Nέα της αγοράς

Μυλωνάς (ΕΤΕ): “Σύγκλιση με την Ευρώπη και στο μέρισμα” -Το πλεονάζον κεφάλαιο και οι νέοι στόχοι για το 2024

Μυλωνάς (ΕΤΕ): “Σύγκλιση με την Ευρώπη και στο μέρισμα” -Το πλεονάζον κεφάλαιο και οι νέοι στόχοι για το 2024

Πηγή Φωτογραφίας: Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας / EUROKINISSI

Οι νέοι αναθεωρημένοι στόχοι για το 2024 έχουν ως εξής....

Σε αναβάθμιση των στόχων για την τριετία 2024 – 2026 σε όλους τους βασικούς τομείς προχώρησε η Εθνική Τράπεζα, το πλεόνασμα κεφαλαίου της οποίας προσφέρει στη διοίκηση στρατηγική ευελιξία, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης των payout ratios τα επόμενα χρόνια.

“Ως πρώτο δείγμα αυτής της πρόθεσης, μετά την επιστροφή μας στη διανομή μερισμάτων, καταβάλλοντας 30% επί των καθαρών κερδών του 2023, παίρνουμε πρόβλεψη για μέρισμα ύψους 40% επί των κερδών αυτού του έτους, φιλοδοξώντας να αυξήσουμε σημαντικά τη διανομή μερισμάτων στο μέλλον”, σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Παύλος Μυλωνάς, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές, θέτοντας ως στόχο – πάντα σε συνεννόηση με τον επόπτη – τη σύγκλιση της ΕΤΕ με τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

“”Στην Ευρώπη το payout ratio κινείται στο 70%, με τα 2/3 να αφορούν σε μέρισμα με μετρητά και το 1/3 σε buyback. Αυτός είναι ο στόχος, αν και είναι μία διαδικασία που απαιτεί χρόνο”, πρόσθεσε, ξεκαθαρίζοντας ότι αφενός, το DTC βελτιώνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς και αφετέρου, ότι το ζήτημα της επαναγοράς μετοχών είναι υπό συζήτηση με τον επόπτη, δεδομένου ότι εκκρεμεί και το placement για τη διάθεση του υπόλοιπου 18% που κατέχει στην ΕΤΕ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Πέραν του μερίσματος, πάντως, η διοίκηση της ΕΤΕ εμφανίστηκε θετική στο να διαθέσει την πλεονάζουσα ρευστότητα σε μη οργανικές λύσεις, που, όμως, θα φέρνουν αξία στους μετόχους και θα υποστηρίζουν τις συνέργειες.

Οι νέοι αναθεωρημένοι στόχοι για το 2024 έχουν ως εξής:

Οργανικά κέρδη μετά φόρων: Αναμένονται πλέον σε περίπου 1,3 δισ. ευρώ (~1,4 ευρώ κέρδη ανά μετοχή) από περίπου 1,2 δισ. ευρώ προηγουμένως (~1,2 ευρώ κέρδη ανά μετοχή).

Απόδοση ιδίων κεφαλαίων σε επίπεδο οργανικών κερδών μετά φόρων άνω του 16% σε σύγκριση με 15% προηγουμένως.

Καθαρό επιτοκιακό περιθώριο: Το α’ εξάμηνο διαμορφώθηκε στις 323 μ.β., υπερβαίνοντας κατά πολύ το στόχο για το 2024, ύψους 290 μ.β., ο οποίος πλέον αναβαθμίζεται σε πάνω από 300 μ.β..

Κόστος πιστωτικού κινδύνου: Οι θετικές τάσεις, αναφορικά με την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου το α’ εξάμηνο του 2024, με αμελητέες οργανικές ροές, οδήγησαν σε αναθεώρηση των προβλέψεων για το κόστος πιστωτικού κινδύνου του οικονομικού έτους 2024 σε 60 έναντι 65 προηγούμενη εκτίμηση.

Πιστωτική επέκταση: Τα τρέχοντα εγκεκριμένα αλλά μη εκταμιευμένα επιχειρηματικά δάνεια θέτουν τις βάσεις για την επίτευξη του στόχου πιστωτικής επέκτασης για το 2024. Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση της ΕΤΕ αναθεωρεί το στόχο για πιστωτική επέκταση 1,5 δισ. ευρώ έναντι 1,2 δισ. ευρώ προηγουμένως. Αξίζει να αναφερθεί πως τα εξυπηρετούμενα δάνεια διαμορφώθηκαν σε 31,4 δισ. ευρώ σε επίπεδο Ομίλου το α’ εξάμηνο του 2024, αυξημένα κατά 900 εκατ. ευρώ από την αρχή του έτους και κατά 2,4 δισ. ευρώ ετησίως (+8% ετησίως), ως αποτέλεσμα της ισχυρής ανάκαμψης των εκταμιεύσεων εταιρικής τραπεζικής σε 2,5 δισ. ευρώ το β’ τρίμηνο, με τις εκταμιεύσεις λιανικής τραπεζικής να διατηρούν τη θετική δυναμική του α’ τριμήνου. Συνολικά, οι εκταμιεύσεις του β’ τριμήνου του 2024 ανήλθαν στο πολυετές τριμηνιαίο υψηλό των 2,8 δισ. ευρώ.

Δείκτης NPE: Αυτός αναπροσαρμόζεται σε 3% στα τέλη του 2024 έναντι 3,5% προηγούμενη εκτίμηση. Στο α’ εξάμηνο του 2024 ο επίμαχος δείκτης διαμορφώθηκε σε 3,3% σε επίπεδο Ομίλου, με τα ΜΕΑ μετά από προβλέψεις να ανέρχονται σε 200 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο του 2024. Τα ΜΕΑ διαμορφώθηκαν σε 1,2 δισ. ευρώ, με τον δείκτη κάλυψης από σωρευμένες προβλέψεις να ανέρχεται σε 86%, με τους αντίστοιχους δείκτες κάλυψης των Σταδίων 2 και 3 να διαμορφώνονται σε 8% και 50% αντίστοιχα.

Όπως τόνισε ο CEO της τράπεζας, η ΕΤΕ πέτυχε για μία ακόμη φορά ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα το α’ εξάμηνο του 2024. “Πράγματι, τα οργανικά κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν κατά 27% σε ετήσια βάση, στα 646 εκατ. ευρώ, με το δείκτη απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων να διαμορφώνεται σε 17,4%”.

“Η θετική δυναμική στα οργανικά κέρδη αντανακλά την ανθεκτικότητα των καθαρών εσόδων από τόκους έναντι της μείωσης των επιτοκίων, καθώς και την ισχυρή αύξηση των εσόδων από προμήθειες, ως αποτέλεσμα της επιτάχυνσης της οικονομικής δραστηριότητας. Αντικατοπτρίζει, επίσης, τη συνετή διαχείριση των δαπανών και τη σταδιακή ομαλοποίηση του κόστους πιστωτικού κινδύνου, ως αποτέλεσμα των αμελητέων ροών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων”, σχολίασε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments