Η Ολυμπιάδα του woke σε ένταση
Πηγή Φωτογραφίας: Espn.com
Ο καθένας μπορεί να εκφράσει τη γνώμη του για τους Ολυμπιακούς Αγώνες – καθώς και για την έννοια του «ολυμπιακού ιδεώδους» σε περιόδους έντονης κρίσης και σύγχυσης όπως η δική μας – ωστόσο, είναι αδύνατο να αμφισβητήσει κανείς ότι έχουν ήδη προσφέρει σημαντικές αφορμές (ακόμα και εκτός αγωνιστικού πλαισίου) για πλούσιες και έντονες δημόσιες συζητήσεις, αντιπαραθέσεις και υπερβολικές γενικεύσεις.
Η περίπτωση της Αλγερινής πυγμάχου, Ιμάν Κελίφ, με την αμφιλεγόμενη έμφυλη και γενετική ταυτότητα, έχει ήδη προκαλέσει ένα κύμα σχολιασμού και πληθώρα απόψεων από ειδικούς (εντός και εκτός εισαγωγικών) και μη. Συχνά, ωστόσο, οι πρώτοι είναι αυτοί που εκφράζουν τις πιο παρωχημένες, εξωφρενικές και σκοταδιστικές απόψεις.
Ξαφνικά, σχεδόν όλοι φαίνεται να έχουν πείσει τον εαυτό τους ότι γνωρίζουν τα πάντα σχετικά με το βιολογικό και κοινωνικό φύλο, τα ζητήματα ταυτότητας και αυτοπροσδιορισμού, καθώς και τις πολλές και ποικιλόμορφες πτυχές του –σε συνεχή εξέλιξη– έμφυλου φάσματος.
Πρώτοι απ’ όλους, και σε πλήρη ευθυγράμμιση με τη μανία καταδίωξης (τρανσοφοβικής, στην προκειμένη περίπτωση) που τους κρατά σε εγρήγορση, είναι οι διάφοροι αντι-woke σταυροφόροι και αυτοδιορισμένοι υπερασπιστές των παραδοσιακών ηθών και εθίμων. Αυτοί βλέπουν σε αυτή την περίπτωση την ύφανση μιας ακόμα «woke» συνωμοσίας με παγκόσμιες διαστάσεις. Αν ακόμα και η Αλγερία έχει πληγεί από τον πολύχρωμο ιό του «γουοκισμού», φαντάσου τι συμβαίνει αλλού.
Τα ερωτήματα ήταν αμέτρητα: Γεννήθηκε κορίτσι ή αγόρι; Ποια είναι τα χρωμοσώματα και η ποσότητα τεστοστερόνης που έχει; Έχει υποβληθεί σε φυλομετάβαση; Υπάρχουν γονιδιακές διαταραχές φύλου; Είναι τρανς; Είναι ίντερσεξ; Θεωρείται «τεχνικά» άνδρας; Και σε κάθε περίπτωση, η ιδιαίτερη «φυσιολογία» της συνιστά ή όχι αθέμιτο ανταγωνισμό που της προσφέρει ένα ισχυρό και άδικο πλεονέκτημα απέναντι στους αντιπάλους της;
Οι απαντήσεις, ωστόσο, προκαλούσαν ακόμα περισσότερα και πιο περίπλοκα ερωτήματα, με τη μοναδική σιγουριά ότι το ζήτημα του ακριβούς προσδιορισμού των φύλων είναι εξαιρετικά περίπλοκο –μια κατάσταση που έχει μια μακρά και κωμικοτραγική ιστορία στον αθλητισμό, καθώς για πολλές δεκαετίες οι αθλήτριες υποχρεώνονταν να φέρουν επικυρωμένα «πιστοποιητικά θηλυκότητας»– σε τόσο ειδικές περιπτώσεις, και ότι τα κριτήρια της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πυγμαχίας και της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής είναι εξαιρετικά ρευστά και μυστικοπαθή.
Είναι βέβαιο ότι η αναστάτωση και οι αντιδράσεις από τους υπερασπιστές της κανονικότητας θα κλιμακωθούν τις επόμενες ημέρες, καθώς πλησιάζουν οι αγώνες της Ιμάν Κελίφ, η οποία βρίσκεται ήδη στο επίκεντρο της προσοχής, καθώς και της Λιν Γιου-τινγκ από την Ταϊβάν, που είναι μια παρόμοια περίπτωση. Αυτή η Ολυμπιάδα, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, μας κρατά πάντα σε εγρήγορση «πολιτισμικά».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας