Πολιτική

Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης κατά της ακρίβειας

Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης κατά της ακρίβειας

Πηγή Φωτογραφίας: [366318] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

"Κερδήθηκε μια μάχη, αλλά όχι ο πόλεμος", σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό παράγοντα.

Κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας υποστήριζε ότι, παρόλο που υπάρχει μια αποκλιμάκωση των τιμών, ο στόχος της κυβέρνησης και των πολιτών είναι να δουν απτά αποτελέσματα στην τσέπη τους. Το κυβερνητικό επιτελείο είναι αισιόδοξο για τη συνέχεια, καθώς ο πληθωρισμός των τροφίμων παραμένει χαμηλός και ο δείκτης πληθωρισμού επηρεάζεται αυτή τη φορά από τις τιμές της ενέργειας. “Η ακρίβεια είναι σαν τη λερναία ύδρα”, σχολίασε ο ίδιος αξιωματούχος.

Η αισιοδοξία για το μέλλον ενισχύεται από το γεγονός ότι ο δείκτης ανεργίας για πρώτη φορά από το 2009 ήταν μονοψήφιος, καθώς διαμορφώθηκε στο 9,6% για τον μήνα Ιούνιο. Συνολικά, ο δείκτης ανεργίας έχει μειωθεί κατά περίπου 8 μονάδες τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ έχουν σημειωθεί τέσσερις αυξήσεις στον βασικό μισθό και αύξηση στο μέσο μισθό. Εκτιμάται ότι ο μέσος μισθός θα είναι 24,4% υψηλότερος στο τέλος του 2024 σε σχέση με το 2019.

Η κυβέρνηση επισημαίνει ότι δεν επαναπαύεται, καθώς γνωρίζει τα προβλήματα των πολιτών και ότι χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά για την επίτευξη σύγκλισης με την Ευρώπη σε θέματα μισθών, ανεργίας και ποιότητας ζωής. Χθες, ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, συναντήθηκε με εκπροσώπους σούπερ μάρκετ, βιομηχανιών τροφίμων και πολυεθνικών στο πλαίσιο της καταπολέμησης της ακρίβειας.

«Αναμένω τα στοιχεία για τον Ιούλιο, όπου υπάρχουν θετικές ενδείξεις και ασφαλώς οι βιομηχανίες και τα σούπερ μάρκετ καλούνται να μειώσουν το μεσοσταθμικό τους κέρδος και να μειώσουν τις τιμές ιδιαίτερα το φθινόπωρο που ανοίγουν τα σχολεία και για πολλά νοικοκυριά απαιτούνται πρόσθετα έξοδα», δήλωσε ο υπουργός. Σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησε από τους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ να μπουν και άλλα προϊόντα στη λίστα με τις μειώσεις τιμών.

Για την υποστήριξη της μέσης ελληνικής οικογένειας, έχουν ληφθεί και εφαρμόζονται πλέον μέτρα όπως έντονοι έλεγχοι σε πολλές επιχειρήσεις και προϊόντα, καθώς και στο ηλεκτρονικό εμπόριο, όπου έχουν διαπιστευθεί πολλές παραβάσεις της καταναλωτικής νομοθεσίας.

Επιπλέον, υπάρχει ενίσχυση της ανεξάρτητης Αρχής Ανταγωνισμού και συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες για τη συμμετοχή τους στους ελέγχους. Ακόμη, γίνονται συνεχείς επαφές με τις επιχειρήσεις, προκειμένου να ενθαρρυνθούν να επιδείξουν και κοινωνική ευθύνη.

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι τα παραπάνω μαζί με τη μείωση των επιτοκίων των τραπεζών και τη μείωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος θα αποδώσουν καρπούς.

Η τροπολογία που ψηφίστηκε αφορά την ανακούφιση των νοικοκυριών από τα υψηλά τιμολόγια του ρεύματος. Σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση, επιβάλλεται ειδική εισφορά στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής ρεύματος με φυσικό αέριο, με σκοπό τη χρηματοδότηση της επιδότησης των οικιακών τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας τον Αύγουστο. Το ύψος της επιδότησης θα οριστικοποιηθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας, με στόχο οι τελικές τιμές καταναλωτή να παραμείνουν κοντά στα 15 σεντς ανά κιλοβατώρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments