Σκληρή κοινοβουλευτική αντιπαράθεση για τις υποκλοπές
Πηγή Φωτογραφίας: [371028] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)
Σήμερα, η αντιπαράθεση που έχει προκύψει ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση μεταφέρεται στη Βουλή, έπειτα από την απόφαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου να αρχειοθετήσει την υπόθεση σχετικά με την πιθανή εμπλοκή της ΕΥΠ ή άλλων κρατικών υπηρεσιών και λειτουργών στις παράνομες παρακολουθήσεις με το κακόβουλο λογισμικό predator.
Μετά από το αίτημα που υπέβαλαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες πέντε κομμάτων, συγκεκριμένα των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Νέας Αριστεράς και Πλεύσης Ελευθερίας, για την κλήση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη, ώστε να δώσει εξηγήσεις σχετικά με το πόρισμα που σχετίζεται με την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής θα συνεδριάσει εκτάκτως στις 10 το πρωί.
Ωστόσο, η συνεδρίαση αυτή δεν θα εξετάσει την ουσία του αιτήματος, αλλά θα εστιάσει στο κατά πόσο το αίτημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι βάσιμο σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής και την αρχή της διάκρισης των εξουσιών, καθώς και στο αν είναι σωστό να κληθούν δικαστικοί λειτουργοί να “λογοδοτήσουν” για μία δικαστική απόφαση που έχουν λάβει.
Όπως σχολίαζαν, πάντως, κυβερνητικοί παράγοντες η Βουλή δεν έχει θέσει ποτέ υπό την κρίση της δικαστικές αποφάσεις και μάλιστα ανώτατων δικαστηρίων, καθώς μία τέτοια πρωτοβουλία θα ισοδυναμούσε με κατάργηση της διάκρισης των εξουσιών. Σχόλια, που προδιαγράφουν την αρνητική στάση που θα τηρήσει η κυβερνητική πλειοψηφία στην σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας με αναμενόμενη την απόρριψη του αιτήματος της αντιπολίτευσης.
Κοινοβουλευτικές πηγές διευκρίνισαν ότι η κλήση ενός εισαγγελικού λειτουργού στη Βουλή για να δώσει εξηγήσεις σχετικά με τις δικαστικές αποφάσεις του δεν είναι νόμιμη. Επιπλέον, αναφορικά με την πρόβλεψη του Κανονισμού της Βουλής που επιτρέπει την ακρόαση δικαστικών λειτουργών, τόνισαν ότι αυτή αφορά μόνο λειτουργικά ζητήματα της δικαιοσύνης, με σκοπό την ενίσχυση της διαφάνειας.
Αυτό επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με δημοσιογράφους, τονίζοντας ότι η Βουλή δεν έχει την εξουσία να καλεί δικαστές και να ζητά εξηγήσεις για τις δικαστικές τους αποφάσεις, ούτε μπορεί να λειτουργεί ως ανώτατο δικαστήριο για την αναψηλάφηση υποθέσεων.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, παρουσίασε την επιχειρηματολογία της κυβερνητικής πλειοψηφίας σχετικά με την απόρριψη που φαίνεται να έχει προκύψει. Όπως παρατήρησε, δεν μπορεί να θυμηθεί κάποιο προηγούμενο ανάλογης κατάστασης σε άλλη Δημοκρατία στην Ευρώπη.
Συνοπτικά, τα συγκεκριμένα κόμματα υποστηρίζουν ότι κάθε φορά που δεν συμφωνούν με μια απόφαση της Δικαιοσύνης, θα την καλούν στη Βουλή για εξηγήσεις. Έχουν το δικαίωμα να το εκφράζουν, αλλά θα πρέπει κάποιος να τους ενημερώσει ότι αυτό δεν είναι σύμφωνο με τις αρχές της Δημοκρατίας μας, δεν ευθυγραμμίζεται με τη διάκριση των εξουσιών και είναι βασικές γνώσεις που διδάσκονται στους φοιτητές νομικής από το πρώτο έτος.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας