Πολιτική

Κυβέρνηση: Το “ευέλικτο κράτος” στο τραπέζι

Κυβέρνηση: Το “ευέλικτο κράτος” στο τραπέζι

Πηγή Φωτογραφίας: [369241] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

"Τα προβλήματα της καθημερινότητας δεν πάνε διακοπές", υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο επεσήμανε ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται για την καθημερινότητα δεν πάνε διακοπές. Αυτό αποτελεί ένα σαφές μήνυμα προς τους υπουργούς του, υπογραμμίζοντας ότι η θερινή ανάπαυλα δεν πρέπει να επηρεάζει τον σχεδιασμό της κυβέρνησης σε θέματα προτεραιότητας.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να αντιμετωπίσει τις πληθωριστικές πιέσεις, με έμφαση στα σούπερ μάρκετ και την ενέργεια, προσδοκώντας να παρουσιάσει συγκεκριμένα αποτελέσματα από τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, η καθημερινή ζωή των πολιτών δεν επηρεάζεται μόνο από την οικονομία.

Η μείωση της γραφειοκρατίας και η βελτίωση της επικοινωνίας με το δημόσιο αποτελούν προτεραιότητες για την κυβέρνηση, με την ανάπτυξη του Gov.gr και την εισαγωγή νέων εφαρμογών να αποτελούν το πρώτο βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση.

Η ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης στα εργαλεία εξυπηρέτησης των πολιτών αποτελεί το επόμενο βήμα, ενώ ο στόχος είναι η ανάπτυξη συστημάτων ψηφιοποίησης των λειτουργιών του κράτους. Το κτηματολόγιο αποτελούσε ένα από τα μεγαλύτερα θέματα που έπρεπε να λειτουργήσουν σε νέα βάση. Στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο δόθηκε το «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση του κτηματολογίου της χώρας έως το 2025, καθώς και για ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν τις μεταβιβάσεις ακινήτων, μια διαδικασία που αποτελούσε πρόβλημα στο παρελθόν.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που εγκρίθηκε και αναμένεται να περάσει από το κοινοβούλιο, στοχεύει στον απεγκλωβισμό χιλιάδων ιδιοκτητών που αντιμετωπίζουν γραφειοκρατικά εμπόδια στη μεταβίβαση των ακινήτων τους λόγω μικρών αποκλίσεων στις επιφάνειες. Το σχέδιο προβλέπει τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης για τον νομικό έλεγχο συμβολαίων, την απλοποίηση διαδικασιών και τη μείωση της γραφειοκρατίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Σύμφωνα με το σχέδιο, το Κτηματολόγιο θα είναι ο μοναδικός φορέας που θα διαχειρίζεται τις συναλλαγές ακινήτων με ενιαίους κανόνες και ψηφιακά εργαλεία για όλους, με τα Υποθηκοφυλακεία να κλείνουν μέχρι το τέλος του έτους.

Η εκτίμηση του αρμόδιου υπουργείου είναι ότι με τη χρήση εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης ο χρόνος διεκπεραίωσης πολύπλοκων υποθέσεων θα μειωθεί στο μισό, ενώ σημαντική κρίνεται και η ρύθμιση για μονομερή τροποποίηση της σύστασης όταν διαπιστώνεται μικρή διαφορά μεταξύ της μέτρησης τετραγωνικών με σύγχρονα μέσα και των τετραγωνικών που αναφέρονται στο παλιό Συμβόλαιο. Οι νέες ρυθμίσεις έρχονται να αντιμετωπίσουν μια πραγματικότητα, που δείχνει ότι έως και σήμερα, χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων είναι εγκλωβισμένοι σε ένα αδιέξοδο, επισημαίνουν στην κυβέρνηση.

Κατά τη διάρκεια της θερινής ανάπαυλας για τη Βουλή και την κυβέρνηση, γίνεται εντατικοποίηση του σχεδιασμού για την επόμενη περίοδο. Αυτή ξεκινά με τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και την ομιλία του πρωθυπουργού, όπου αναδεικνύονται οι κυβερνητικές προτεραιότητες.

Το δημογραφικό ζήτημα, η στεγαστική κρίση, η κλιματική αλλαγή, η κατάσταση στην αγορά εργασίας και η αύξηση των επενδύσεων αναμένεται να αποτελέσουν κεντρικά θέματα στην ομιλία του κ. Μητσοτάκη προς τους παραγωγικούς φορείς, καθώς αποτελούν μέρος του κυβερνητικού σχεδιασμού μέχρι το τέλος του 2024.

Η αναθεώρηση των σχεδίων δράσης των υπουργείων, που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο, περιλαμβάνει την προσθήκη 58 νέων έργων και 87 μεταρρυθμιστικών δράσεων, με 881 νέα ορόσημα πολιτικής που αφορούν τους βασικούς άξονες του κυβερνητικού προγράμματος. Το Μέγαρο Μαξίμου έχει δώσει το σήμα για επιτάχυνση, παρότι έχει ήδη υλοποιηθεί το 42% των δεσμεύσεων για φέτος.

Παρόλα αυτά, το σημαντικότερο για την κυβέρνηση είναι οι δράσεις αυτές να έχουν αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των πολιτών και στην οικονομική τους κατάσταση, καθώς και αυτή είναι μέρος της βάσης για την οποία αξιολογείται η κυβέρνηση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments