Πολιτική

Πέτσας: Αντισυνταγματικό το αίτημα κομμάτων της αντιπολίτευσης για παρέμβαση της Βουλής στη Δικαιοσύνη

Πέτσας: Αντισυνταγματικό το αίτημα κομμάτων της αντιπολίτευσης για παρέμβαση της Βουλής στη Δικαιοσύνη

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Πέτσας: Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να μας κουνάει το δάκτυλο για το κράτος δικαίου​​

Τον πλήρη σεβασμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο κράτος δικαίου, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε σήμερα ο κ. Στέλιος Πέτσας.​

Ειδικότερα, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ρωτήθηκε αρχικά για το αίτημα της αντιπολίτευσης για κλήτευση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου και απάντησε λέγοντας πως «η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί διά του κυβερνητικού εκπροσώπου. Εγώ ως βουλευτής, ανεξαρτήτως της παράταξης που εκπροσωπεί κάποιος στη Βουλή, θέλω να πω ορισμένα πράγματα.

Πρώτον, το Σύνταγμά μας επιβάλλει τη διάκριση των εξουσιών. Δεν μπορεί λοιπόν η νομοθετική ή η εκτελεστική εξουσία να παρεμβαίνει στη δικαστική. Δεύτερον, το ζήτημα αυτό έχει τύχει επεξεργασίας από τον κανονισμό της Βουλής, που έχει καταλήξει στο άρθρο 43Α, ένα άρθρο που προβλέπει τις διαδικασίες και ποιους καλεί η επιτροπή θεσμών και διαφάνειας. Δεν μπορεί λοιπόν να κληθεί οποιοσδήποτε δικαστικός λειτουργός στην επιτροπή παρά μόνο για τα λειτουργικά ζητήματα της δικαιοσύνης και τυχόν θεμάτων διαφάνειας που σχετίζονται με τα λειτουργικά, όχι με την ουσιαστική ή νομική κρίση των δικαστικών αποφάσεων. Επίσης, θα ήταν αντίθετο στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης ο νομικός και ουσιαστικός έλεγχος οποιασδήποτε δικαστικής απόφασης, αυτό είναι αρμοδιότητα της δικαιοσύνης. Μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση ότι έχουν υποβληθεί πολλά αιτήματα, που καταφανέστατα αντιβαίνουν στο Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής και τα οποία προέρχονται από διάφορες πολιτικές δυνάμεις, εκ των οποίων η μία προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ έχει εδώ και καιρό αναγάγει το ζήτημα αυτό ως μείζον και ο κ. Ανδρουλάκης, ως εμπλεκόμενος της υπόθεσης, θα μπορούσε να έχει λάβει γνώση του πορίσματος. Δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί κάποιος θέλει να πάει αντίθετα και στο άρθρο 147 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και να ζητά αυτά για μια δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ ο ίδιος ως πολιτικό πρόσωπο έχει πρόσβαση στα στοιχεία και δεν βγαίνει να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για τα θέματα που τον αφορούν. Άρα, πολιτικά και συνταγματικά, η σημερινή συζήτηση είναι μόνο για μικροπολιτικές εντυπώσεις και δεν είναι για κάτι άλλο παραπέρα. Άρα, το διαδικαστικό ζήτημα που έχουμε να εξετάσουμε σήμερα είναι να δούμε αν θα κληθεί η κ. Αειδιλίνη ή αν μπορεί να διαβιβαστεί το πόρισμα στη Βουλή. Η απάντησή μου είναι καταφανέστατα αρνητική. Κάτι τέτοιο θα ήταν αντισυνταγματικό και ανεπίτρεπτο. Για δε το πολιτικό σκέλος, νομίζω πως αν ήθελε να συμβάλει στην ενημέρωση του ελληνικού λαού με τα πολιτικά του επιχειρήματα τουλάχιστον ο Νίκος Ανδρουλάκης θα μπορούσε να το κάνει».​

Μιλώντας στη συνέχεια για το ζήτημα των ποινικών ευθυνών σε σχέση με τις τηλεφωνικές υποκλοπές, ο κύριος Σ. Πέτσας επισήμανε πως «αυτό είναι ζήτημα κρίσης μιας δικαστικής απόφασης. Αν μας αρέσει μια δικαστική απόφαση πολιτικά, θα την αποθεώνουμε; Και αν δεν μας αρέσει, θα μιλάμε για συγκάλυψη; Αυτό είναι πολύ μακριά από μένα και τους Έλληνες πολίτες. Η δικαιοσύνη ανεξάρτητα κρίνει. Από εκεί και πέρα, επειδή αυτό το ζήτημα είναι πολιτικά ευαίσθητο, θα περίμενα από τον κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος έχει πρόσβαση σε αυτό το πόρισμα, να εξηγήσει τι περιλαμβάνει αυτό το πόρισμα. Εμείς δεν έχουμε πρόσβαση στο πόρισμα. Δεν πρέπει να επικρατήσει η λογική, ότι όποτε μας αρέσει μια απόφαση, θα τη χρησιμοποιούμε για μικροπολιτικούς λόγους και όποτε δεν μας αρέσει, να την καταδικάζουμε.

​Ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας έχει αναθεωρηθεί πρόσφατα από τη Βουλή και αν ένα κόμμα ήθελε κάτι διαφορετικό για το άρθρο 147 αυτού, θα μπορούσε να το έχει προτείνει. Πράγμα που δεν έκανε. Αν τώρα κάποιος από τους εμπλεκόμενους θέλει να μιλήσει και έχει πρόσβαση σε αυτό το υλικό, όπως για παράδειγμα άνθρωποι που ήταν στη λίστα με τις επισυνδέσεις, θα μπορούσε να το κάνει.​

Είναι πολύ μακριά από μένα κάθε προσπάθεια συμψηφισμού με ό,τι γινόταν στο παρελθόν. Από τον Αύγουστο του 2022 και μετά, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη πήρε πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των θεσμικών αντίβαρων, του ελέγχου δηλαδή της ΕΥΠ, με δυο εισαγγελείς, με έγκριση του προέδρου της Βουλής, με παρεμβάσεις που θωρακίζουν αυτή την υπόθεση. Να υπάρχει δηλαδή διαφάνεια αλλά και να έχουμε ΕΥΠ. Για δε την έγερση θεμάτων κράτους δικαίου στην Ελλάδα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορούν να μας κουνούν το δάχτυλο οι ίδιοι άνθρωποι που έφτιαξαν την υπόθεση Νοβάρτις, κρεμόντας στα μανταλάκια δέκα κορυφαία πρόσωπα, μεταξύ των οποίων πρωθυπουργούς και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, για να αποδειχθεί ότι ήταν μια προσπάθεια χειραγώγησης κατευθείαν μέσα από το Μέγαρο Μαξίμου και τον τότε αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας μιλούσε για την προσπάθεια ελέγχου των αρμών της εξουσίας. Και τις αλήστου μνήμης παρεμβάσεις του Πολάκη για να πάνε κάποιοι στη φυλακή και να κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορούν λοιπόν να κουνούν το δάκτυλο αυτοί οι άνθρωποι για το κράτος δικαίου. Απόδειξη είναι ότι όλες οι εκθέσεις διεθνών οργανισμών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΟΟΣΑ και χωρών όπως οι ΗΠΑ δείχνουν πρόοδο για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια».

​Ερωτηθείς, τέλος, για παλαιότερες τοποθετήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και για το ότι ο πρωθυπουργός έπαυσε τον Γρηγόρη Δημητριάδη, ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής ήταν ξεκάθαρος υποστηρίζοντας πως «είναι δυο διαφορετικά επίπεδα. Η αντιπολίτευση σκόπιμα δημιουργεί σύγχυση γύρω από αυτά τα δυο επίπεδα. Το πρώτο επίπεδο είναι το νομικό. Από την αρχή ήταν ξεκάθαρο ότι οι επισυνδέσεις που είχαν γίνει από την ΕΥΠ ήταν νόμιμες. Το δεύτερο στοιχείο είναι το πολιτικό. Ο πρωθυπουργός έκανε μια παρέμβαση λέγοντας πως πολιτικός αρχηγός άλλου κόμματος δεν έπρεπε να αποτελεί αντικείμενο επισυνδέσεων. Και με το πόρισμα του Αρείου Πάγου επιβεβαιώνεται πως ήταν νόμιμες οι επισυνδέσεις της ΕΥΠ. Αν θέλει να το εκμεταλλευθεί πολιτικά κάποιος, είναι δικαίωμά του, να πει ό,τι νομίζει για την υπόθεση αυτή, αλλά εγώ επιμένω πως τα θεσμικά αντίβαρα ενισχύθηκαν από αυτή την κυβέρνηση όσον αφορά τη λειτουργία της ΕΥΠ», ολοκλήρωσε ο κύριος Στέλιος Πέτσας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments