Διεθνή

Μ. Ανατολή: Στο “κόκκινο” ο κίνδυνος μιας ευρύτερης περιφερειακής ανάφλεξης

Μ. Ανατολή: Στο “κόκκινο” ο κίνδυνος μιας ευρύτερης περιφερειακής ανάφλεξης

Πηγή Φωτογραφίας: Ctech

Όλα ανοιχτά στο τρίγωνο Ισραήλ - Λίβανος - Ιράν.

Μετά από δύο πλήγματα ακριβείας εντός 12 ωρών, ο Ισμαήλ Χανίγια της Χαμάς και ο Φουάντ Σουκρ της Χεζμπολάχ έχουν χάσει τη ζωή τους. Το θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν, που τους χρηματοδοτεί, αναζητά τώρα τον τρόπο να αντιδράσει. Ο κίνδυνος περιφερειακού πολέμου είναι πλέον πιο εμφανής, αλλά δεν υπάρχει ακόμα γενικευμένη ανάφλεξη. Το ιρανικό καθεστώς, μετά την εξουδετέρωση του Χανίγια, αναζητά τρόπους να διατηρήσει την επιρροή του στην περιοχή, μέσω της υποστήριξης της τρομοκρατίας και του επικίνδυνου πυρηνικού προγράμματός του.

Ο τρόπος και ο τόπος που θα αποφασίσει να δώσει την απάντησή του το Ιράν -την οποία και θεωρεί «καθήκον» του κατά τα λόγια του ανώτατου πνευματικού ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ– θα έλθουν μαζί με τις επόμενες κινήσεις της ισραηλινής ηγεσίας να καθορίσουν εάν θα είναι περιορισμένο και ελεγχόμενο ή μη το «ωστικό κύμα» της εξουδετέρωσης των Ισμαήλ Χανίγια και του υπαρχηγού του Χασάν Νασράλα, Φουάντ Σουκρ, 72 ώρες μετά το αιματοκύλισμα παιδιών της αραβικής κοινότητας των Δρούζων και σχεδόν δέκα μήνες μετά τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου.

Αν ο Ιράν επιλέξει να αντιδράσει απευθείας εναντίον του Ισραήλ, η προσοχή θα εστιαστεί στην αντίδραση της κυβέρνησης Νετανιάχου. Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times που επικαλείται ανώνυμους Ιρανούς αξιωματούχους, ο Αλί Χαμενεΐ φαίνεται να έχει δώσει εντολή για επίθεση εναντίον του Ισραήλ. Ενδέχεται να επαναληφθεί το μπαράζ drone και πυραύλων που είχε πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει σαφής εικόνα ή πολεμική ρητορική.

Η Τεχεράνη μπορεί να αντιμετωπίσει το χτύπημα είτε απορροφώντας το και περιμένοντας τις αντίποινες, είτε καθοδηγώντας τους πληρεξούσιους της να αντιδράσουν. Η κατάσταση στο Ιράν είναι δύσκολη λόγω των αμερικανικών κυρώσεων και της αμφισβήτησης του καθεστώτος από τις νέες γενιές. Παρά ταύτα, το Ιράν παραμένει υπολογίσιμη στρατιωτική δύναμη. Η πολιτική αναταραχή συνεχίζεται με την εκλογή του Μασούντ Πεζεσκιάν στην προεδρία, ενώ στο παρασκήνιο διεξάγεται μάχη διαδοχής.

Σχετικά με την αντιμετώπιση της απειλής από τον Χανίγια, το Ισραήλ διατηρεί σιωπηρή στάση, όπως συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις. Ο υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, δήλωσε ότι η χώρα του δεν επιθυμεί πόλεμο, αλλά είναι έτοιμη για οποιαδήποτε εξέλιξη. Μετά από συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επανέλαβε ότι η ασφάλεια του Ισραήλ είναι προτεραιότητα και είναι έτοιμο για οποιοδήποτε σενάριο. Το μέλλον εξαρτάται και από τις επόμενες ενέργειες του Ισραήλ.

Το Ιράν μπορεί να κατευθύνει τους πράκτορές του στην περιοχή, όπως οι Χούθι και οι σιιτικές πολιτοφυλακές σε Ιράκ και Συρία, για να επιτεθούν εναντίον ισραηλινών και αμερικανικών στόχων. Η Χεζμπολάχ επίσης έχει κίνητρα να εντείνει τις επιθέσεις της κατά του Ισραήλ, μετά τον θάνατο του Φουάντ Σουκρ στην ισραηλινή επίθεση στη Βηρυτό. Ο εν αποστρατεία αμερικανός σμήναρχος Σέντρικ Λέιτον αναφέρει το ενδεχόμενο τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον ισραηλινών εγκαταστάσεων, ενώ υπάρχει και η απειλή κυβερνοεπιθέσεων εναντίον του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η διεθνής διπλωματία βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση για να αποτρέψει μια γενικευμένη έκρηξη στη Μέση Ανατολή, ενώ οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στη Γάζα βρίσκονται σε αδιέξοδο. Το «φρικτό έγκλημα», έγραψε ο Ιμάντ Σαΐντ Ιραβανί, δεν θα ήταν δυνατό χωρίς «εξουσιοδότηση και υποστήριξη πληροφοριών» από τις Ηνωμένες Πολιτείες, «δείχνοντας» προφανώς και στην επίσκεψη Νετανιάχου στις Ηνωμένες Πολιτείες από όπου και επέστρεψε εσπευσμένα στο Τελ Αβίβ μετά την επίθεση στα Υψίπεδα του Γκολάν.  Ο πρεσβευτής του Ιράν κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες για τον θάνατο του Ισμαήλ Χανίγια, ενώ ο Άντονι Μπλίνκεν διαψεύδει την εμπλοκή της Ουάσιγκτον στο περιστατικό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments