Πολιτική

Μαξίμου: Οικονομία και καθημερινότητα στο δρόμο προς τη ΔΕΘ

Μαξίμου: Οικονομία και καθημερινότητα στο δρόμο προς τη ΔΕΘ

Πηγή Φωτογραφίας: ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

Συνταγή καθημερινότητας από την κυβέρνηση.

“Τα μέτρα δεν πάνε διακοπές” σύμφωνα με την πρωθυπουργική ρήση, στη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου και στην κυβέρνηση συνεχίζουν να προτάσσουν την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας στο δρόμο που οδηγεί προς το ορόσημο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

“Η οικονομία και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών αποτελούν τις κύριες προτεραιότητες για τους επόμενους μήνες, και εκεί θα δοθεί η μάχη από την αρχή του Φθινοπώρου”, αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, τονίζοντας ότι η καταπολέμηση της ακρίβειας στα σούπερ μάρκετ και στο ηλεκτρικό ρεύμα είναι στην κορυφή της “γαλάζιας” στρατηγικής.

Όπως έχει γίνει σαφές από τις δημόσιες δηλώσεις του πρωθυπουργού, η οικονομική και πολιτική συνάντηση στη Θεσσαλονίκη δεν θα περιλαμβάνει παροχές που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα. Η παρουσίαση και ανάλυση του κυβερνητικού σχεδίου για το επόμενο έτος, με επίκεντρο την καθημερινότητα των πολιτών, θα είναι το κύριο στοιχείο της παρέμβασης του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος επανέφερε χθες στο προσκήνιο τα επόμενα στοιχήματα για το Μέγαρο Μαξίμου, με αφορμή τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με την ανεργία στη χώρα.

“Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η ανεργία στη χώρα μας τον Ιούνιο μειώθηκε στο 9,6%, από 10,3% τον Μάιο. Αυτή είναι η χαμηλότερη τιμή από τον αντίστοιχο μήνα του 2009. Σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2019, η μείωση της ανεργίας φτάνει τις οκτώ ποσοστιαίες μονάδες, 9,6% από 17,5%. Επιπλέον, παρατηρείται αύξηση των απασχολούμενων κατά 400.000. Θα ήθελα επίσης να αναφέρω ορισμένα πιο συγκεκριμένα στοιχεία που θεωρώ σημαντικά. Η ανεργία των γυναικών έχει μειωθεί κατά 2,2 μονάδες σε σχέση με τον Ιούνιο του 2023, ενώ η ανεργία των νέων έχει υποχωρήσει κατά 2 μονάδες. Αυτά τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι οι στοχευμένες πολιτικές μας αποδίδουν καρπούς. Φυσικά, δεν εφησυχάζουμε. Είμαστε ενήμεροι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και γνωρίζουμε ότι έχουμε ακόμη πολλή δουλειά μπροστά μας. Στόχος μας είναι η σύγκλιση με την Ευρώπη σε όλους τους τομείς: στους μισθούς, στην ανεργία και στην ποιότητα ζωής. Αυτόν τον στόχο θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε”, σημείωσε ο πρωθυπουργός σε ανάρτησή του.

Παράλληλα, η προσπάθεια περιορισμού της αύξησης των τιμών έχει μετατραπεί σε μόνιμο πονοκέφαλο για την Ηρώδου Αττικού και τα αρμόδια υπουργεία. Οι απαντήσεις και η επιτυχία των τρεχουσών μέτρων θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το αν η κυβέρνηση θα μπορέσει να εισέλθει στη νέα πολιτική και οικονομική χρονιά υπό συνθήκες ηρεμίας ή αν οι ανατιμήσεις θα συνεχίσουν να καθορίζουν την ένταση της κοινωνικής δυσαρέσκειας.

Η ακρίβεια σε βασικά τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης δοκιμάζει την αντοχή χιλιάδων ελληνικών νοικοκυριών. Ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, πραγματοποίησε σύσκεψη με εκπροσώπους της βιομηχανίας τροφίμων, πολυεθνικών εταιρειών και σούπερ μάρκετ, τονίζοντας ότι οι έλεγχοι στην αγορά θα γίνουν πιο αυστηροί. “Οι έλεγχοι επεκτείνονται και επεκτείνονται σε πολλές επιχειρήσεις, εκατοντάδες προϊόντα και στο ηλεκτρονικό εμπόριο, όπου έχουν εντοπιστεί πολλές παραβάσεις της καταναλωτικής νομοθεσίας”, δήλωσε ο κ. Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ταυτόχρονα, στη Βουλή εγκρίθηκε η ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με την οποία από τον Αύγουστο θα επιβληθεί έκτακτος φόρος δέκα ευρώ ανά μεγαβατώρα στα υπερκέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας που προέρχονται από φυσικό αέριο. Τα αναμενόμενα έσοδα ανέρχονται σε 30 εκατομμύρια ευρώ και θα χρησιμοποιηθούν για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος του τρέχοντος μήνα. Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου: “Όταν υπάρχουν στρεβλώσεις που οφείλονται στη μη ομαλή λειτουργία της αγοράς, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρέμβει προς όφελος των καταναλωτών. Ελπίζω να μην χρειαστεί να παρέμβουμε πιο συχνά από ό,τι απαιτείται. Σε κάθε περίπτωση, παραμένουμε σε πλήρη εγρήγορση για να διασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και τη σχετική σταθερότητα και προβλεψιμότητα στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments