Σε χαμηλό 8ετίας Nikkei και Topix στην Ιαπωνία – Απώλειες σχεδόν 5% μετά το sell off στη Wall Street
Πηγή Φωτογραφίας: mainichi.jp
Μεγάλες απώλειες έως και 5% κατέγραψαν οι δείκτες αναφοράς της Ιαπωνίας στο κλείσιμο της εβδομάδας, με τις περισσότερες αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού να υποχωρούν μετά το sell off στη Wall Street κατά τη διάρκεια της νύχτας λόγω των ανησυχιών για την ύφεση.
Ο Nikkei επέκτεινε την πτώση του κατά 2,62% επιπλέον για να ηγηθεί των απωλειών στην περιοχή και να φθάσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο.
Τόσο ο Nikkei όσο και ο Topix μείωσαν τις απώλειες αργότερα στη συνεδρίαση και διαπραγματεύονταν τελευταία στο 4,56% και 4,47%, αντίστοιχα.
Ορισμένες δεικτοβαρείς μετοχές που υποχώρησαν περιλαμβάνουν την Softbank Group, η οποία κατρακύλησε πάνω από 5%, ενώ οι εμπορικοί οίκοι Mitsui και Marubeni σημείωσαν απώλειες άνω του 8% και 6%, αντίστοιχα. Η εταιρεία ημιαγωγών Tokyo Electron σημείωσε πτώση άνω του 9%.
Οι αποδόσεις των ιαπωνικών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν, με την απόδοση του 10ετούς JGB αναφοράς έπεσε κάτω από το 1% και έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 20 Ιουνίου.
Ο Kospi της Νότιας Κορέας σημείωσε πτώση 3,19%, παρασυρόμενος κυρίως από τις τραπεζικές μετοχές, ενώ ο Kosdaq της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 3,46%.
Ωστόσο, οι μετοχές της K-pop αποτέλεσαν φωτεινό σημείο για την αγορά. Οι μετοχές και των τεσσάρων εισηγμένων εταιρειών K-pop αψήφησαν το γενικότερο ξεπούλημα και σημείωσαν άνοδο την Παρασκευή, με επικεφαλής την Hybe, αφού η εταιρεία ανακοίνωσε τη νέα επιχειρηματική στρατηγική της την Πέμπτη μετά τις ώρες της αγοράς.
Ο αυστραλιανός δείκτης S&P/ASX 200 υποχώρησε κατά 2,14%, υποχωρώντας από το ιστορικό υψηλό του την Πέμπτη.
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ ήταν 2% χαμηλότερα, ενώ ο CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας σημείωσε τη μικρότερη απώλεια στην Ασία, με πτώση 0,66%.
Στα μάκρο της ημέρας, ο πληθωρισμός της Νότιας Κορέας για τον Ιούλιο ήταν ελαφρώς υψηλότερος του αναμενόμενου, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή της χώρας να σκαρφαλώνει 2,6% σε ετήσια βάση, σε σύγκριση με το 2,5% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.
Το δυσοίωνο κλίμα στις ασιατικές αγορές έρχεται μετά το ξεπούλημα στη Wall Street κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης, που είδε και τους τρεις βασικούς αμερικανικούς δείκτες να βυθίζονται λόγω των φόβων για ύφεση.
Ο Dow Jones υποχώρησε κατά 1,21%, ενώ ο S&P 500 έχασε 1,37% και ο τεχνολογικά βαρύς Nasdaq Composite διολίσθησε κατά 2,3%.
Ο δείκτης Russell 2000, ο δείκτης αναφοράς των μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης που έχει κάνει ράλι το τελευταίο διάστημα, υποχώρησε κατά 3%.
Στις ΗΠΑ, τα νέα στοιχεία αναζωπύρωσαν τους φόβους για πιθανή ύφεση και τις ανησυχίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να αργήσει πολύ να μειώσει τα επιτόκια.
Οι αρχικές αιτήσεις ανεργίας αυξήθηκαν περισσότερο από τον Αύγουστο του 2023. Ο δείκτης μεταποίησης ISM, βαρόμετρο της εργοστασιακής δραστηριότητας στις ΗΠΑ, διαμορφώθηκε στο 46,8%, χειρότερα από το αναμενόμενο και σηματοδοτώντας οικονομική συρρίκνωση.
Μετά από αυτά τα στοιχεία, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου υποχώρησε κάτω από το 4% για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο
Διαβάστε ακόμη
Ξηρασία στη Σικελία και χρυσές μπίζνες: Το κόστος μίας υδροφόρας αυξήθηκε κατά 250%
X. Σιγανός (Zeus): Με αυξημένες πληρότητες η σεζόν 2024 – Οι τάσεις για το φθινόπωρο και η επιμήκυνση (pics)
Τελευταίο «καμπανάκι» για τις φορολογικές δηλώσεις φυσικών προσώπων
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας