Πολιτική

Ο Τζιτζικώστας και οι στόχοι της Ελλάδας στην Ε.Ε.

Ο Τζιτζικώστας και οι στόχοι της Ελλάδας στην Ε.Ε.

Πηγή Φωτογραφίας: [368556] 15ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ / 2η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Πώς υπηρετούνται οι εθνικοί στόχοι στη νέα Κομισιόν.

Όσοι βιαστούν να χαρακτηρίσουν την επιλογή του Απόστολου Τζιτζικώστα για τη θέση του επιτρόπου στην Ε.Ε. ως μια πράξη μικρού και μίζερου τακτικισμού, θα αδικήσουν προφανώς τόσο το πρόσωπό του όσο και τα κριτήρια και τους στόχους που αφορούν την προάσπιση των συμφερόντων της χώρας στο πλαίσιο της νέας Κομισιόν.

«Η επιλογή του κ. Τζιτζικώστα έχει πολιτικά χαρακτηριστικά και αναδεικνύει τη σημασία της Μακεδονίας και της Βόρειας Ελλάδας για την Ευρώπη, ως μιας περιοχής με στρατηγική θέση, διασυνδεσιμότητα και γεωπολιτική σημασία, τόσο για τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όσο και ως βορειοανατολικό άκρο της Μεσογείου», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, περιγράφοντας με ασαφή αλλά ταυτόχρονα σαφή τρόπο το βαρύ χαρτοφυλάκιο που επιδιώκει η Αθήνα.

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης έχει συγκεντρώσει σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο, το οποίο του επιτρέπει να διεκδικεί με αξιώσεις ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο, όπως αυτό της Ενέργειας. Ωστόσο, στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ενήμεροι ότι η συγκρότηση της νέας Κομισιόν εξαρτάται από πολλές αναγκαιότητες και από ακόμη περισσότερες εξελίξεις.

Ως ρεαλιστικοί στόχοι θεωρούνται επίσης τα χαρτοφυλάκια της Εργασίας και της Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων.

Μετά από 15 χρόνια συνεχούς παρουσίας στη θέση του Περιφερειάρχη, με αξιοσημείωτες εκλογικές επιτυχίες και πρωτοφανή αποδοχή από το εκλογικό κοινό, καθώς και ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, ο κ. Τζιτζικώστας φαίνεται να είναι ο πιο κατάλληλος να εκπροσωπήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο την προσπάθεια της χώρας για σύγκλιση και εδραίωση ως ισχυρού περιφερειακού παίκτη στη Ν.Α. Ευρώπη.

Έχοντας δημιουργήσει ισχυρές σχέσεις με τις Βρυξέλλες και τους εκλεγμένους αξιωματούχους άλλων χωρών της Ε.Ε., υποστήριξε την πολιτική συνοχής και την ανάγκη για στοχευμένη διάχυση των ευρωπαϊκών πόρων στην περιφερειακή ανάπτυξη, θεωρώντας την ως θεμελιώδη πτυχή του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. «Οι ευρωπαϊκοί πόροι από το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ε.Ε. πρέπει να φτάσουν με στοχευμένο τρόπο σε όλες τις τοπικές κοινωνίες και σε όλους τους πολίτες, μέσω έργων και δράσεων… Η Ε.Ε. θα πρέπει να ακούει περισσότερο τις τοπικές κοινωνίες…» δήλωσε σε μία από τις τελευταίες του συναντήσεις ως περιφερειάρχης με την κ. Φον Ντερ Λάιεν.

Κυβερνητικές πηγές έχουν επαρκώς αιτιολογήσει την επιλογή του Απόστολου Τζιτζικώστα ως ενός νέου πολιτικού με αξιόλογο βιογραφικό, εμπειρία και διαδρομή σε θεσμικούς ρόλους, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, για πολλά χρόνια, καθώς και ως μέλος της παράταξης. Ωστόσο, θεωρώ ότι λείπει η αναφορά στον υπέρτατο στόχο που θα μπορούσε να εξηγήσει στους ψηφοφόρους του πώς η ανάληψη των νέων του καθηκόντων θα τους ωφελήσει.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο νυν περιφερειάρχης και υποψήφιος επίτροπος διαθέτει και άλλα σημαντικά χαρακτηριστικά που αξίζουν προσοχής και αξιολόγησης.

Δεν περιορίστηκε στο ρόλο του βουλευτή ή σε μια αποτυχημένη υποψηφιότητα που περιμένει μια κυβερνητική θέση ή κάποιο εξωκοινοβουλευτικό αξίωμα. Αντιθέτως, έχει εκτεθεί στο απαιτητικό πεδίο της αυτοδιοίκησης, όπου δοκιμάστηκε για πολλά χρόνια και κρίνεται εξαιρετικά επιτυχημένος βάσει των αποτελεσμάτων του.

Επιπλέον, δεν ζήτησε ειδική μεταχείριση ως δικαίωμα, δεδομένου ότι ήταν ένας από τους υποψηφίους στην κούρσα που ανέδειξε τον Κ. Μητσοτάκη ως πρόεδρο της Ν.Δ. Φυσικά, οι πολιτικοί του φίλοι και οι υποστηρικτές της υποψηφιότητάς του είχαν τις ίδιες και ίσως καλύτερες ευκαιρίες από τους υποστηρικτές του προεδρικού υποψηφίου. Συνέβαλε στην ενίσχυση της παράταξης, προσφέροντας δυνάμεις και ψήφους από τη βάση προς την κορυφή. Ωστόσο, η δημόσια παρουσία του δεν έδειχνε να αποπνέει ανησυχία για την προετοιμασία του σε μια μελλοντική κούρσα, κάτι που είναι φυσιολογικό και για τη Ν.Δ.

Είναι απολύτως προφανές ότι δεν θα διατηρήσει τον τίτλο του περιφερειάρχη, μετακομίζοντας στις Βρυξέλλες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments