Γεωπολιτικά

Ιράν: “Τα αμερικανικά στρατεύματα μπορεί να βρεθούν στο στόχαστρο μετά τη δολοφονία του Χανίγια”

Ιράν: “Τα αμερικανικά στρατεύματα μπορεί να βρεθούν στο στόχαστρο μετά τη δολοφονία του Χανίγια”

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

«Η απάντηση σε μια δολοφονία θα είναι πράγματι ειδικές επιχειρήσεις – πιο σκληρές και με σκοπό να ενσταλάξουν βαθιά λύπη στον δράστη», ανέφερε η αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ σε ξεχωριστή ανακοίνωση.

Η ιρακινή πολιτοφυλακή Harakat al-Nujaba προειδοποίησε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ «άνοιξαν τις πύλες της κόλασης» μετά από αμερικανική αεροπορική επιδρομή νότια της Βαγδάτης, η οποία, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, δεν σχετίζεται με τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε στην Τεχεράνη λίγες ώρες αργότερα.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν αρνήθηκε αμέσως οποιαδήποτε ανάμειξη ή γνώση της ύποπτης ισραηλινής δολοφονίας του πολιτικού επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην πρωτεύουσα του Ιράν την Τετάρτη.

Ωστόσο, η διπλωματική αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι παρείχαν μυστική υποστήριξη για τη δολοφονία – οι λεπτομέρειες της οποίας παραμένουν αδιευκρίνιστες, αλλά η Τεχεράνη και η Χαμάς την έχουν αποδώσει στο Ισραήλ.

«Η απάντηση σε μια δολοφονία θα είναι πράγματι ειδικές επιχειρήσεις – πιο σκληρές και με σκοπό να ενσταλάξουν βαθιά λύπη στον δράστη», ανέφερε η αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ σε ξεχωριστή ανακοίνωση.

Οι πολιτοφυλακές που είναι οπλισμένες από το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) του Ιράν στο Ιράκ σηματοδοτούν επίσης αντίποινα για τη δολοφονία του κορυφαίου στρατιωτικού διοικητή του Χανίγιε και της Χεζμπολάχ, του Φουάντ Σουκρ, γνωστού και ως Χατζί Μοχσέν, ο οποίος επιβεβαιώθηκε ότι πέθανε την Τετάρτη μετά από ισραηλινό πλήγμα μη επανδρωμένου αεροσκάφους στη Βηρυτό το προηγούμενο βράδυ.

Η Κατάιμπ Χεζμπολάχ, η οποία θεωρείται ευρέως ως η μεγαλύτερη και με τη μεγαλύτερη επιρροή πολιτοφυλακή που υποστηρίζεται από το Ιράν στο Ιράκ, προειδοποίησε σε ανακοίνωσή της ότι η δολοφονία του Χανίγιε «στα χέρια του σιωνιστικού-αμερικανικού εχθρού» παραβίασε «όλους τους κανόνες εμπλοκής».

«Αυτό είναι κάτι που δεν γνωρίζαμε ούτε είχαμε εμπλακεί», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν σε συνέντευξή του στο Channel News Asia κατά τη διάρκεια κρατικής επίσκεψης στη Σιγκαπούρη την Τετάρτη.

Λίγες ώρες πριν από την αναφερόμενη δολοφονία του Χανίγιε στην Τεχεράνη, στρατιωτικά αεροσκάφη των ΗΠΑ πάνω από το κεντρικό Ιράκ βομβάρδισαν εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ στην Κατάιμπ, σκοτώνοντας τουλάχιστον τέσσερις μαχητές. Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι περιέγραψαν το πλήγμα στο Μουσαΐμπ, νότια της Βαγδάτης, ως αμυντική δράση που ελήφθη εναντίον «μαχητών που επιχειρούσαν να εξαπολύσουν μονομερή επίθεση με drones».

«Με βάση τις πρόσφατες επιθέσεις στο Ιράκ και τη Συρία, η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ εκτίμησε ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αποτελούσαν απειλή για τις δυνάμεις των ΗΠΑ και του συνασπισμού», ανέφερε ένας αξιωματούχος σε δήλωση που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Η Κατάιμπ Χεζμπολάχ αναγνώρισε ότι η αμερικανική επίθεση στόχευσε το προσωπικό καθώς ετοιμαζόταν να εκτοξεύσει ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος, αλλά υποστήριξε ότι η εκτόξευση ήταν μια δοκιμαστική πτήση για την προγραμματισμένη παρακολούθηση της ασφάλειας στην ιερή πόλη Καρμπάλα σε συντονισμό με άλλες ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας για μια επερχόμενη θρησκευτική γιορτή.

Η πολιτοφυλακή κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι εξαπέλυσαν την αεροπορική επιδρομή από την αεροπορική βάση Αλι Αλ-Σάλεμ Ali στο Κουβέιτ και προειδοποίησε την κυβέρνηση του Κουβέιτ να μην επιτρέψει στον αμερικανικό στρατό να χρησιμοποιήσει το έδαφός της για πλήγματα στο Ιράκ.

Δήλωσε επίσης ότι θεωρεί «τις αμερικανικές δυνάμεις κατοχής πλήρως υπεύθυνες για το έγκλημα της αιματοχυσίας των γιων μας», αλλά απέφυγε να απειλήσει με αντίποινα, λέγοντας ότι θα συμβουλευτεί άλλες ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν προτού λάβει «την κατάλληλη απόφαση».

Η Harakat al-Nujaba, μια άλλη ιρακινή πολιτοφυλακή που είναι εξοπλισμένη από το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), προχώρησε περισσότερο στις απειλές της, λέγοντας σε ανακοίνωση που κυκλοφόρησε την Τετάρτη ότι τα πλήγματα των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ «άνοιξαν τις πύλες της κόλασης». «Δεν θα ξεφύγουν με την πράξη τους», ανέφερε η ανακοίνωση.

Τα στρατεύματα των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή έχουν λάβει αυξημένες προφυλάξεις εν αναμονή πιθανών αντιδράσεων από τις υποστηριζόμενες από το Ιράν πολιτοφυλακές σε όλο το Ιράκ και τη Συρία.

Το Ιράν εκτόξευσε περισσότερους από δώδεκα βαλλιστικούς πυραύλους προς τις βάσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ και τη Συρία το 2019, αφού η κυβέρνηση Τραμπ διέταξε τη δολοφονία του τότε διοικητή του IRGC, Καζέμ Σολειμάνι, στη Βαγδάτη.

Ωστόσο, αξιωματούχοι του Πενταγώνου υποβάθμισαν την Τετάρτη τις τελευταίες απειλές, επιμένοντας ότι δεν υπήρξαν αλλαγές στην αμυντική στάση ή τη συνολική παρουσία του αμερικανικού στρατού στην περιοχή μετά το χτύπημα στον Χανίγιε.

«Λόγω επιχειρησιακών εκτιμήσεων για την ασφάλεια, δεν έχουμε να ανακοινώσουμε αλλαγές στη στάση των δυνάμεων αυτή τη στιγμή», δήλωσε εκπρόσωπος του Πενταγώνου στο Al-Monitor σε δήλωση που έστειλε. «Η ασφάλεια και η προστασία των αμερικανικών δυνάμεων είναι η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητά μας, και οι διοικητές επί τόπου παρακολουθούν τακτικά το περιβάλλον απειλών και προβαίνουν στις απαραίτητες προσαρμογές για την προστασία των δυνάμεών μας».

Ένας άλλος εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ο αντισυνταγματάρχης Τσάρλι Ντιτζ, διέψευσε δημοσιεύματα του περιφερειακού Τύπου που υποστήριζαν ότι πολεμικά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στη Μεσόγειο είχαν προσεγγίσει τις ακτές του Λιβάνου για να προετοιμάσουν την εκκένωση μετά το ισραηλινό χτύπημα στη Βηρυτό.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αύξησε την Τετάρτη την ταξιδιωτική του προειδοποίηση για τον Λίβανο, συμβουλεύοντας τους Αμερικανούς πολίτες να μην ταξιδέψουν στη χώρα λόγω της αύξησης των εντάσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ. Το υπουργείο έστειλε αντιπροσωπεία στη Βηρυτό, την Κύπρο και την αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ στην Τουρκία την περασμένη εβδομάδα για να εξετάσει την υλικοτεχνική διαθεσιμότητα για πιθανή αντιμετώπιση κρίσεων.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ διέταξε άμεσα αντίποινα κατά του Ισραήλ από το ιρανικό έδαφος κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν το πρωί της Τετάρτης, ανέφεραν οι New York Times.

Το Ιράν και οι πολιτοφυλακές που το εκπροσωπούν είχαν εκτοξεύσει προηγουμένως περισσότερα από 300 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους προς το Ισραήλ στα μέσα Απριλίου σε αντίποινα για μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Δαμασκό που έπληξε το συγκρότημα του ιρανικού προξενείου, σκοτώνοντας τον κορυφαίο διοικητή του IRGC για την περιοχή του Λεβάντε και τον αναπληρωτή του.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, ο οποίος ταξιδεύει στην Ασία, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υπερασπιστούν το Ισραήλ εάν δεχθεί επίθεση.

Όμως ο ανώτατος αξιωματικός του Πενταγώνου, ο πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου Στρατηγού Τσαρλς Κ. Μπράουν, προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι αν η Χεζμπολάχ ανοίξει τις δικές της βολές εναντίον του Ισραήλ με το τεράστιο οπλοστάσιό της, μια παρόμοια πολυεθνική προσπάθεια για την υπεράσπιση του ισραηλινού εναέριου χώρου δεν θα είναι πιθανότατα το ίδιο αποτελεσματική.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε προειδοποιηθεί πριν από το χτύπημα κατά του Χατζ Μοχσέν στη Βηρυτό την Τρίτη. Αλλά η δολοφονία του επικεφαλής της Χαμάς Χανίγιε στην Τεχεράνη έπιασε απροετοίμαστους ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματούχους των ΗΠΑ με αρμοδιότητα στη Μέση Ανατολή.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι η δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της παλαιστινιακής παράταξης θα μπορούσε να εκτροχιάσει τις προσπάθειες διαπραγμάτευσης μιας εκεχειρίας για τον τερματισμό της ισραηλινής εκστρατείας κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Η κυβέρνηση Μπάιντεν ξεκαθάρισε την Τετάρτη ότι θα προχωρήσει παρ’ όλα αυτά στη διπλωματική προσπάθεια.

Οι Ισραηλινοί ηγέτες δεν ανέλαβαν την ευθύνη για τη δολοφονία. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν έκανε καμία αναφορά στον Χανίγιε σε ένα βίντεο στο οποίο αναφέρθηκε στις συνεχιζόμενες απειλές κατά της χώρας του την Τετάρτη.

«Ξεκαθαρίσαμε αυτόν τον λογαριασμό με τον Χάτζι Μοχσέν, και θα ξεκαθαρίσουμε αυτόν τον λογαριασμό με οποιονδήποτε άλλον που σφαγιάζει τα παιδιά μας, δολοφονεί τους πολίτες μας – οποιοσδήποτε βλάπτει τη χώρα μας θα πεθάνει», δήλωσε ο Νετανιάχου. «Θα ασκήσουμε ένα πολύ βαρύ τίμημα για οποιαδήποτε επίθεση εναντίον μας σε οποιοδήποτε πεδίο».

Εκπρόσωπος της πρεσβείας του Ισραήλ στην Ουάσιγκτον δεν απάντησε αμέσως στο αίτημα του Al-Monitor για σχολιασμό.

Πηγή: Al Monitor

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments