Πολιτισμός

H Τήνος του Σωτήρη Σόρογκα, πίνακες κρεμασμένοι σε σοκάκια σαν ιταλική μπουγάδα

H Τήνος του Σωτήρη Σόρογκα, πίνακες κρεμασμένοι σε σοκάκια σαν ιταλική μπουγάδα

Πηγή Φωτογραφίας: ifimerida.gr

«Μπουγάδα» στο Ναύπλιο

Πίνακες ενταγμένοι στο ρομαντικό αστικό περιβάλλον της πόλης του Ναυπλίου, ελεύθεροι προς θέαση, αγνοώντας απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες του εξωτερικού χώρου.

Αυτό είναι το καλοκαίρι, εργα τεχνης, εκδηλώσεις, παραστάσεις, έξω στη φύση, σε ιδιαίτερους χώρους και γκαλερί.

«Μπουγάδα» στο Ναύπλιο

Η εικαστικός Ειρήνη Γκόγκουα, με τα ιδιαίτερα κόνσεπτ που δημιουργεί για τις εκθέσεις της, από τις 10 Αυγούστου θα μας ταξιδέψει στα έργα της μέσα από μία περιήγηση στα στενά της παλιάς πόλης του Ναυπλίου. Τα έργα θα είναι τοποθετημένα ψηλά με φυσικό φως σαν παρατηρητές των περαστικών.

Μάλιστα δεν θα λείψουν δρώμενα με ήχο και κίνηση που τόσο αγαπά να συνδυάζει η εικαστικός. «Η ιδέα αυτής της πρωτότυπης έκθεσης προέκυψε το 2018 όταν ήταν να πραγματοποιηθεί η ομαδική έκθεση ναυτικής Ναπλιάδας σε εξωτερικό χώρο. Αφού απέκλεισα το στήσιμο έργων σε καβαλέτα και κάγκελα ήρθε η ιδέα να κρεμάσω πίνακες στα στενά του Ναυπλίου, ανάμεσα στα μπαλκόνια, σαν Ιταλική μπουγάδα, η αλήθεια είναι ότι το χάρηκα πολύ» λέει η εικαστικός Ειρήνη Γκόγκουα.

Μία διαφορετική έκθεση, χωρίς ώρες προσέλευσης και χρονικά όρια επισκεψιμότητας. Μια 24ωρη έκθεση, ανεξαρτήτως συνθηκών με μόνη ουσία το πηγαίο συναίσθημα του κάθε θεατή και πως το έργο θα τον αγγίξει. Μία ελεύθερη επικοινωνία της τέχνης με το κοινό της!

«Η ζωγραφική είναι ένας χώρος χωρίς κανόνες» λέει η Ειρήνη Γκόγκουα που τολμά και δοκιμάζει διαφορετικές τεχνικές, καθώς θεωρεί ότι η τέχνη δεν εγκλωβίζεται σε σταθερά πλαίσια αλλά μετουσιώνεται ανάλογα με την ψυχική και πνευματική υπόσταση του δημιουργού. Τα έργα της προβάλλουν μία συμπαντική συγχορδία χρωμάτων. Οι πίνακες και τα γλυπτά της μας μεταφέρουν σε ένα ταξίδι στο άπειρο του θεατού και του ημίφωτος του ασυνείδητου. Όλα αυτά περιπλέκονται σε έντονα χρώματα με αέναη κίνηση συναισθημάτων σε σουρεαλιστικά μοτίβα. Το αποτέλεσμα αποκαλύπτεται μπροστά στα μάτια των παρατηρητών αποτυπωμένο σε ξεχωριστούς πίνακες, ιδιαίτερα γλυπτά αλλά και πρωτότυπες τρισδιάστατες μορφές σε πλέξιγκλας. Εως 20 Αυγούστου

Η Τήνος του Σωτήρη Σόρογκα

Ο Σωτήρης Σόρογκας, από τους σπουδαιότερους Έλληνες ζωγράφους εν ζωή, έχει οργανική σχέση με την Τήνο. Την επισκέπτεται τακτικά, σε βάθος χρόνου που πλησιάζει μισόν αιώνα.

Νεότερος στα χρόνια την όργωνε περιδιαβαίνοντας, όχι μόνο τα περίφημα χωριά αλλά, κυρίως, τα απάτητα σημεία της. Γοητευμένος από τις ξερολιθιές που δεν γνωρίζουν τέλος, από τα απότομα βράχια και τα μαύρα ξέφωτα που σχηματίζουν, επιχείρησε στο φακό του – μια pentax που έγινε αχώριστος σύντροφός του στο νησί– να συλλάβει «παρουσίες μοναδικές και αυτόνομες, λουσμένες στο άκτιστο φως ενός λευκού που τυφλώνει και λειτουργεί ως τάφρος από τη γύρω πραγματικότητα» σημειώνει ωραία ο Αντώνης Φωστιέρης.

Ο δημιουργός βρήκε στα χώματα της Τήνου εικόνες που ρίζωσαν στο τελάρο του και πολύ γρήγορα άνθισαν στα εικαστικά μας πράγματα την «τέχνη του ελάχιστου». Τα πηγάδια, οι πέτρες, τα αποσαθρωμένα ξύλα, όλα λουσμένα στο τηνιακό φως, έχτισαν τη ζωγραφική ταυτότητα του Σόρογκα και διαμόρφωσαν μια εικαστική έκφραση με χαρακτήρα ντόπιο.

Το φετινό καλοκαίρι ο ζωγράφος επιστρέφει στο αγαπημένο του νησί φέρνοντας στις «αποσκευές» του νέα έργα που φιλοτέχνησε ειδικά για την Τήνο. Ένας ρημαγμένος ανεμόμυλος παίρνει ζωή ξανά στο βλέμμα και το χέρι του μάστορα μέσα σε ένα σπίτι που αγαπά την τέχνη και τη μοιράζεται μοναδικά με τους φίλους του νησιού, Έλληνες και ξένους. Τούτη τη φορά είναι η σειρά του Σωτήρη Σόρογκα, στην πιο «προσωπική» ίσως έκθεση από τις δεκάδες που μας έχει χαρίσει – μια έκθεση αντίδωρο σε όσα το νησί εξακολουθεί να του προσφέρει. Επιμέλεια έκθεσης: Γιώργος Μυλωνάς.

Ο Σωτήρης Σόρογκας (γ.1936) διετέλεσε ζωγράφος και καθηγητής του Eθνικού Mετσόβιου Πολυτεχνείου στη Σχολή Aρχιτεκτόνων, όπου δίδαξε σχέδιο και χρώμα από το 1964 ως το 2003. Tο 2004, ομότιμος καθηγητής πλέον, βραβεύτηκε από την Aκαδημία Aθηνών για το σύνολο της καλλιτεχνικής του προσφοράς, ενώ έχει τιμηθεί από την Προεδρία της Δημοκρατίας με το παράσημο του ταξιάρχη του τάγματος της Τιμής. Διδάχθηκε τη ζωγραφική από τον Γιάννη Μόραλη, παρουσίασε έργα του σε πολυάριθμες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις κι εκπροσώπησε την Ελλάδα σε κορυφαίες εικαστικές διοργανώσεις.

Η έκθεση πραγματοποιείται στον οικισμό Τριαντάρου της Τήνου, σε έναν πολύ ξεχωριστό χώρο, την ιδιωτική κατοικία ΑΣΠΑΛΑΘΟΣ, a touch of new/Vacation House, σχεδιασμένη από τον διακεκριμένο αρχιτέκτονα Αριστείδη Ντάλα.

Πηγή: Κατερίνα Πουλοπούλου 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments