Nέα της αγοράς

Μικραίνει η γερμανική βιομηχανία – Πώς «γονάτισε» η ευρωπαϊκή μηχανή

Μικραίνει η γερμανική βιομηχανία – Πώς «γονάτισε» η ευρωπαϊκή μηχανή

Πηγή Φωτογραφίας: pixabay.com

Η ενεργειακή κρίση που δεν τελείωσε ποτέ

Να περιορίσουν την παραγωγή τους ή να μεταφερθούν στο εξωτερικό εξετάζουν τέσσερις στις 10 βιομηχανίες της Γερμανίας, η οποία, αν και εξακολουθεί να είναι το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό επικέντρο μεταποίησης, πλήττεται έντονα από το ενεργειακό κόστος, την έλλειψη αξιόπιστων ενεργειακών προμηθειών και τη γραφειοκρατία.

Την τάση αυτή έχουν κυρίως οι ενεργοβόρες μονάδες παραγωγής με τουλάχιστον 500 εργαζομένους, σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης Γερμανικών Επιμελητηρίων Βιομηχανίας και Εμπορίου, από την οποία προέκυψε ότι περίπου οι μισοί (45%) εξ αυτών εξετάζουν το ενδεχόμενο περιορισμού της παραγωγής ή να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Στο σύνολο των 3.300 εταιρειών που συμμετείχαν, το ποσοστό που σκέφτεται να φύγει ή να μειώσει παραγωγή διαμορφώνεται επίσης υψηλά, στο 37% από 31% πέρυσι και 16% το 2022.

Οι μεγαλύτερες ανησυχίες των βιομηχάνων είναι η υπερβολική γραφειοκρατία και η ελλιπής ενημέρωση σε ό,τι αφορά τις ενεργειακές προμήθειες στο μέλλον. Όσο οι γερμανικές επιχειρήσεις αντιμετώπιζαν με επιφυλακτικότητα και σκεπτικισμό τα σχέδια για την ενεργειακή μετάβαση, η κρίση που προέκυψε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία οδήγησε σε απότομη επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος. Τώρα, τα δύο τρίτα των βιομηχανικών εταιρειών βλέπουν ότι η ανταγωνιστικότητά τους απειλείται από το υψηλό ενεργειακό κόστος, σύμφωνα με τη σχετική έρευνα.

«Οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να βλέπουν πολύ περισσότερους κινδύνους παρά ευκαιρίες για την ανταγωνιστικότητά τους», δήλωσε ο υποδιευθυντής της Ένωσης Επιμελητηρίων, Achim Dercks. «Η αξιολόγηση δείχνει ότι εάν συνεχίσει η ίδια κατάσταση θα είναι επικίνδυνο για τη Γερμανία ως επιχειρηματικό προορισμό. Οι επιχειρήσεις επομένως αναμένουν μία σαφή ανακατεύθυνση της ενεργειακής πολιτικής από τους πολιτικούς», σημείωσε ο ίδιος.

«Η εμπιστοσύνη της γερμανικής οικονομίας στην ενεργειακή πολιτική έχει φθαρεί σοβαρά», συμπλήρωσε, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει στηρίξει επιτυχώς τις επιχειρήσεις, παρέχοντας αξιόπιστες και προσιτές εναλλακτικές για τις μελλοντικές τους ενεργειακές προμήθειες. «Όσοι αδυνατούν να το αντιληφθούν αυτό, θα γίνουν μάρτυρες της αποβιομηχάνισης της χώρας μας», τόνισε.

Η ενεργειακή κρίση που δεν τελείωσε ποτέ

Οι βιομηχανίες της Γερμανίας δέχονται ισχυρές πιέσεις από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, καθώς η περικοπή των ρωσικών προμηθειών οδήγησε σε ράλι των τιμών το 2022. Έκτοτε, οι τιμές έχουν βέβαια υποχωρήσει αλλά εξακολουθούν να είναι υψηλότερα από άλλες χώρες.

Τώρα τουλάχιστον το ένα τρίτο των γερμανικών βιομηχανιών που συμμετείχαν στην έρευνα μειώνει τις επενδύσεις του σε βασικές επιχειρηματικές λειτουργίες λόγω του ενεργειακού κόστους.

Σημειώνεται ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας είχε προτείνει πέρυσι τη χορήγηση επιδοτήσεων για το ηλεκτρικό ρεύμα των βιομηχανιών, μία πρόταση η οποία απορρίφθηκε αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας υποχρέωσε την κυβέρνηση να κάνει σημαντικές περικοπές στις δαπάνες του προϋπολογισμού του 2024.

Τέλος, δεδομένων των πιέσεων των τιμών και την πτώση της παραγωγής, περίπου το ένα τέταρτο των εταιρειών αναθεωρούν τις επενδύσεις τους για την προστασία του κλίματος, με την επιχειρηματική διάθεση απέναντι στην ενεργειακή μετάβαση να βρίσκεται στο δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments