Διεθνή

Θέμα χρόνου η ιρανική επίθεση στο Ισραήλ

Θέμα χρόνου η ιρανική επίθεση στο Ισραήλ

Πηγή Φωτογραφίας: Jerusalem Post

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Αμερικανών αξιωματούχων η ιρανική επίθεση "θα μπορούσε να συμβεί τις επόμενες ημέρες".

Την Παρασκευή, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ενισχύσουν την στρατιωτική τους παρουσία στη Μέση Ανατολή, αποστέλλοντας πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη. Αυτή η κίνηση αποσκοπεί στην υποστήριξη του Ισραήλ, εν μέσω των απειλών που προέρχονται από το Ιράν και τις συμμάχους του, Χαμάς και Χεζμπολάχ.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, έδωσε την έγκρισή του για την αποστολή επιπλέον καταδρομικών και αντιτορπιλικών του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία διαθέτουν ικανότητες κατάρριψης βαλλιστικών πυραύλων, στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Επιπλέον, θα σταλεί μια μοίρα μαχητικών αεροσκαφών στην περιοχή.

Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής, εξαιτίας των απειλών του Ιράν για εκδίκηση σχετικά με τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη, καθώς ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζεται.

Οι ενέργειες αυτές προήλθαν μετά από τηλεφωνική συνομιλία του Αμερικανού προεδρου Τζο Μπάιντεν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου την Πέμπτη. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις νέες στρατιωτικές ενισχύσεις που θα στείλουν οι ΗΠΑ για να υποστηρίξουν το Ισραήλ απέναντι σε απειλές όπως πύραυλοι και drones, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Τον Απρίλιο, οι αμερικανικές δυνάμεις είχαν αναχαιτίσει δεκάδες πυραύλους και drones που εκτόξευσε το Ιράν κατά του Ισραήλ, συμβάλλοντας στην κατάρριψη σχεδόν όλων αυτών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Αμερικανών αξιωματούχων η ιρανική επίθεση “θα μπορούσε να συμβεί τις επόμενες ημέρες”, για αυτό και οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά την περιοχή για τυχόν ενδείξεις για το πώς μπορεί αυτή να εξελιχθεί, ενώ ορόσημο αποτελεί η ιερή μέρα των Εβραίων, Tisha B’Av, που ξεκινά στις 12 Αυγούστου και ολοκληρώνεται στις 13 Αυγούστου και συμβολίζει την καταστροφή του πρώτου Ναού του Σολομώντα και του δεύτερου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, οι ιρανικές αντεκδικήσεις ενδέχεται να είναι πιο εκτενείς από ένα απλό κύμα βαλλιστικών πυραύλων και drones, όπως αυτό που παρατηρήθηκε τον περασμένο Απρίλιο. Υπάρχει πιθανότητα να προγραμματιστεί μια πιο σύνθετη και συντονισμένη επίθεση σε συνεργασία με τους συμμάχους τους. Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, έχει ήδη υπονοήσει ότι μια συντονισμένη επιχείρηση κατά του Ισραήλ μπορεί να είναι σε εξέλιξη, μετά τη δολοφονία ενός από τους κορυφαίους διοικητές της ομάδας του, που υποστηρίζεται από το Ιράν, στη Βηρυτό, λιγότερο από 24 ώρες πριν από τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια.

“Επειδή έχουν επιλέξει να εμπλακούν σε μια σύγκρουση με όλους, δεν γνωρίζουν από πού θα προέλθει η απάντηση… η αντίδραση μπορεί να είναι είτε μεμονωμένη είτε συντονισμένη”, δήλωσε ο Νασράλα σε ομιλία του.

Εν τω μεταξύ, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αντέτεινε ότι είναι ανακριβές το χθεσινό δημοσίευμα του ισραηλινού Channel 12, το οποίο ανέφερε ότι υπήρξε διαφωνία ανάμεσα στον κ. Νετανιάχου και τους ανώτατους αξιωματούχους ασφαλείας του Ισραήλ σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ομήρων και κατάπαυσης του πυρός την προηγούμενη Τετάρτη. Το ειδησεογραφικό δίκτυο είχε αναφέρει ότι η συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας του Ισραήλ το βράδυ της περασμένης Τετάρτης ήταν τεταμένη, με ανώτερους αξιωματούχους να προτρέπουν τον Νετανιάχου να αποδεχθεί μια συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων και την κατάπαυση του πυρός. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου είχε χτυπήσει το τραπέζι, δηλώνοντας ότι η ομάδα “δεν ήξερε πώς να διαπραγματευτεί”.

Το Γραφείο Πρωθυπουργού αντέτεινε ότι “η αναφορά είναι εσφαλμένη”, προσθέτοντας ότι “ο επικεφαλής της Μοσάντ δεν δήλωσε ότι υπήρχε έτοιμη συμφωνία που έπρεπε να γίνει αποδεκτή. Η περιγραφή ότι η Χαμάς υποτίθεται ότι είχε συμφωνήσει με τους όρους της συμφωνίας είναι ψευδής…”.

Οι πολίτες του Ισραήλ προετοιμάζονται πυρετωδώς για τα ιρανικά αντίποινα, καθώς βασικά είδη διατροφής αδειάζουν από τα ράφια στα σούπερ μάρκετ. Επιπλέον, ο δήμος της Ιερουσαλήμ διένειμε φάκελο με κατάλογο με χώρους στάθμευσης που θα χρησιμοποιηθούν ως καταφύγια και κατάλογο με καταφύγια βομβών, συνιστώντας στους κατοίκους να φτάσουν στα καταφύγια σε 90 δευτερόλεπτα, όπως και να διαθέτουν αρκετό νερό και τρόφιμα για τρεις ημέρες, φάρμακα, μπαταρίες και φακούς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments