Άδωνις Γεωργιάδης: Σκανδαλώδης η διαδικασία επιλογής Διοικητών ΥΠΕ επί ΣΥΡΙΖΑ
Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ / 2η ΗΜΕΡΑ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Στη χαώδη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στις διαδικασίες για την ανάδειξη ηγεσίας σε υγειονομικές περιφέρειες (ΥΠΕ) και νοσοκομεία επί ΣΥΡΙΖΑ και επί Νέας Δημοκρατίας, επέμεινε ιδιαίτερα ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Συγκεκριμένα, κατά την δευτερολογία του στη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής για την ανάδειξη των Διοικητών ΥΠΕ, ο υπουργός Υγείας τοποθετήθηκε για τις παρεμβάσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης και απάντησε αρχικά στο αν είναι όντως αξιοκρατική και διαφανής η διαδικασία που ακολουθήθηκε φέτος, τονίζοντας πως «έχω μείνει έκπληκτος από την κριτική που ασκήθηκε στη διαδικασία. Οι του ΣΥΡΙΖΑ μας είπατε πως το συμβούλιο που κρίνει τελικά τις τριάδες αποτελείται από μέλη της κυβερνήσεως. Μόλις προηγουμένως περιέγραψε ως πλήρως διαφανή τη διαδικασία που είχε θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Επί ΣΥΡΙΖΑ, ήταν μια επιτροπή που διόριζε ο υπουργός Υγείας, με ένα μέλος από το ΑΣΕΠ. Δεν είχε μοριοδότηση ούτε τεστ δεξιοτήτων. Δεν είχε τεστ δεξιοτήτων, δεν είχε ελέγχους, ενώ η επιτροπή οριζόταν πλήρως και απευθείας από τον υπουργό Υγείας και παρόλα αυτά, ο Πολάκης τη χαρακτηρίζει διαφανή.
Στη διαδικασία που ακολουθήσαμε, το τεστ δεξιοτήτων διορθώνεται όχι από ανθρώπινο χέρι, αλλά από ηλεκτρονικό υπολογιστή και ο ρόλος του ΑΣΕΠ είναι κομβικός. Κάναμε διαδικασία με τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ και με την παρουσία του Ελεγκτικού Συνεδρίου του κράτους. Μπορεί να συμμετείχαν τρεις γενικοί γραμματείς υπουργείων, αλλά η παρουσία του δικαστικού και διοικητικού κόσμου ήταν αναμφισβήτητη. Βγήκε μοριοδότηση με βάση τους τίτλους σπουδών και τα αντικειμενικά δεδομένα των υποψηφίων. Και ο κ. Παππάς του ΣΥΡΙΖΑ τολμάει να συγκρίνει τις δύο διαδικασίες; Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε καν διαδικασία για τους ΥΠΕάρχες, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε διαδικασία μόνο για τους διοικητές των νοσοκομείων. Θα πω μπράβο αν ο κ. Παππάς βρει μια πιο διαφανή και αξιοκρατική διαδικασία στο ελληνικό δημόσιο».
Μιλώντας για το αν γίνονται κομματικές διακρίσεις με βάση την πολιτική ταυτότητα των υποψηφίων, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε χαρακτηριστικά πως «δεν κάνω έλεγχο κοινωνικών και πολιτικών φρονημάτων. Ποτέ δεν ελέγχω την πολιτική ταυτότητα των διοικητών. Κάθε πολίτης έχει την πολιτική ταυτότητα που επιθυμεί και αυτό είναι απολύτως σεβαστό». Σε σχέση με τις κατηγορίες του Παύλου Πολάκη εναντίον της υποψηφίας κ. Μπαλαούρα, ο υπουργός Υγείας είπε πως «ο Πολάκης δεν είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Πολάκης είπε ψευδέστατα ότι η κ. Μπαλαούρα δεν ήταν στην εφτάδα. Η κ. Μπαλαούρα ήταν από τους 45 υποψηφίους της υγειονομικής περιφέρειας η πρώτη. Η κ. Μπαλαούρα ήρθε, εν συνεχεία, τέταρτη και μετά τη συνέντευξη, δεύτερη, ανήλθε στη δεύτερη θέση. Ας μιλήσει κάποια στιγμή σοβαρά ο κ. Πολάκης. Είναι η πιο θεσμικά αδιάβλητη διαδικασία στην ιστορία του ελληνικού κράτους».
Μιλώντας για τη σπατάλη των ενοικίων στις δημόσιες δομές υγείας, ο Ά. Γεωργιάδης υποστήριξε πως «το δημόσιο χρήμα είναι ιερό και πρέπει να το χρησιμοποιούμε με πολύ μεγάλη φειδώ. Στην προηγούμενη θητεία μου στο υπουργείο Υγείας, υπήρχε ένα νοσοκομείο, «Παναγία» λεγόταν, στη Θεσσαλονίκη και δίναμε μίσθωμα 420.000 ευρώ. Βρήκα το μίσθωμα πολύ υψηλό και αποφάσισα να το κλείσουμε, διασφαλίζοντας τις θέσεις των εργαζομέων. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέβασε τους εργαζόμενους στο δρόμο αλλά, όταν έγινε κυβέρνηση, δεν το άνοιξε πάλι. Γλύτωσα 50 εκατομμύρια ευρώ σε ενοίκια. Είστε υποκριτές, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ!. Δεν σας ενδιαφέρει το δημόσιο χρήμα! Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι η αντιπολίτευση στη Νέα Δημοκρατία!.
Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ απέλυσε τους διοικητές των νοσοκομείων όταν έγινε κυβέρνηση. Αυτό μας κόστισε κάπου 50.000 ευρώ ο καθένας. Απέλυσε ο Πολάκης παράνομα 100 ανθρώπους, για να βάλει τους δικούς του. Και δεν ντρέπεται ο Πολάκης! Και δεν ντρέπεστε, κύριε Παππά!».
Αναφερόμενος στα προσόντα των υποψηφίων, ο υπουργός Υγείας είπε πως «ως προς τα προσόντα, και οι επτά που προτείνονται υπερπληρούν τα προσόντα. Μιλάμε σοβαρά ότι δεν έχουν προσόντα; Και η άλλη κριτική είναι ότι οι πέντε είναι ίδιοι με τους προηγούμενους. Μα αυτό είναι έπαινος, όχι ψόγος, για την κυβέρνηση. Η εξονυχιστική διαδικασία κατέληξε στους ίδιους, οδήγησε στα ίδια πρόσωπα. Δηλαδή η αντιπολίτευση προτείνει να διώξουμε αυτούς που εργάστηκαν σωστά!».
Σε σχέση με το ότι δεν υπήρχε χρόνος για προετοιμασία ενόψει της συνεδρίασης, όπως υποστήριξε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, επισημάνθηκε ότι «η διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 29 Ιουλίου. Και αμέσως ζήτησα σύγκληση της επιτροπής από τη Βουλή, γιατί δεν θα έπρεπε να μείνουμε χωρίς διοικητές τον Αύγουστο. Τα δικαιολογητικά είναι όντως πολυσέλιδα. Όμως τα δικαιολογητικά έχουν ελεγχθεί πλήρως από το ΑΣΕΠ, από το ίδιο το κράτος. Άρα, δεν υπάρχει λόγος να διαμαρτύρεστε για το αν είχατε επαρκή χρόνο προετοιμασίας».
Τέλος, μιλώντας για τις ΤΟΜΥ, ο Άδωνις υπογράμμισε πως «στην ιεράρχηση της αξία των πραγμάτων στην υγεία, το νοσοκομείο είναι το νούμερο ένα. Άρα πρόθεσή μου είναι να προσφεύγω και στις ΤΟΜΥ για να καλυφθούν κενά. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να παίρνουμε αποφάσεις με γνώμονα την ιεράρχησή μου. Μπροστά στην ανάγκη να λειτουργεί το νοσοκομείο κάθε άλλο υποχωρεί. Και ως προς τις κτιριακές ανάγκες, αυτή τη στιγμή διεξάγεται το μεγαλύτερο πρόγραμμα κτιριακής αναβάθμισης στην ιστορία του ΕΣΥ. Πρόκειται για ένα γεγονός κοσμολογικό για την κτιριολογική αναβάθμιση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας της χώρας», είπε, κλείνοντας, ο υπουργός Υγείας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας