Πώς κλείδωσε ο Τζιτζικώστας για Επίτροπος στην Ε.Ε.
Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ (EUROKINISSI/ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΘ/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)
Το πρόσωπο που θα αποτελούσε την επιλογή της κυβέρνησης για τη θέση του Έλληνα Επιτρόπου για τα επόμενα πέντε χρόνια στην Κομισιόν, είχε εδώ και καιρό «φωτογραφηθεί», με τον πρωθυπουργό να έχει δημοσίως απορρίψει το αίτημα της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν για την αποστολή δύο υποψηφίων – ενός άνδρα και μιας γυναίκας – ώστε να είναι η πρόεδρος της Επιτροπής εκείνη, που θα κάνει την τελική επιλογή.
Αν και τα χαρτοφυλάκια που θα ανατεθούν στις χώρες-μέλη της ΕΕ δεν έχουν ακόμα δημοσιοποιηθεί, η απόφαση έχει ήδη ληφθεί. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ανακοίνωσε το μεσημέρι ότι «η Ελλάδα θα προτείνει τον Απόστολο Τζιτζικώστα για τη θέση του Επιτρόπου στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή», με τον πρωθυπουργό να έχει ήδη ενημερώσει σχετικά την κα Φον ντερ Λάιεν.
Για την κυβέρνηση, η επιλογή του Απόστολου Τζιτζικώστα έχει πολιτική σημασία για διάφορους λόγους, καθώς η πορεία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας συνθέτει το κατάλληλο προφίλ που επιθυμούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον επόμενο επίτροπο της Ελλάδας.
Κατ’ αρχήν, πρόκειται για ένα πρόσωπο με σημαντική εμπειρία σε θεσμικούς ρόλους, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, κατά τα τελευταία εννέα χρόνια. Από το 2015, είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, το 2017 ανέλαβε τη θέση του Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας και αντιπροεδρεύει της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, ενώ το 2020 εκλέχθηκε Πρόεδρος της εν λόγω Επιτροπής.
Επιπλέον, είναι κοινωνικά νέος και έχει αντιμετωπίσει τη λαϊκή κρίση πολλές φορές σε διάφορες θέσεις και έχει εκλεγεί τρεις φορές με ποσοστά άνω του 50% σε μια μεγάλη περιφέρεια, όπως η Κεντρική Μακεδονία. Ο κ. Τζιτζικώστας εξελέγη Βουλευτής της Α’ Εκλογικής Περιφέρειας Θεσσαλονίκης στις εθνικές εκλογές του 2007, ενώ στις Περιφερειακές Εκλογές του 2010 εκλέχθηκε Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας – Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης. Στις Περιφερειακές Εκλογές του 2014, εκλέχθηκε Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με ποσοστό 71,03% στον δεύτερο γύρο, και τον Μάιο του 2019 επανεξελέγη με ποσοστό 62,04% από τον πρώτο γύρο.
Τρίτον, ο υποψήφιος για τη θέση του Έλληνα Επιτρόπου στη νέα Κομισιόν, όπως τόνισε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναδεικνύει τη σημασία της Μακεδονίας και της Βόρειας Ελλάδας για την Ευρώπη. Αυτή η περιοχή έχει στρατηγική θέση, προσφέρει διασυνδεσιμότητα και έχει γεωπολιτική σημασία, όχι μόνο για τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά και ως βορειοανατολικό άκρο της Μεσογείου.
Επιπλέον, υπάρχει ένα ενδιαφέρον στοιχείο στην απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να προτείνει τον Απόστολο Τζιτζικώστα για τη θέση του Έλληνα Επιτρόπου. Ο κ. Τζιτζικώστας είχε βρεθεί σε αντίπαλη θέση με τον πρωθυπουργό πριν από εννέα χρόνια, συμμετέχοντας και αυτός στην εκλογική διαδικασία για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας. Ως περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, είχε αναφερθεί τότε στην ανάγκη για μια νέα νοοτροπία, στη στήριξη και επιβράβευση της δημιουργικότητας, καθώς και στην ανάγκη ενός κράτους που να λειτουργεί αποτελεσματικά.
«Βγαίνω μπροστά μαζί με τη γενιά μου για να εμπνεύσουμε και να αλλάξουμε όσα μας κρατούν στο παρελθόν, τολμάμε να ελπίζουμε», είχε δηλώσει μετά την υποβολή της υποψηφιότητάς του, λίγο μετά την αντίστοιχη κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στην εσωκομματική «μάχη» για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας συμμετείχαν επίσης ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος αργότερα έγινε αντιπρόεδρος του κόμματος και υπουργός «πρώτης γραμμής» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη από το 2019 μέχρι σήμερα, καθώς και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος επανεξελέγη ευρωβουλευτής στις ευρωεκλογές για δεύτερη θητεία.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας