Γεωπολιτικά

Προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ: Στην αντεπίθεση η Χάρις μετά το ρατσιστικό παραλήρημα του Τραμπ εναντίον της

Προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ: Στην αντεπίθεση η Χάρις μετά το ρατσιστικό παραλήρημα του Τραμπ εναντίον της

Πηγή Φωτογραφίας: U.S. Vice President Kamala Harris makes virtual remarks from the South Court Auditorium at the White House Complex in Washington, U.S., during the Generation Equality Forum in Paris, June 30, 2021. REUTERS/Evelyn Hockstein

Η ρατσιστική επίθεση του Τραμπ κατά της Χάρις που ξεσήκωσε αντιδράσεις

Φωτιά έχει πάρει η προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ με την ρατσιστική επίθεση που εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά της Κάμαλα Χάρις στο μεγαλύτερο συνέδριο μαύρων δημοσιογράφων της χώρας στο Σικάγο αμφισβητώντας κατά πόσον η Δημοκρατική αντίπαλός του είναι «μαύρη».

Η Χάρις σήκωσε το γάντι περνώντας στην αντεπίθεση στη διάρκεια μιας εμφάνισής της ενώπιον φοιτητών στο Χιούστον του Τέξας: «Όλοι γνωρίζουμε πώς πέρασαν τα τέσσερα χρόνια (υπό τον Τραμπ). Αλλά σήμερα είχαμε μια μικρή ανανέωση. Σήμερα το απόγευμα», είπε η Χάρις σταματώντας προς στιγμήν για να παύσουν οι μουρμούρες από το κοινό, το οποίο φαινόταν να είναι καλά ενημερωμένο για τις δηλώσεις του Τραμπ.

Και συνέχισε: «Ήταν το ίδιο παλιό σόου. Ο διχασμός και η ασέβεια. Και επιτρέψτε μου να πω το εξής: Ο αμερικανικός λαός αξίζει καλύτερα. Ο λαός της Αμερικής αξίζει κάποιον στην κορυφή που να λέει την αλήθεια. Κάποιον που δεν θα ανταποκρίνεται στα γεγονότα με θυμό και εχθρότητα».

Η Χάρις επέμεινε ότι σε αντίθεση με τους Ρεπουμπλικανούς ο δικός της αγώνας είναι αγώνας για το μέλλον, δίνοντας τον τόνο της προεκλογικής καμπάνιας της κατά του Τραμπ: παρελθόν εναντίον μέλλοντος, το παλιό εναντίον του νέου. Οι υπεύθυνοι στρατηγικής της καμπάνιας της ήταν μάλλον ευχαριστημένοι με την αντίδρασή της.

Η ρατσιστική επίθεση του Τραμπ κατά της Χάρις που ξεσήκωσε αντιδράσεις

Λίγες ώρες νωρίτερα ο Τραμπ είχε επιτεθεί στην πρώτη μαύρη και την πρώτη ασιατικής καταγωγής αντιπρόεδρο Χάρις, η μητέρα της οποίας ήταν Ινδή και ο πατέρας της μαύρος Τζαμαϊκανός: «Είχε πάντα ινδική κληρονομιά και προωθούσε μόνο αυτή. Δεν ήξερα ότι ήταν μαύρη μέχρι πριν από μερικά χρόνια, όταν έτυχε να γίνει μαύρη, και τώρα θέλει να είναι γνωστή ως μαύρη. Οπότε δεν ξέρω, είναι Ινδή ή είναι Μαύρη;». δήλωσε ο Τραμπ. «Σέβομαι και τα δύο, αλλά αυτήν προφανώς όχι, γιατί ήταν Ινδή από την αρχή και μετά ξαφνικά έκανε μια στροφή και έγινε – έγινε Μαύρη», είπε. «Νομίζω ότι κάποιος πρέπει να το εξετάσει και αυτό».

Τέτοιες επιθέσεις κατά της Χάρις ήταν αναμενόμενες, αφού είχαν προηγηθεί ανάλογες κατά του πρώτου μαύρου προέδρου των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, για τον οποίο υπερσυντηρητικοί κύκλοι διέδιδαν ότι γεννήθηκε στην Κένυα και ως εκ τούτου θα έπρεπε να αποκλειστεί ως υποψήφιος για το ύπατο αξίωμα των ΗΠΑ. Ο ίδιος ο Τραμπ διέδιδε επί σειράν ετών την ψευδή, ρατσιστική θεωρία συνωμοσίας «birther» για τον Ομπάμα. Και τώρα επιτέθηκε στη Χάρις, αφού την προηγούμενη μέρα την είχε κατηγορήσει ότι μισεί τους Εβραίους.

Ξεκινά η ψηφοφορία για τη Χάρις στους Δημοκρατικούς

Σήμερα οι Δημοκρατικοί ξεκινούν την διαδικτυακή ψηφοφορία για την επίσημη ανάθεση στη Χάρις του χρίσματος για την προεδρία. Η ψηφοφορία θα συνεχιστεί μέχρι τη Δευτέρα κι η Χάρις είναι η μοναδική υποψήφια που προκρίθηκε, πράγμα που σημαίνει πρακτικά ότι η επικύρωσή της από το συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος στο Σικάγο στα μέσα Αυγούστου θα έχει τυπικό χαρακτήρα.

Ο Λευκός Οίκος αντέδρασε με οργή στις δηλώσεις Τραμπ με την εκπρόσωπο του Μπάιντεν, Καρίν Ζαν Πιερ να χαρακτηρίζει τα σχόλια του Ρεπουμπλικανού προεδρικού υποψηφίου «προσβλητικά» και «αποκρουστικά». Η Ζαν-Πιερ, πρώτη μαύρη γυναίκα που ανέλαβε το πόστο του εκπροσώπου Τύπου του Λευκού Οίκου, τόνισε: «Ουδείς έχει το δικαίωμα να πει σε κανέναν ποιος είναι ή πώς ταυτίζεται».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments