Policy Briefs

Κομισιόν: Καλεί σε αυτοσυγκράτηση για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Κομισιόν: Καλεί σε αυτοσυγκράτηση για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Η ΕΕ καλεί για «μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση» απέναντι στον κίνδυνο περιφερειακού πολέμου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε «όλα τα μέρη» στη Μέση Ανατολή να επιδείξουν «ύψιστη αυτοσυγκράτηση» εν μέσω φόβων για περιφερειακό πόλεμο μεγάλης κλίμακας μετά τη δολοφονία ενός ανώτερου αξιωματούχου της Χαμάς στο Ιράν την Τετάρτη 31 Ιουλίου.

«Παρακολουθούμε στενά τις αναφορές σχετικά με τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαέλ Χανίγιε, στην Τεχεράνη χθες το βράδυ », δήλωσε στο Euractiv ο Πίτερ Στάνο, εκπρόσωπος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων.

«Καλούμε όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση. Καμία χώρα ή έθνος δεν μπορεί να κερδίσει από την περαιτέρω κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή», συνέχισε.

Τα σχόλια του Πίτερ Στάνο απηχήθηκαν και από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Είναι σημαντικό να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση και περιφερειακή πυρκαγιά », δήλωσε εκπρόσωπος του Βερολίνου στους δημοσιογράφους την Τετάρτη. «Ζητάμε από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να επιδείξουν τη μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση. Η λογική των αμοιβαίων αντίποινων είναι αδιέξοδο. »

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η Γερμανία θα συνεχίσει τις «προσπάθειές της για να εκτονώσει την κατάσταση όσο το δυνατόν συντομότερα» .

Η δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της παλαιστινιακής Χαμάς – την οποία δεν διεκδίκησε επίσημα το Ισραήλ – ήρθε λίγες ώρες μετά το θάνατο του Φουάντ Σουκούρ, ανώτερου διοικητή της λιβανικής Χεζμπολάχ, σε ένα πυκνοκατοικημένο προάστιο της Βηρυτού, μετά από ισραηλινό χτύπημα. Η λιβανική Χεζμπολάχ είναι μια μαχητική ισλαμιστική ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν.

Σε μήνυμα που δημοσιεύτηκε στα κοινωνικά δίκτυα, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant επαίνεσε την «ακριβή και επαγγελματική επιχείρηση» που στόχευε τον Fouad Shukur, προσθέτοντας ότι ο τελευταίος είχε «το αίμα πολλών Ισραηλινών στα χέρια του» .

Το χτύπημα στην πρωτεύουσα του Λιβάνου ήρθε μετά από επίθεση με ρουκέτα σε γήπεδο ποδοσφαίρου στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα Γκολάν, κατά την οποία σκοτώθηκαν 12 παιδιά στις 27 Ιουλίου.

Η Χεζμπολάχ συνέχισε να ανταλλάσσει ρουκέτες στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ από την εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, πυροδοτώντας την τρέχουσα κλιμάκωση του πολέμου στη Γάζα. Η Χεζμπολάχ «αρνείται κατηγορηματικά» κάθε ευθύνη για την επίθεση του Σαββάτου.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας εκτιμά ότι σχεδόν 40.000 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επίθεσης αντιποίνων στον πολιορκημένο θύλακα, ενώ περίπου 90.000 άλλοι τραυματίστηκαν.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, στις 7 Οκτωβρίου η Χαμάς σκότωσε περίπου 1.200 Ισραηλινούς και πήρε ομήρους 240 ανθρώπους.

Οι εκκλήσεις για ηρεμία που εξαπολύουν οι Ευρωπαίοι έρχονται αντιμέτωποι με ρητές υποσχέσεις εκδίκησης από την Τεχεράνη και τη Χαμάς.

«Θεωρούμε υποχρέωσή μας να εκδικηθούμε το αίμα [του Ισμαήλ Χανίγιε], επειδή μαρτύρησε στο έδαφος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν » , δήλωσε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, σε σχόλια που μεταδίδονται από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Ο νέος πρόεδρος του Ιράν, Masoud Pezeshkian, έγραψε στο X: «Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν θα υπερασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα [και] την τιμή της και θα κάνει τους τρομοκράτες εισβολείς να μετανιώσουν για τη δειλή τους πράξη». Ο Ismaël Haniyeh πήγε στην Τεχεράνη για να παραστεί στα εγκαίνια του.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Qassam, δεσμεύτηκε επίσης να αντεπιτεθεί, λέγοντας ότι «ο εχθρός θα πληρώσει για την επιθετικότητά του με το ίδιο του το αίμα στη Γάζα, στη Δυτική Όχθη και εντός των συνόρων της, όπου κι αν φτάσουν οι μαχητές μας». Θεός.”

Το χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν καταδικάστηκε από άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ, το οποίο διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο ως μεσολαβητής στις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ.

«Οι πολιτικές δολοφονίες και η συνεχιζόμενη στόχευση αμάχων στη Γάζα καθώς συνεχίζονται οι συνομιλίες μας κάνουν να αναρωτιόμαστε πώς μπορεί να πετύχει η μεσολάβηση όταν η μία πλευρά δολοφονεί τον διαπραγματευτή της άλλης πλευράς » , γράφει ο πρωθυπουργός του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι

«Η ειρήνη χρειάζεται σοβαρούς εταίρους και μια παγκόσμια στάση ενάντια στην περιφρόνηση της ανθρώπινης ζωής », πρόσθεσε.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει επανειλημμένα αποκαλέσει την ισραηλινή επίθεση κατά της Γάζας «γενοκτονία» και συνέκρινε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον Αδόλφο Χίτλερ, καταδίκασε επίσης αυτήν την «απεχθή πράξη».

«Ο τρόμος που επιβάλλει το Ισραήλ στο έδαφός μας, ειδικά η καταπίεση και η γενοκτονία στη Γάζα, θα τελειώσει σίγουρα και η περιοχή μας και ο κόσμος μας θα βρουν ειρήνη » , μοιράστηκε ο Τούρκος πρόεδρος στο X.

Η δολοφονία του Ismaël Haniyeh επικρίθηκε από άλλες παγκόσμιες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Κίνας.

«Πρόκειται για μια απολύτως απαράδεκτη πολιτική δολοφονία και η οποία θα οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων », δήλωσε στο RIA Novosti, ένα από τα πιο σημαντικά πρακτορεία ειδήσεων της Ρωσίας, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments