Πολιτική

Τουρκικό λόμπι και στο Ευρωκοινοβούλιο;

Τουρκικό λόμπι και στο Ευρωκοινοβούλιο;

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Απώτερος βασικός στόχος, η αναγνώριση του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα.

Οι Τούρκοι δημιουργούν λόμπι ομοεθνών σε Στρασβούργο και Βρυξέλλες, με κύριο σκοπό να πείσουν την Ευρώπη, μέσω έμμεσων οδών, ότι το ψευδοκράτος αποτελεί κυρίαρχη κρατική οντότητα στην Κύπρο, εκμεταλλευόμενοι την παρουσία ευρωβουλευτών τουρκικής καταγωγής.

Το θέμα αυτό ανέδειξε η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», αναφερόμενη στην εκλογή του Ιλχάν Κιουτσούκ στην προεδρία της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αυτή η εκλογή έδωσε την ευκαιρία στο κατοχικό καθεστώς να του στείλει επιστολή, προκειμένου να προωθήσει τις τουρκικές θέσεις σχετικά με το Κυπριακό.

Στην εν λόγω προσπάθεια ηγείται ο λεγόμενος πρόεδρος της Βουλής του κατοχικού καθεστώτος, Ζορλού Τορέ, ο οποίος παράλληλα απέστειλε επιστολή και προς την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Βούλγαρος ευρωβουλευτής τουρκικής καταγωγής ανήκει στην ομάδα των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών.

Στην επιστολή του προς τον Ιλχάν Κιουτσούκ, ο Τορέ τόνισε τη σημασία της εκλογής του για το κατοχικό καθεστώς και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «θα είναι αποτελεσματικός στο να προβάλλει τη φωνή του τουρκικού λαού της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Στην επιστολή του δε προς τη Ρομπέρτα Μέτσολα ο Τορέ αφού τη συνεχάρη για την εκλογή της στην προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου την κάλεσε «να μην αγνοεί την κυριαρχική ισότητα του τουρκοκυπριακού λαού». Και με αρκετό θράσος αλλοίωσε την πραγματική εικόνα στην Κύπρο κάνοντας λόγο για «τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις άδικες απομονώσεις που βιώνουν οι Τούρκοι της Κύπρου».

Στη συνέχεια της επιστολής του, επανέλαβε τον τουρκικό ισχυρισμό ότι «έχει παραβλεφθεί το γεγονός ότι, σύμφωνα με τις ιδρυτικές συμφωνίες του 1960, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να είναι μέλος οποιουδήποτε διεθνούς οργανισμού στον οποίο δεν συμμετέχουν ταυτόχρονα οι εγγυήτριες χώρες, Τουρκία και Ελλάδα. Επιπλέον, η αποδοχή της ελληνοκυπριακής διοίκησης της Νότιας Κύπρου στην Ένωση υπό την ονομασία Κυπριακή Δημοκρατία έχει δυσχεράνει ακόμη περισσότερο τη λύση του κυπριακού ζητήματος». Η ύπουλη στρατηγική των Τούρκων έρχεται ως συνέχεια των δηλώσεων του Ερσίν Τατάρ σε πρόσφατη συνέντευξή του. Ο ηγέτης της κατεχόμενης περιοχής δήλωσε ότι επιδιώκει την αναγνώριση του ψευδοκράτους, τη λύση δύο κρατών και στη συνέχεια μια μορφή συνεργασίας που θα επιτρέψει τη συμμετοχή του ψευδοκράτους στην ΕΕ ως ανεξάρτητης κρατικής οντότητας. Στην ίδια συνέντευξη, υποστήριξε ότι η πρόθεση της Λευκωσίας είναι να μετατραπεί ολόκληρη η Κύπρος σε ελληνικό νησί.

«Οι Ελληνοκύπριοι, οι οποίοι αυτοαποκαλούνται Κυπριακή Δημοκρατία, φαίνεται να ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν ολόκληρο το νησί. Διατηρούν την ίδια νοοτροπία που τους οδήγησε να απορρίψουν το Σχέδιο Ανάν. Εμείς, από την πλευρά μας, υποστηρίξαμε τη συμφιλίωση, αλλά δυστυχώς, οι κυρώσεις και η απομόνωση συνεχίζονται εναντίον μας. Αυτό έχει επιφέρει σοβαρές οικονομικές δυσκολίες. Υπάρχουν πολλοί περιορισμοί και δεν έχουμε τη δυνατότητα να συναντηθούμε με κανέναν», δήλωσε ο Τατάρ, αναδεικνύοντας τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ψευδοκράτος λόγω της πλήρους μη αναγνώρισής του από τη διεθνή κοινότητα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments