Η Τουρκία έτοιμη να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών χρησιμοποιώντας την τουρκική διασπορά
Η τουρκική κυβέρνηση επιδιώκει να ασκήσει μεγαλύτερη επιρροή στην εσωτερική πολιτική των ευρωπαϊκών κρατών, υποστηρίζοντας ενεργά την πολιτική εμπλοκή των τουρκικών και μουσουλμανικών κοινοτήτων, όπως αποκάλυψε ο επικεφαλής της κυβερνητικής υπηρεσίας διασποράς κατά την κατάθεσή του σε κοινοβουλευτική επιτροπή.
«Είναι πολύ σημαντικό για εμάς οι πολίτες μας να ευαισθητοποιηθούν περισσότερο, ιδίως όσον αφορά την πολιτική συμμετοχή, και να ασχοληθούν με τα πολιτικά κόμματα εκεί», δήλωσε ο Αμπντουλάχ Ερέν, επικεφαλής της Προεδρίας για τους Τούρκους του εξωτερικού και τις συναφείς κοινότητες (Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, YTB).
Ο Ερέν δήλωσε ότι θα μπορούσε να αποκαλύψει περισσότερα σε μια συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών, από την οποία τα πρακτικά των σχολίων του δεν θα δημοσιοποιηθούν. Σημείωσε ότι τα μικρότερα κόμματα που έχουν ιδρυθεί από την τουρκική διασπορά σε χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία δεν έχουν επιτύχει, εκφράζοντας το παράπονο ότι και οι Τούρκοι που εργάζονται στα κυρίαρχα κόμματα δεν έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν ανώτερους ρόλους.
«Αναγνωρίζουμε τον επείγοντα χαρακτήρα αυτού του θέματος», δήλωσε ο Ερέν κατά τη διάρκεια ακρόασης στις 17 Ιουλίου στη νεοσύστατη Υποεπιτροπή για τους Τούρκους του εξωτερικού και τις συναφείς κοινότητες, η οποία αποτελεί μέρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου.
Στην επιτροπή προεδρεύει η Seda Gören Bölük, νομοθέτης του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οικογένεια του οποίου έχει καταγωγή από το Κοσσυφοπέδιο. Έχει δραστηριοποιηθεί ενεργά στην εμπλοκή ομάδων της διασποράς στα Βαλκάνια, ιδίως στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με την Bölük, ο πληθυσμός-στόχος της διασποράς είναι σχεδόν 40 εκατομμύρια, αποτελούμενος από περίπου 7 εκατομμύρια Τούρκους και πάνω από 30 εκατομμύρια άτομα από συγγενείς κοινότητες σε άλλες χώρες. Υποσχέθηκε να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την αντιμετώπιση των θεμάτων που αφορούν τις ομάδες της διασποράς, προκειμένου να ενδυναμωθεί το τουρκικό έθνος.
Η υποεπιτροπή και η YTB, με την υποστήριξη των τουρκικών υπηρεσιών που συνεργάζονται με ομάδες της διασποράς, όπως η τουρκική οργάνωση πληροφοριών MIT, η υπηρεσία εξωτερικού, το Ίδρυμα Maarif, η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet), το Ινστιτούτο Yunus Emre και η Τουρκική Υπηρεσία Συνεργασίας και Ανάπτυξης (TIKA), εργάζονται ενεργά για να τοποθετήσουν περισσότερους φιλοτουρκικούς πολιτικούς στον πολιτικό χάρτη του εξωτερικού.
Οι προσπάθειές τους επικεντρώνονται ιδιαίτερα στην Ευρώπη, όπου διαμένει ο κύριος όγκος των τουρκικών ομάδων της διασποράς.
Κατά την τελευταία δεκαετία η κυβέρνηση Ερντογάν έχει υποστηρίξει την ίδρυση μικρότερων πολιτικών κομμάτων στην Ευρώπη, ιδίως εκείνων που κινούνται με θρησκευτικές ατζέντες. Έχει υποστηρίξει υποψηφίους που εργάζονται σε καθιερωμένα κύρια κόμματα, αναμένοντας από αυτά να ενεργήσουν ως πληρεξούσιοι των πολιτικών της τουρκικής κυβέρνησης.
Ωστόσο, τα αποτελέσματα δεν ήταν ικανοποιητικά μέχρι στιγμής, γεγονός που ώθησε την τουρκική κυβέρνηση να ορκιστεί αυξημένες προσπάθειες για την εκπλήρωση αυτού που περιγράφει ως στρατηγικό στόχο.
Για να βαθμονομηθεί η προσέγγιση της Τουρκίας προς τις ομάδες της διασποράς, οι τουρκικές κυβερνητικές υπηρεσίες διεξάγουν ολοκληρωμένες μελέτες πεδίου, ιδίως στην Ευρώπη. Οι μελέτες αυτές αποσκοπούν στην πραγματοποίηση προσαρμογών, τη διόρθωση λαθών και την υπέρβαση των εμποδίων που εμποδίζουν τον στόχο τους να μετατρέψουν τις ομάδες της διασποράς σε μοχλό πίεσης για την επίτευξη πολιτικών στόχων.
Σύμφωνα με μια εσωτερική έρευνα που διεξήγαγε η YTB μεταξύ των νέων της τουρκικής διασποράς, η οποία υπολογίζεται ότι αριθμεί περίπου 2 εκατομμύρια άτομα και διανύει πλέον την τέταρτη γενιά της, το ένα τρίτο των ερωτηθέντων εξέφρασε την επιθυμία να συμμετάσχει ενεργά στην πολιτική των ευρωπαϊκών χωρών και να στηρίξει τις εκστρατείες τους.
Ο Ερέν αποκάλυψε αυτά τα ευρήματα στην ομιλία του στους νομοθέτες της επιτροπής. Ένα άλλο τρίτο σκοπεύει να αποκρύψει τις πραγματικές του προθέσεις και να ξεκινήσει τις εκστρατείες του για λογαριασμό της Τουρκίας μόνο αφού εξασφαλίσει θέσεις-κλειδιά στα κυρίαρχα πολιτικά κόμματα. Το υπόλοιπο ένα τρίτο προτιμά να υποχωρήσει, πιστεύοντας ότι όσο και αν αγωνιστούν, τίποτα δεν θα αλλάξει και έτσι επιλέγουν να επικεντρωθούν στα δικά τους συμφέροντα.
Ο Ερέν κατέστησε σαφές ότι τάσσεται υπέρ μιας πιο ενεργητικής προσέγγισης. Ενημέρωσε τους νομοθέτες ότι ο οργανισμός εργάζεται πάνω σε ένα ειδικό πρόγραμμα με την ονομασία Active Citizenship (Ενεργός Πολίτης), με στόχο την ενθάρρυνση των νέων να εισέλθουν στην πολιτική και να ασχοληθούν με τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.
“Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήσαμε μια σειρά προγραμμάτων, ειδικά στη Γερμανία”, είπε. Για να ενισχύσει την επιρροή της τουρκικής κυβέρνησης στη γερμανική κοινωνία, η YTB ενθαρρύνει επίσης τους Τούρκους να συμμετέχουν σε εμπορικά επιμελητήρια και συνελεύσεις φοιτητών πανεπιστημίων. “Οι νέοι μας πρέπει να είναι πιο ενεργοί σε αυτές τις χώρες, ειδικά στην πολιτική”, πρόσθεσε.
“Ορισμένοι από τους νέους μας σκέφτονται: ‘Ό,τι και να γίνει, δεν μπορώ να υπάρξω σε αυτές τις χώρες, ειδικά στα μεγάλα κόμματα – στην περίπτωση της Γερμανίας, κόμματα όπως το SPD [Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα] ή το CDU [Χριστιανοδημοκρατική Ένωση] – με τη δική μου ταυτότητα. Είτε θα πρέπει να παρουσιαστώ διαφορετικά, είτε θα χτυπήσω αυτή τη γυάλινη οροφή”. Στις συζητήσεις μας με πολλούς από τους νέους μας, είδαμε ότι αυτές οι απόψεις υπάρχουν, εξήγησε.
Σύμφωνα με τον Ερέν, το YTB έχει ξεκινήσει μια σειρά από προγράμματα για να δείξει στους Τούρκους της διασποράς ότι δεν χρειάζεται να αισθάνονται περιθωριοποιημένοι. Τα έργα αυτά τους έφεραν σε επαφή με πρότυπα και ενθάρρυναν μια ενεργητική προσέγγιση στην πολιτική δέσμευση. Ανέφερε ως παράδειγμα τον Σεράπ Γκιουλέρ, Γερμανό πολιτικό τουρκικής καταγωγής στο CDU και μέλος της Bundestag από το 2021. Παρά την έκφραση ορισμένων επικρίσεων προς την Τουρκία στο παρελθόν, ο Γκιουλέρ διατηρεί επαφές με την τουρκική πρεσβεία και τα τουρκικά κυβερνητικά θεσμικά όργανα, δήλωσε ο Ερέν.
Οι παρατηρήσεις του προέδρου του τουρκικού οργανισμού διασποράς στο κοινοβούλιο επιβεβαιώνουν τα όσα περιέγραψε το YTB στη φετινή του έκθεση με τίτλο “Στρατηγικό σχέδιο για το 2024-2028”. Ο δηλωμένος στόχος του σχεδίου είναι να προωθηθεί μια ισχυρότερη πίστη στην Τουρκία εκ μέρους των ανθρώπων της τουρκικής διασποράς, με αυξημένη οικονομική και άλλη υποστήριξη από την κυβέρνηση Ερντογάν. Τονίζεται επίσης ότι η ΥΤΒ θα βοηθήσει τη διασπορά να ξεπεράσει τις νομικές και διοικητικές προκλήσεις στις χώρες υποδοχής, καθώς θα διεκδικεί την πολιτική και άλλους τομείς.
Η YTB εκφράζει το παράπονό της στην έκθεση ότι οι διοικητικές και νομικές προκλήσεις στις χώρες όπου δραστηριοποιούνται τουρκικές ομάδες διασποράς εμποδίζουν την οργάνωση να επιτύχει τους στρατηγικούς της στόχους. Για να ξεπεραστούν αυτοί οι περιορισμοί, συνέστησε διάφορες πολιτικές δράσεις στην κυβέρνηση Ερντογάν. Η YTB προέτρεψε την κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τη διπλωματική της επιρροή και τα εργαλεία της δημόσιας διπλωματίας για να ασκήσει πίεση σε ξένες χώρες να άρουν αυτούς τους περιορισμούς για τις τουρκικές ομάδες της διασποράς.
Η YTB συνέστησε επίσης τη συνεργασία με άλλες μουσουλμανικές θρησκευτικές ομάδες σε ξένες χώρες για την υπέρβαση των περιορισμών για την τουρκική διασπορά.
Ο οργανισμός διασποράς συνεργάζεται ήδη με πολυάριθμες ομάδες που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη και σε άλλες ηπείρους, παρέχοντάς τους χρηματοδότηση και υλικοτεχνική και τεχνική υποστήριξη για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους. Η YTB συμμετείχε πρόσφατα σε πρόγραμμα που διοργάνωσε η Ένωση Διεθνών Δημοκρατών (UID), μια οργάνωση που λειτουργεί ως ομάδα ξένων συμφερόντων που εκπροσωπεί το κυβερνών ΑΚΡ του Ερντογάν στο εξωτερικό, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα στις αρχές Μαΐου.
Το πρόγραμμα, που χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση Ερντογάν, είχε ως στόχο την ενίσχυση της ικανότητας και την παροχή κατάρτισης για την UID. Ο Ερέν, επικεφαλής της YTB, ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση.
Επιπλέον, η YTB φέρνει κάθε χρόνο 4.000 νέους και νέες στην Τουρκία στο πλαίσιο διαφόρων προγραμμάτων για κατάρτιση και εκπαίδευση σε κατασκηνώσεις που διατηρεί το Υπουργείο Νεολαίας και Αθλητισμού της Τουρκίας. Σύμφωνα με τον Ερέν, πολλοί νέοι Τούρκοι μηχανικοί που σπουδάζουν στην Ευρώπη έχουν εγγραφεί σε προγράμματα πρακτικής άσκησης σε “κρίσιμες βιομηχανίες”, όπως είπε, όπως η άμυνα και οι στρατιωτικές τεχνολογίες. Προσδιόρισε κρατικές αμυντικές εταιρείες όπως η Aselsan και η Tusaş ως χώρους όπου τα άτομα αυτά προσλήφθηκαν για πρακτική άσκηση.
Τόσο στην παρουσίαση του Ερέν κατά τη διάρκεια της ακρόασης στην κοινοβουλευτική επιτροπή όσο και στην έκθεση, οι ομάδες που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση Ερντογάν και αντιτίθενται σε αυτήν θεωρήθηκαν απειλή για την επίτευξη των δηλωμένων στόχων της YTB, καθώς υπονομεύουν τις πολιτικές της τουρκικής κυβέρνησης στη διασπορά. Αυτό περιλαμβάνει το κίνημα Γκιουλέν, τις κουρδικές ομάδες της αντιπολίτευσης και τους Αλεβίτες.
Φαίνεται ότι η επιθετική εκστρατεία της κυβέρνησης Ερντογάν να μετατρέψει τις ομάδες της διασποράς σε πληρεξούσια για την προώθηση της πολιτικής της ατζέντας θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια. Η στρατηγική αυτή είναι βέβαιο ότι θα παραμείνει ένα ακανθώδες ζήτημα στις διμερείς σχέσεις της Τουρκίας με άλλες χώρες, οι οποίες θεωρούν μια τέτοια εμπλοκή ως απροκάλυπτη παρέμβαση στις εσωτερικές τους υποθέσεις.
Πηγή: Nordic Monitor
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας