EDITOR'S PICK

Νησί του Μαν: Τί ισχύει στον φορολογικό παράδεισο του Ηνωμένου Βασιλείου

Νησί του Μαν: Τί ισχύει στον φορολογικό παράδεισο του Ηνωμένου Βασιλείου

Πηγή Φωτογραφίας: Spanish Head is a great example of the island’s gorgeous natural landscapes/movehub.com

Μια μικρή κουκίδα στον παγκόσμιο χάρτη έχει εξελιχθεί σ’ ένα από τα σημαντικότερα οικονομικά σταυροδρόμια του πλανήτη λόγω του ειδικού του φορολογικού καθεστώτος.

Ένα αστείο που ακούγεται επί αιώνες στο Νησί του Μαν είναι το εξής: «Αν ανέβεις στο βουνό του Σνέφελ μπορείς να δεις με μια ματιά επτά βασίλεια. Του Μαν, της Αγγλίας, της Ουαλίας, της Σκωτίας, της Ιρλανδίας, των ουρανών και της θάλασσας»! Το λένε και σήμερα με κάποια αυταρέσκεια και δεν τους νοιάζει η υπερβολή, η οποία… ξεχειλώνει τις έννοιες. Το «βουνό» του Σνέφελ, το υψηλότερο σημείο του νησιού, έχει ύψος, με το ζόρι, 620 μέτρα. Κι αυτό το ύψος έχει δοθεί ακριβώς για να αναφέρεται ως «βουνό» κι όχι ως «λόφος»: Σύμφωνα με το γεωγραφικό λεξικό του Whittow, που χαίρει τεράστιας εκτίμησης παγκοσμίως, βουνό είναι οτιδήποτε έχει ύψος παραπάνω από 610 μέτρα. Η υπερβολή, πάντως, δεν γίνεται τυχαία. Θέλει να ενδυναμώσει την κομβική σημαία αυτού του μικρού νησιού στην Ιρλανδική Θάλασσα, που χωρίζει την Βρετανία από την Ιρλανδία.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Brian (@brianspicturesnstuff)

Με έκταση 542 τ.χλμ., δηλαδή λίγο μεγαλύτερο από τη δική μας Λήμνο, και πληθυσμό κάτι λιγότερο από 85.000 κατοίκους, το Νησί του Μαν, μια πραγματική κουκίδα στον παγκόσμιο χάρτη, έχει εξελιχθεί σ’ ένα από τα σημαντικότερα οικονομικά σταυροδρόμια του πλανήτη. Κι αυτό λόγω του ειδικού του φορολογικού καθεστώτος, που πηγάζει από το ακόμα πιο παράξενο διοικητικό του καθεστώς.

Είναι το Νησί του Μαν μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου; Αυτό είναι τόσο μπερδεμένο που ούτε ο βασιλιάς Κάρολος δεν μπορεί να απαντήσει μονολεκτικά ή, τέλος πάντων, με λίγα λόγια. Ο εκάστοτε μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου είναι παράλληλα και «Λόρδος» του Μαν, δηλαδή ο ανώτατος άρχοντας του νησιού. Στα επίσημα έγγραφα αναφέρεται με όλους τους τίτλους του, αλλά αν, λέει, πατήσει το πόδι του στο νησί, οι κάτοικοι έχουν το δικαίωμα να μην τον προσφωνήσουν «μεγαλειότατε», αλλά «λόρδε μου»! Αθάνατο βρετανικό πρωτόκολλο. Το διοικητικό καθεστώς του Νησιού του Μαν περιγράφεται ως «crown dependency», δηλαδή «εξαρτώμενο έδαφος από το στέμμα». Μια προσωποπαγής σχέση, υποτίθεται, σχέση μεταξύ του μονάρχη και των υπηκόων του, οι οποίοι είναι κελτικής καταγωγής, όπως οι Ουαλοί, οι Σκωτσέζοι και οι Ιρλανδοί. Οι κάτοικοι του νησιού ονομάζονται Μάνξιοι και επισήμως αποτελούν ιδιαίτερο κελτικό «έθνος», με δική τους γλώσσα και παραδόσεις διαφορετικές από τους γείτονές τους. Ανθρώπινη παρουσία στο Νησί του Μαν υπάρχει τουλάχιστον από το 6.500 π.Χ. Αλλά γενικώς το νησί αφέθηκε στην ησυχία του. Ακόμα και οι Ρωμαίοι, που κατακτούσαν ό,τι έβλεπαν, δεν έβαλαν γερό πόδι στο νησί. Μόνο μετά τον 5ο αιώνα μ.Χ. παρατηρήθηκε μια εκτεταμένη μετανάστευση στο νησί κυρίως από Κέλτες Ιρλανδούς. Έτσι ξεκίνησε και η διαμάχη σχετικά με το αν το Νησί θα κατέληγε τελικά σε κελτικά ή αγγλοσαξονικά χέρια. Αυτή η διαμάχη κράτησε σχεδόν 1200 χρόνια! Επί μεγάλες περιόδους το νησί ερχόταν υπό την επιρροή αγγλοσαξόνων φεουδαρχών ή Σκωτσέζων αρχόντων. Η αποφασιστική κίνηση, όμως, έγινε το 1765 και μάλιστα με… συμβόλαιο: Ο Σκωτσέζος δούκας του Άθολ «μεταβίβασε» όλο το νησί (σα να ήταν προσωπικό του οικόπεδο) στο βρετανικό στέμμα, αντί 70.000 λιρών. Έτσι ο βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου έγινε ταυτόχρονα και λόρδος του Μαν, άσχετα αν ο πληθυσμός ήταν σχεδόν 100% κελτικός. Από αυτή τη διοικητική ιδιομορφία ξεκίνησε και η διαφοροποίηση του νησιού σε σχέση με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο στο θέμα των φόρων. Το νησί έχει δική του κυβέρνηση, κοινοβούλιο και σημαία και η Μεγάλη Βρετανία είναι υπεύθυνη μόνο για κάποιες πτυχές εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Η φορολογική πολιτική αφέθηκε στα χέρια των γηγενών, οι οποίοι βέβαια την εκμεταλλεύθηκαν όπως ήθελαν.

Το Νησί του Μαν δεν ήταν ποτέ μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτε καν ως «περιοχή με ειδικό καθεστώς» (special status), όπως συμβαίνει με άλλα μικροκρατίδια της Ευρώπης. Είχε υπογράψει, όμως, μέσω του Ηνωμένου Βασιλείου το Πρωτόκολλο 3 της Συνθήκης της Ρώμης, βάσει του οποίοι τα αγαθά του μπορούν να ταξιδεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς δασμούς, άρα ανήκε στην «τελωνειακή περιοχή» της Ε.Ε. Στο νησί φυσικά δεν έγινε ποτέ δημοψήφισμα για έξοδο από την ενωμένη Ευρώπη (όπως έγινε στη Βρετανία το 2016 με το γνωστό αποτέλεσμα του Brexit), με αποτέλεσμα παρά την βρετανική αποχώρηση, αυτή η τελωνειακή ένωση να ισχύει για το Νησί του Μαν. Έτσι είναι πολύ ευκολότερο για έναν Ευρωπαίο πολίτη να έχει οικονομικές δοσοληψίες με την περιοχή αυτή παρά με τη Μεγάλη Βρετανία.

Διαβάζουμε στην επίσημη ιστοσελίδα της Γραμματείας Οικονομικών του Νησιού του Μαν: «Το Νησί του Μαν δεν έχει φόρο υπεραξίας, φόρο περιουσίας, τέλος χαρτοσήμου ή φόρο κληρονομιάς και ανώτατο συντελεστή φόρου εισοδήματος 22%. Ισχύει ένα ανώτατο όριο φόρου: το μέγιστο ποσό φόρου που καταβάλλεται από ένα άτομο είναι 200.000 λίρες ή 400.000 λίρες για ζευγάρια που επιλέγουν να αξιολογήσουν τα εισοδήματά τους από κοινού. Το προσωπικό εισόδημα υπολογίζεται και φορολογείται βάσει παγκόσμιας εισοδηματικής βάσης και όχι βάσει εμβασμάτων. Αυτό σημαίνει ότι όλο το εισόδημα που αποκτάται σε όλο τον κόσμο μπορεί να υπολογιστεί με τοπικό φόρο και όχι μόνο το εισόδημα που αποκτάται ή εισέρχεται στο νησί. Ο κανονικός συντελεστής εταιρικού φόρου για κατοίκους και μη κατοίκους είναι 0%. Τα κέρδη από τις λιανικές επιχειρήσεις άνω των 500.000 λιρών και τα έσοδα από τις τραπεζικές δραστηριότητες φορολογούνται με 10%, ενώ τα εισοδήματα από ενοίκια (ή άλλα) από γη και κτίρια που βρίσκονται στη Νήσο του Μαν φορολογούνται με 20%».

Αυτού του είδους οι φορολογικοί κανόνες ευνοούν οικονομική δραστηριότητα τόσο από επενδυτές, όσο και από επιχειρηματίες που έχουν υψηλά εισοδήματα από παγκόσμιες μπίζνες. Ο μηδενικός εταιρικός φόρος, αλλά και η απουσία επίσημου τραπεζικού μητρώου, έχει ωθήσει πολλές εταιρείες να εγκαταστήσουν στο νησί τα εταιρικά τους γραφεία, ώστε να μην φορολογούνται. Επίσης το «πλαφόν» που ισχύει για τον φόρο στα μεγάλα εισοδήματα είναι πολύ δελεαστικό για επιχειρήσεις που έχουν μεγάλους τζίρους και, υπό άλλα φορολογικά καθεστώτα, θα απέδιδαν πολύ μεγαλύτερη φορολογία από το 10%.

O τομέας των τραπεζών και γενικά των επιχειρήσεων προσφέρει 17% στο ακαθάριστο εθνικό προϊόν και απασχολεί το 19% του ενεργού πληθυσμού. Εκατοντάδες ντόπιοι κάτοικοι χρησιμοποιούνται ως αχυράνθρωποι, ή εικονικοί μέτοχοι, ώστε να καλύπτουν άλλες, μεγαλύτερες εταιρίες. Μέχρι σήμερα το Νησί του Μαν παραμένει εκτός προτύπων για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (AML) και την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (CFT), αλλά αυτό δεν εμποδίζει τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης (Moody’s, S&P) να το κρατούν στις υψηλότερες βαθμίδες (Aa3 «σταθερό» σύμφωνα με την τελευταία έκδοση). Κάτι που σημαίνει πως όποιος κάνει δοσοληψίες με εκείνο το μέρος μπορεί να κοιμάται ήσυχος.

Πηγή:  Αργύρης Παγαρτάνης 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments