Διεθνή

Σε αχαρτογράφητα νερά η Μέση Ανατολή

Σε αχαρτογράφητα νερά η Μέση Ανατολή

Πηγή Φωτογραφίας: The Times of Israel

Οι επιπτώσεις του ισραηλινού χτυπήματος στους άμεσα εμπλεκόμενους.

Η δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, τα ξημερώματα της Τετάρτης αποτελεί κίνηση ουσίας αλλά και εντυπωσιασμού από πλευράς Ισραήλ. Αναντίρρητα, κλιμακώνει την ένταση και δίνει πάτημα στους βεβαιωμένους εχθρούς του Ισραήλ για να αιτιολογήσουν πράξεις αντιποίνων.

Ο Χανίγια δεν δολοφονήθηκε στο Κατάρ ή στην Τουρκία, αλλά στην Τεχεράνη, την πρωτεύουσα του Ιράν, όπου διέμενε. Η δολοφονία του αποκάλυψε την ικανότητα των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών να πραγματοποιούν επιχειρήσεις υψηλού ρίσκου σε εχθρικές περιοχές.

Η δολοφονία του Χανίγια έρχεται να ενισχύσει την εντύπωση, που μεθοδικά καλλιεργεί το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια, ότι κανένας εχθρός του Ισραήλ δεν είναι ασφαλής όπου και αν βρίσκεται.

Η δολοφονία του περισσότερο “ρεαλιστή” ηγέτη της Χαμάς αναμένεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις στις σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και ορισμένων άλλων ηγεσιών της περιοχής. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διπλωματικές εντάσεις και να δημιουργήσει καχυποψίες και απειλές, καθώς ο πρώτος μπορεί να πραγματοποιεί μυστικές και επιθετικές ενέργειες σε τρίτες χώρες.

Η δολοφονία του Χανίγια έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο, με το Κατάρ, την Ιορδανία, την Τουρκία, τη Ρωσία και την Κίνα να καταδικάζουν την επίθεση. Και η Κίνα και η Ρωσία εκμεταλλεύονται την κατάσταση για να κατηγορήσουν τους Αμερικανούς για συνενοχή ή αδυναμία να εξομαλύνουν τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της ισραηλινής ηγεσίας.

Ο Νετανιάχου ενισχύεται από την επίθεση στο εσωτερικό του Ισραήλ και την εκτιμώμενη στρατηγική της ηγεσίας του. Ο θάνατος του ηγετικού στελέχους της Χαμάς αποτελεί σημαντικό επιχειρησιακό επίτευγμα.

Τώρα προκύπτουν δύο πιθανά σενάρια.

Υπάρχει ένα αισιόδοξο σενάριο που προβλέπει ότι οι φωνές εντός του Ισραήλ που απαιτούν την επιδείνωση των εχθροπραξιών εναντίον της Χαμάς και της Χεζμπολάχ θα υποχωρήσουν σε ένα βαθμό. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στον Νετανιάχου να μειώσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας και στον νότιο Λίβανο, έχοντας προηγουμένως προκαλέσει σημαντική ζημιά στην ηγεσία της Χαμάς. Με αυτόν τον τρόπο, θα αποφευχθεί μια ευρύτερη εξάπλωση της σύγκρουσης.

Υπάρχει επίσης το σενάριο, σύμφωνα με το οποίο η ισραηλινή ηγεσία να έχει ήδη αποφασίσει την οριστική εξόντωση των συμμάχων του Ιράν στην περιοχή, καθώς και του ίδιου του Ιράν, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε μια πολεμική τροχιά που θα έχει σημαντικές συνέπειες για τη Μέση Ανατολή και τον πλανήτη. Οι επόμενες κινήσεις της ισραηλινής ηγεσίας και η αντίδραση του Ιράν και των συμμάχων του θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην εξέλιξη της κατάστασης.

Μετά από δέκα μήνες από την τρομοκρατική ενέργεια της Χαμάς και τις επιθέσεις στο Γκολάν, βρισκόμαστε σε ένα σημείο αναστρέψιμο. Το Ιράν και οι οργανώσεις που υποστηρίζει ετοιμάζονται για αντίποινα, με το πότε, το πώς και την αποτελεσματικότητα του χτυπήματος να αποτελούν αντικείμενο συζήτησης. Ο χάρτης της Μέσης Ανατολής αλλάζει με ταχύτητα, αμφισβητώντας την επιρροή των ΗΠΑ και διευρύνοντας τις επιλογές δυνάμεων που αντιμετωπίζουν την Ουάσιγκτον.

Τον Απρίλιο Ισραήλ και Ιράν είχαν και πάλι βρεθεί ένα βήμα από τη μετωπική σύγκρουση. Ωστόσο και οι δύο πλευρές επέλεξαν την αποκλιμάκωση. Αυτή τη φορά τα πράγματα είναι σαφώς πιο περίπλοκα. Οι εξελίξεις προμηνύονται δραματικές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments