Διεθνή

Ο Στάρμερ κάλεσε τους αρχηγούς της αστυνομίας για την ακροδεξιά βία

Ο Στάρμερ κάλεσε τους αρχηγούς της αστυνομίας για την ακροδεξιά βία

Πηγή Φωτογραφίας: Holyrood

Η επείγουσα συνάντηση του Βρετανού πρωθυπουργού με τους επικεφαλής της αστυνομίας θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Πέμπτης.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ κάλεσε τους επικεφαλής της αστυνομίας για επείγουσα συνάντηση το απόγευμα της Πέμπτης, μετά τις συγκρούσεις ακροδεξιών ατόμων και δυνάμεων ασφαλείας που επεκτάθηκαν στο Γουέστμινστερ.

Πάνω από 100 άτομα συνελήφθησαν έπειτα από τις βίαιες συγκρούσεις γύρω από το κοινοβούλιο της χώρας, καθώς μέλη ακροδεξιών οργανώσεων πραγματοποίησαν συγκέντρωση στον απόηχο της αιματηρής επίθεσης σε μάθημα χορού στο Σάουθπορτ τη Δευτέρα.

Οι συγκεντρωμένοι εκτόξευσαν φωτοβολίδες εναντίον της Ντάουνινγκ Στριτ – κατοικίας και γραφείου του Βρετανού πρωθυπουργού – καθώς και εναντίον αγάλματος του πρώην πρωθυπουργού Ουίνστον Τσόρτσιλ. Κουτάκια μπύρας και γυάλινα μπουκάλια έπεφταν βροχή κατά των δυνάμεων καταστολής, με αποτέλεσμα κάποιοι να τραυματιστούν ελαφρά.

Παράλληλα, ακούγονταν συνθήματα όπως «θέλουμε πίσω τη χώρα μας» και «σταματήστε τις βάρκες» σε μία έμμεση αναφορά στις ροές μεταναστών.

Η συνάντηση του Στάρμερ με τους αρχηγούς της αστυνομίας έρχεται μετά την απαγγελία κατηγοριών εναντίον 17χρονου από το Μπανκς του Λάνκασαϊρ για τη δολοφονία τριών παιδιών ηλικίας 6, 7 ετών και 9 ετών. Ο έφηβος αντιμετωπίζει ακόμη δέκα κατηγορίες για απόπειρα δολοφονίας.

Η επικεφαλής αστυνομικός Σερένα Κένεντι δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου τα μεσάνυχτα ότι οι κατηγορίες αποτελούν «σημαντικό ορόσημο», ωστόσο πρόσθεσε ότι «η έρευνα είναι ακόμη σε εξέλιξη». Ο ύποπτος θα εμφανιστεί στο δικαστήριο του Λίβερπουλ την Πέμπτη, αλλά δεν μπορεί να κατονομαστεί για νομικούς λόγους επειδή είναι κάτω των 18 ετών.

Ο Στάρμερ, κατά τη συνάντησή του με τους επικεφαλής της αστυνομίας σήμερα Πέμπτη το απόγευμα, αναμένεται να πει ότι οι ακροδεξιές οργανώσεις που εκμεταλλεύονται το δικαίωμα στη διαμαρτυρία για να σπείρουν τον όλεθρο πρέπει να αντιμετωπίσουν την «πλήρη ισχύ του νόμου».

Αναμένεται ακόμη να παράσχει στους αστυνομικούς την πλήρη υποστήριξή του και να δεσμευτεί να συνεργαστεί με τις δυνάμεις σε ολόκληρη τη Βρετανία, παροτρύνοντάς τους να μην διστάσουν να χρησιμοποιήσουν την εξουσία τους για να σταματήσουν τη βία, η οποία έχει υποδαυλιστεί από την παραπληροφόρηση.

Ο πρώην επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της αστυνομίας Νιλ Μπάσου κατηγόρησε τον νεοεκλεγέντα βουλευτή του κόμματος «Μεταρρύθμιση» Νάιτζελ Φάρατζ ότι «παρέχει βοήθεια στην Ακροδεξιά, υπονομεύει την αστυνομία, δημιουργεί θεωρίες συνωμοσίας και ωθεί, μέσω ψευδών, τις επιθέσεις εναντίον της αστυνομίας», σύμφωνα με τον Guardian.

Βίαια επεισόδια ξέσπασαν επίσης την Τετάρτη στην πόλη Χάρτλπουλ, όπου αστυνομικοί τραυματίστηκαν αφού τους πέταξαν μπουκάλια και αυγά, ενώ ένα περιπολικό πυρπολήθηκε.

Ο βουλευτής Τζόναθαν Μπρας χαρακτήρισε τις συγκρούσεις «βαθιά ανησυχητικές», προσθέτοντας: «Η βία δεν αποτελεί ποτέ απάντηση». Εχουν γίνει οκτώ συλλήψεις, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες.

Εν τω μεταξύ, το Σάουθπορτ παρέμεινε υπό την εντολή του άρθρου 60 που δίνει στην αστυνομία αυξημένες εξουσίες να σταματά και να ερευνά υπόπτους, εν μέσω φόβων για περαιτέρω βία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments