Policy Briefs

Ιταλία: Η Μελόνι απαντά στις κριτικές για την ελευθερία του Τύπου

Ιταλία: Η Μελόνι απαντά στις κριτικές για την ελευθερία του Τύπου

Πηγή Φωτογραφίας: The Hill Times

Η ένταση στα μέσα ενημέρωσης αυξάνεται στην Ιταλία.

Σύμφωνα με τη γενική γραμματέα του συνδικάτου των Ιταλών δημοσιογράφων, Alessandra Costante, δεξιά ΜΜΕ που θεωρούνται κοντά στην ιταλική κυβέρνηση κατηγόρησαν ορισμένους δημοσιογράφους ότι «προκάλεσαν» τη σκληρή στάση της ΕΕ για τους περιορισμούς της ελευθερίας του Τύπου στην Ιταλία.

Η Alessandra Costante, η γενική γραμματέας της ένωσης Ιταλών δημοσιογράφων, της Εθνικής Ομοσπονδίας του Ιταλικού Τύπου (FNSI), σχολίασε την επιστολή που έστειλε η πρωθυπουργός Giorgia Meloni στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτή η επιστολή αμφισβητεί τις επικρίσεις που έγιναν για την ελευθερία του Τύπου στην έκθεση για το κράτος δικαίου που δημοσιεύθηκε στις 24 Ιουλίου.

Ορισμένες εφημερίδες που θεωρούνται προσκείμενες στην κυβέρνηση έχουν δημοσιεύσει τα ονόματα των δημοσιογράφων που συνέβαλαν στην έκθεση Ταχείας Ανταπόκρισης για την Ελευθερία των Μέσων (MFRR) που χρηματοδοτείται από την ΕΕ, η οποία αναφέρεται στην έκθεση για το κράτος δικαίου. 

«Η εκστρατεία τύπου που ενορχηστρώθηκε εναντίον ορισμένων δημοσιογράφων που κατηγορούνται ότι «προκάλεσαν» τη σκληρή θέση της ΕΕ για τον περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου στην Ιταλία είναι σκανδαλώδης », δήλωσε ο γραμματέας του FNSI.

Για την Alessandra Costante, «η δημοσίευση ονομάτων σημαίνει να ορίζεις συναδέλφους ως στόχους. Θα ξέρουμε ποιος είναι υπεύθυνος αν τους συμβεί κάτι » .

Σύμφωνα με αυτήν, μια τέτοια εκστρατεία «υπογραμμίζει, αν ήταν ακόμα απαραίτητο, πώς οι δημοσιογράφοι που δεν ευθυγραμμίζονται με την κυβερνητική πολιτική χαρακτηρίζονται στο κοινό ως εχθροί: μια προφανής ενέργεια εκφοβισμού αντίθετη στην ελευθερία του Τύπου» .

Το FNSI συνέβαλε στην έκθεση με άλλα ενδιαφερόμενα μέρη.

Στην επιστολή της προς την Επιτροπή, η Ιταλίδα πρωθυπουργός χαρακτήρισε τους δημοσιογράφους που συνέβαλαν στην έκθεση ως «επαγγελματίες στην παραπληροφόρηση και τη μυστικοποίηση» .

Εκτός από την επιστολή που εστάλη στην Κομισιόν, η Giorgia Meloni έκανε και κάποιες δηλώσεις για το θέμα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της επίσκεψής της στην Κίνα.

Σύμφωνα με αυτήν, η επιστολή που έστειλε δεν αντιπροσωπεύει «ένα σημάδι έντασης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» , αλλά «ένα κοινό προβληματισμό σχετικά με την εκμετάλλευση που έχει γίνει ενός τεχνικού εγγράφου στο οποίο [η Τζωρτζία Μελώνη] υποχρεούται να υπενθυμίσει ότι Οι κριτικές δεν είναι αυτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής .

Η Giorgia Meloni ισχυρίστηκε ότι οι παρατηρήσεις που περιέχονται στην έκθεση δεν προέρχονταν απευθείας από την Επιτροπή, αλλά από “ενδιαφερομένους” και ανέφερε ευθέως ορισμένες από τις εφημερίδες που θεωρεί τις πιο επικριτικές, όπως η Il Domani , η il Fatto Quotidiano ή η Repubblica .

Η έκθεση κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην ανεξαρτησία των δημόσιων μέσων ενημέρωσης, τονίζοντας τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η RAI , η κύρια δημόσια ραδιοτηλεοπτική υπηρεσία, στο τοπίο των μέσων ενημέρωσης.

Η Επιτροπή υπενθύμισε ότι «οι ενδιαφερόμενοι τονίζουν την ανάγκη για συνολική μεταρρύθμιση για να διασφαλιστεί ότι η RAI προστατεύεται καλύτερα από τους κινδύνους πολιτικής παρέμβασης» .

Άλλες ανησυχίες που εξέφρασαν οι ενδιαφερόμενοι που αναφέρθηκαν από την Επιτροπή αφορούσαν την κατ’ αίρεση και την «κυβερνητική απόφαση, που εγκρίθηκε με τον νόμο περί οικονομικών για το 2024, για μείωση του τέλους RAI και αντιστάθμιση αυτής της μείωσης με πρόσθετη άμεση χρηματοδότηση 430 εκατ. ευρώ .

Η κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στην Ιταλία επισημάνθηκε επίσης στην έκθεση του MFRR.

Η έκθεση αναφέρει ότι «από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο ακροδεξιός συνασπισμός με επικεφαλής τη Giorgia Meloni τον Οκτώβριο του 2022, η ελευθερία του Τύπου δέχεται αυξανόμενες πιέσεις, με άνευ προηγουμένου επιθέσεις και παραβιάσεις, που συχνά ξεκινούν από πολιτικούς με στόχο να περιθωριοποιήσουν και να φιμώσουν τις διαφορετικές απόψεις .

Η έκθεση του MFRR αποκαλύπτει επίσης μια ανησυχητική κατάσταση: από τον Οκτώβριο του 2022 έως τον Ιούνιο του 2024, καταγράφηκαν 193 περιστατικά εναντίον δημοσιογράφων, έναντι 75 κατά τους προηγούμενους 22 μήνες. Από αυτά τα περιστατικά, στα 54 ηγήθηκαν πολιτικά πρόσωπα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments