Γεωπολιτικά

Πώς το Ισραήλ προετοιμάζεται για τα αντίποινα του Ιράν

Πώς το Ισραήλ προετοιμάζεται για τα αντίποινα του Ιράν

Πηγή Φωτογραφίας: FILE PHOTO: Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu attends a wreath-laying ceremony marking Holocaust Remembrance Day in the Hall of Remembrance at Yad Vashem, the World Holocaust Remembrance Centre, in Jerusalem, May 6, 2024. REUTERS/Amir Cohen/Pool/File Photo

Σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις, το Ιράν θα δράσει μαζί με τους πληρεξουσίους του στο Ιράκ, τη Συρία και την Υεμένη, και σε αντίθεση με τον Απρίλιο, η Χεζμπολάχ θα συμμετάσχει αυτή τη φορά και θα πάρει τον πρώτο λόγο.

Οι Ισραηλινοί περιμένουν και πάλι με νευρικότητα τα επαπειλούμενα αντίποινα του Ιράν, αυτή τη φορά μετά τη δολοφονία στην Τεχεράνη του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, με πολλούς να αναμένουν μια συντονισμένη επίθεση στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. 

Ισραηλινοί αξιωματούχοι αναθεώρησαν την αρχική τους εκτίμηση ότι το Ιράν και οι πληρεξούσιοι του στην περιοχή θα απαντούσαν στη δολοφονία εντός 72 ωρών από την επιχείρηση. Οι προσδοκίες είναι για ένα μπαράζ πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών παρόμοιο με εκείνο που εκτοξεύθηκε στο Ισραήλ στις 13 Απριλίου ως απάντηση στη δολοφονία ενός κορυφαίου Ιρανού στρατηγού και άλλων στη Δαμασκό, αλλά πιο ισχυρό και ίσως χωρισμένο σε πολλές ξεχωριστές επιθέσεις.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις, το Ιράν θα δράσει μαζί με τους πληρεξουσίους του στο Ιράκ, τη Συρία και την Υεμένη, και σε αντίθεση με τον Απρίλιο, η Χεζμπολάχ θα συμμετάσχει αυτή τη φορά και θα πάρει τον πρώτο λόγο.

Προετοιμασία για επίθεση

Την Πέμπτη, ο Γιόσι Σέλεϊ, γενικός διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου, πραγματοποίησε έκτακτες συνομιλίες με τους επικεφαλής των υπουργείων της κυβέρνησης, τις οποίες πολιτικές πηγές χαρακτήρισαν ως “προετοιμασίες για έναν περιφερειακό πόλεμο”. Συζήτησαν, μεταξύ άλλων, δυνατότητες όπως η ταχεία εκκένωση σε μαζικά καταφύγια (συμπεριλαμβανομένων των σηράγγων Καρμέλ, στη βόρεια λιμενική πόλη Χάιφα, του υπόγειου γκαράζ του Εθνικού Θεάτρου Χαμπίμα, στο Τελ Αβίβ, και αλλού), η ψύξη των σωμάτων και η διακοπή της παραγωγής σε εργοστάσια που χρησιμοποιούν επικίνδυνα υλικά όπως η αμμωνία. Οι δήμοι άνοιξαν εκ νέου τα δημόσια καταφύγια και ορισμένοι ακύρωσαν αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Οι Ισραηλινοί έκαναν επιδρομές σε σούπερ μάρκετ για να εφοδιαστούν με προμήθειες. 

Παρά τον προγραμματισμό αυτό, οι Ισραηλινοί συνεχίζουν να γεμίζουν τα εστιατόρια και τα κλαμπ τα βράδια και να κάνουν διακοπές στις μεσογειακές παραλίες του Ισραήλ, τις τυπικές αντιδράσεις ενός προσαρμοστικού και μοιρολατρικού λαού που έχει συνηθίσει τη ζωή του να διαταράσσεται από συγκρούσεις και πολέμους.

Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιεί τις κατάλληλες προετοιμασίες, αναπτύσσοντας περιπολίες μαχητικών αεροσκαφών, καταρτίζοντας λίστες στόχων, ελέγχοντας πυρομαχικά και γεμίζοντας δεξαμενές καυσίμων. Όλα τα άλλα στρατιωτικά αεροσκάφη βρίσκονται σε άμεση ετοιμότητα απογείωσης. Το Ισραήλ ενισχύει επίσης την αντιπυραυλική του άμυνα για την προστασία των αεροδρομίων και των διαδρόμων προσγείωσης και απογείωσης. 

“Οι εχθροί μας μπορεί να ανακαλύψουν ότι μόλις εντοπιστεί μία εκτόξευση προς την κατεύθυνση του Ισραήλ, ολόκληρη η ισραηλινή αεροπορία θα βρίσκεται στον ουρανό. Πρόκειται για μια εκπαιδευμένη δύναμη”, δήλωσε στο Al-Monitor ανώτερη ισραηλινή πηγή ασφαλείας, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ποιος σκότωσε τον Χανίγια;

“Εκτός από τη δολοφονία του ανώτερου ηγέτη της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ στο Λίβανο, δεν εξαπολύσαμε αεροπορική επιδρομή εκείνη τη νύχτα πουθενά στη Μέση Ανατολή”, δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων Ναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη δολοφονία του Χανίγια στην Τεχεράνη. 

Πράγματι, τα προσεκτικά επιλεγμένα λόγια του Χαγκάρι συνάδουν με τις αναφορές του στο τηλεοπτικό κανάλι Channel 13 και αργότερα στους New York Times ότι ο Χανίγια δεν σκοτώθηκε από πύραυλο που εκτοξεύθηκε από το εξωτερικό του Ιράν, όπως ισχυρίστηκαν αρχικά οι Ιρανοί, αλλά από εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί εβδομάδες νωρίτερα στον ξενώνα του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης όπου διέμενε. 

Ακόμη περισσότερο, η δήλωση του Χαγκάρι μετέφερε ένα σαφές, αν και έμμεσο, μήνυμα προς την ηγεσία της Τεχεράνης: Το Ισραήλ δεν παραβίασε την κυριαρχία του Ιράν στέλνοντας αεροπλάνα ή πυραύλους για να διεισδύσουν στον εναέριο χώρο του. Αν κάποιος τοποθέτησε βόμβα στο κτίριο, ίσως ήταν μια δουλειά εκ των έσω, στην αυλή σας, και επομένως δικό σας πρόβλημα. 

Ανεξάρτητα από αυτό, οι Ιρανοί έσπευσαν να δείξουν με το δάχτυλο το Ισραήλ. Ο ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ φέρεται να διέταξε ένα αντίποινα χτύπημα απευθείας στο Ισραήλ για “τα εγκλήματά του”. Ένα τεράστιο πανό εμφανίστηκε στο κέντρο της Τεχεράνης την Πέμπτη και απεικόνιζε τον Χανίγια με φόντο το τζαμί Al-Aqsa της Ιερουσαλήμ και τη δήλωση “Αναμένετε αυστηρή τιμωρία” στα εβραϊκά και τα αραβικά. Ο Χασάν Νασράλα, γενικός γραμματέας του υποστηριζόμενου από το Ιράν κινήματος Χεζμπολάχ στο Λίβανο, προειδοποίησε επίσης για οδυνηρές συνέπειες για το Ισραήλ, σε μια μακροσκελή ομιλία που εκφώνησε την Πέμπτη. 

Η κυβέρνηση Μπάιντεν αιφνιδιάστηκε από την επίθεση

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συνομίλησε την Πέμπτη με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντενκαι την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις για κοινά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης μιας αμερικανικής αμυντικής ομπρέλας κατά των επιθέσεων που διατάσσονται από το Ιράν. 

Στα μέσα Απριλίου, το Ισραήλ και ένας διεθνής και περιφερειακός συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ αναχαίτισαν περίπου το 90% των ιρανικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών που εκτοξεύτηκαν εναντίον του Ισραήλ. Η δολοφονία του Χανίγια στην καρδιά της Τεχεράνης είχε αιφνιδιάσει τους Αμερικανούς. Ο Μπάιντεν αργότερα χαρακτήρισε την κίνηση αντιπαραγωγική για τις προσπάθειες υπό την ηγεσία των ΗΠΑ να απελευθερωθούν οι Ισραηλινοί όμηροι που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το Κατάρ και οι Αιγύπτιοι, οι οποίοι μεσολαβούν στις συνομιλίες Χαμάς-Ισραήλ μαζί με τους Αμερικανούς, έμειναν επίσης έκπληκτοι.

Ο Χανίγια βρισκόταν ψηλά στη λίστα των πλέον καταζητούμενων προσώπων του Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου, όταν προσέφερε ευχαριστήρια προσευχή σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση για την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ. Ενώ λίγοι Ισραηλινοί θρηνούν για τη δολοφονία του, ή για τη δολοφονία του στρατιωτικού διοικητή της Χαμάς Μοχάμεντ Ντέιφ (την Πέμπτη επιβεβαιώθηκε από το Ισραήλ ότι σκοτώθηκε σε επίθεση που εξαπέλυσε τον περασμένο μήνα στο κρησφύγετό του στη Γάζα), ορισμένοι αμφισβήτησαν τη χρονική στιγμή του θανάτου τους.

“Όταν διαπραγματεύεσαι με κάποιον για την επιστροφή των ομήρων σου, ποια είναι η λογική της δολοφονίας τους”, δήλωσε στο Al-Monitor ανώτερη ισραηλινή πολιτική πηγή υπό τον όρο της ανωνυμίας. “Η δολοφονία του αυτή τη στιγμή θέτει υπό αμφισβήτηση τις προθέσεις του Νετανιάχου”.

Ανησυχούν για το στοίχημα του Νετανιάχου

Σύμφωνα με πηγές ασφαλείας, τα ανώτατα στρατιωτικά κλιμάκια του Ισραήλ, τα οποία έχουν υποστηρίξει μια συμφωνία ομηρίας με αντάλλαγμα την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, είναι πεπεισμένα ότι ο Νετανιάχου παίζει διπλό παιχνίδι. Εμφανίζεται να εγκρίνει τις διαπραγματεύσεις, και μάλιστα παρουσιάζει προτάσεις από τη μία πλευρά, αλλά από την άλλη κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ματαιώσει μια συμφωνία. 

“Είναι πιο σημαντικό γι’ αυτόν να προστατεύσει την κυβέρνηση παρά τους ομήρους”, δήλωσε στο Al-Monitor μια πηγή που γνωρίζει τις διαπραγματεύσεις, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας και αναφερόμενη στη σθεναρή αντίθεση των σκληροπυρηνικών της κυβέρνησης στην πραγματοποίηση παραχωρήσεων προς τη Χαμάς. “Συνεχίζει να τρελαίνει όλο τον κόσμο, τους διαμεσολαβητές και τους ανώτερους αξιωματούχους ασφαλείας του Ισραήλ”.

Οι δολοφονίες στη Βηρυτό και την Τεχεράνη που αποδίδονται στο Ισραήλ αυτή την εβδομάδα φέρνουν στο φως έναν νέο και πιο επικίνδυνο Νετανιάχου. Τώρα φαίνεται λιγότερο απρόθυμος να αναλάβει στρατιωτικά ρίσκα. Οι συνεργάτες του Νετανιάχου ανησυχούν από αυτό που χαρακτηρίζουν ως αποκαλυπτική του διάθεση. Οι εταίροι του Ισραήλ ανησυχούν επίσης.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός φαίνεται να μην έχει φρένα ή εξισορροπητές. Όταν αντιμετωπίζει τους ομοϊδεάτες του Χαμενεΐ και του Νασράλα, αυτό δεν αποτελεί καλό οιωνό. 

Πηγή: Al Monitor

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments