Διεθνή

Έρευνα Prorata για τις προεδρικές εκλογές ΗΠΑ: Πόσοι θα ψήφιζαν Τραμπ στην Ελλάδα – Πόσοι θέλουν την Χάρις

Έρευνα Prorata για τις προεδρικές εκλογές ΗΠΑ: Πόσοι θα ψήφιζαν Τραμπ στην Ελλάδα – Πόσοι θέλουν την Χάρις

Πηγή Φωτογραφίας: Kamala Harris had said in 2019 that she is proud of being Black (file)./ REUTERS

Σχεδόν 9 στους 10 θεωρούν πως αν ο Μπάιντεν και δεν εγκατέλειπε μια δεύτερη προεδρία Τραμπ θα ήταν σίγουρη - 1 στους 5 θεωρεί σκηνοθετημένη την απόπειρα δολοφονίας Τραμπ

Τις προτιμήσεις των Ελλήνων για τις αμερικανικές εκλογές καταγράφει πανελλαδική έρευνα της Prorata, ένα περίπου δεκαήμερο μετά την αλλαγή σκυτάλης στο Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ και την ανάληψη από την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις της ευθύνης να αντιμετωπίσει τον Ντόναλντ Τραμπ. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 813 ατόμων από 17 ετών και πάνω, το χρονικό διάστημα 27 έως 27 Ιουλίου.

6 στους 10 θέλουν Χάρις – 3 στους 10 προτιμούν Τραμπ

Όπως προκύπτει από την έρευνα, οι Έλληνες θα ψήφιζαν την Κάμαλα Χάρις κατά 58%, ενώ ένα 26% θα ήθελε τον Τραμπ να κυβερνήσει τις ΗΠΑ.

Σχεδόν 9 στους 10 ερωτηθέντες θεωρούν πως εάν επέμενε ο Τζο Μπάιντεν μέχρι τέλους και δεν εγκατέλειπε, τότε μια δεύτερη προεδρία Τραμπ θα ήταν σίγουρη μετά τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Ωστόσο, ακόμα και η ουσιαστική διαδοχή του από την Κάμαλα Χάρις -εν αναμονή των εσωτερικών αποφάσεων στα μέσα Αυγούστου- δεν εξασφαλίζουν μια άνετη νίκη. Αν και ο 1 στους 2 ερωτηθέντες θεωρεί ότι θα επικρατήσει η Χάρις του Τραμπ, ωστόσο οι περισσότεροι εξ αυτών είναι κάπως συγκρατημένοι καθώς βλέπουν μια οριακή νίκη της Χάρις και σε καμιά περίπτωση άνετη.

1 στους 5 θεωρεί σκηνοθετημένη την απόπειρα δολοφονίας Τραμπ

Σε ό,τι αφορά την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ στις 14 Ιουλίου 2024, μόνο το 43% των Ελλήνων που συμμετείχαν στην έρευνα θεωρεί ότι ήταν πραγματική η απόπειρα. Ενώ ο 1 στους 3 δεν είναι σίγουρος, το 22% εκτιμά ότι πρόκειται για σκηνοθετημένη πράξη.

Ελληνοαμερικανικές σχέσεις: Το 64% βλέπει άσχημες εξελίξεις σε περίπτωση δεύτερης θητείας Τραμπ

Η πλειονότητα των Ελλήνων θεωρεί ότι μια δεύτερη θητεία Τραμπ, εγκυμονεί άσχημες εξελίξεις για τους Αμερικανούς πολίτες (61%), τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις (64%), τον πόλεμο στη Γάζα (56%) και για όλον το πλανήτη γενικότερα (67%).

Μόνο για την ύφεση του πολέμου στην Ουκρανία μπορεί να λειτουργήσει θετικά μια νίκη του Ντόναλτ Τραμπ, λέει το 52%. «Εάν κάνει κάτι καλό ο Τραμπ αυτό θα έιναι να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ εντελώς το αντίστροφο θα κάνει τη Μέση Ανατολή» σχολιάζει ο καθηγητής στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών & Ανατολικών Σπουδών, Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης, «Δεν θεωρούμε ότι είναι ανειλικρινής ο Τραμπ, γιατί αυτά πιστεύει» προσθέτει.

Παρ΄ όλα αυτά, τα καλά που μπορούν να απορρέουν από μια νίκη του Ρεμπουμπλικανού υποψηφίου σταματούν εδώ, για τον κ. Τσιτσελίκη καθώς ο ίδιος υπογραμμίζει πως ο τραμπισμός «ταυτίζεται απόλυτα με την ακροδεξιά, την κλασική λαϊκίστικη ακροδεξιά, με τις ιδιαιτερότητές της (πχ fake news, μίσος για τους ξένους κτλ)».

Για τον δρ. Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μεταδιδακτορικό ερευνητή, Θέμη Τζήμα, οι Έλληνες δεν γνωρίζουν όλα τα δεδομένα. «Με ποια βάση απαντάνε οι Έλληνες ότι θα είναι αρνητική μια εκλογή Τραμπ για την αμερικανική κοινωνία», λέει, υπογραμμίζοντας ότι οι ερωτηθέντες δεν «δεν έχουν αυτό το γνωσιακό πεδίο».

Εξηγεί πως εάν ζητούσαν από τους συμμετέχοντες στην έρευνα να αναφέρουν ένα ή δύο στοιχεία από το πρόγραμμα του Τραμπ ή της Κάμαλα Χάρις, οι περισσότεροι δεν θα μπορούσαν να απαντήσουν. «Φαίνεται δύσκολο οι Έλληνες να έχουν μια πλήρη και καθαρή εικόνα για το πρόγραμμα του Τραμπ» σημειώνει.

Ο ίδιος τονίζει τον βαθμό επίδρασης των ΜΜΕ, λέγοντας πως οι απόψεις που εξέφρασε ο κόσμος τόσο ως προς τον Τραμπ, όσο και ως προς το ποιος θα τον νικούσε είναι προφανώς “φτιαγμένες” από την κυρίαρχη γραμμή στα ελληνικά ΜΜΕ, τα οποία ο κ. Τζήμας εκτιμά ότι στη συντριπτική πλειοψηφία τους βρίσκονται στο πλευρό των Δημοκρατικών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments