Τι σηματοδοτεί η πρόταση για τον Απ. Τζιτζικώστα για την Ελλάδα
Πηγή Φωτογραφίας: [368556] 15ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ / 2η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση στον αγώνα για τη σύνθεση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς η Φον ντερ Λάιεν ζήτησε από τους ηγέτες των χωρών να προτείνουν έναν άνδρα και μια γυναίκα για τη νέα δομή της Κομισιόν. Ο κ. Μητσοτάκης, ωστόσο, πρότεινε μόνο ένα πρόσωπο, τον κύριο Απόστολο Τζιτζικώστα.
Ο Απόστολος Τζιτζικώστας είναι ένα πρόσωπο με εμπειρία σε θεσμικούς ρόλους τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, όπου το 2020 εξελέγη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.
Ταυτόχρονα, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας είναι ένας άνθρωπος που έχει εκλεγεί τρεις φορές με ποσοστά άνω του 50%.
Η επιλογή του κ. Τζιτζικώστα είναι μία επιλογή με πολιτικά χαρακτηριστικά, η οποία αναδεικνύει τη σημασία της Μακεδονίας και της Βόρειας Ελλάδας περιοχή με στρατηγική θέση, διασυνδεσιμότητα και γεωπολιτική σημασία τόσο για τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη όσο και ως βορειοανατολικό άκρο της Μεσογείου».
Με δεδομένη την αναφορά του κ. Τζιτζικώστα στις γραμμές της συντηρητικής και λαϊκής δεξιάς πτέρυγας της Νέας Δημοκρατίας, η επιλογή του σηματοδοτεί και ένα άνοιγμα προς την εν λόγω τάση του κυβερνώντος κόμματος.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός διαπραγµατεύθηκε τις ελληνικές διεκδικήσεις από θέση ισχύος, δεδοµένου ότι αποτέλεσε έναν εκ των δύο διαπραγµατευτών για την υποψηφιότητα Φον ντερ Λάιεν από πλευράς ΕΛΚ. Στόχος της Ελλάδας είναι ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο για τη χώρα στην Κοµισιόν, που να αναδεικνύει αφενός την πρόοδο που έχει σηµειώσει η Ελλάδα σε οικονοµικό επίπεδο, αλλά και το είδος της στρατηγικής θέσης της Ελλάδας στη νοτιοανατολική πτέρυγα της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ, όπως δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης, µε τη συγκεκριµένη αποστροφή να φωτογραφίζει το ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς για το χαρτοφυλάκιο της Άµυνας και Ασφάλειας.
Επισημαίνεται ότι στην πρόφατη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο θέμα του χαρτοφυλακίου, δηλώνοντας ότι η επιλογή επιτρόπου ανήκει αποκλειστικά στην Ελλάδα.
Το σχόλιο σας