Διεθνή

Το Ισραήλ με το όπλο παρά πόδα

Το Ισραήλ με το όπλο παρά πόδα

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Οι ΗΠΑ έστειλαν στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή.

Η Μέση Ανατολή βρίσκεται σε κατάσταση μεγάλης έντασης μετά τις δολοφονίες των Ισμαήλ Χανίγια και Φαούντ Σουκρ, με το Ισραήλ να προετοιμάζεται για πιθανή επίθεση από το Ιράν. Η Τεχεράνη φαίνεται αποφασισμένη να απαντήσει στα πλήγματα που υπέστησαν οι σύμμαχοί της, Χαμάς και Χεζμπολάχ.

Οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι η πιο πιθανή ημερομηνία για την ιρανική αντίδραση είναι η ιερή ημέρα Tisha B’ Av, που εορτάζεται στις 12 και 13 Αυγούστου στο Ισραήλ. Ωστόσο, το μέγεθος της ενδεχόμενης επίθεσης παραμένει αβέβαιο.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι θα μπορούσε να εξαπολυθεί από το έδαφος της Χεζμπολάχ, καθώς ο Λίβανος συνορεύει με το Ισραήλ, ενώ ορισμένοι θεωρούν ότι μπορεί να εκτοξευτούν πύραυλοι από το Ιράν, όπως έγινε στην πιο πρόσφατη ιρανική επίθεση.

Το Politico σε σχετικό δημοσίευμα έγραψε πως η Χεζμπολάχ στο Λίβανο και οι Χούθι στην Υεμένη θα μπορούσαν να πλήξουν το Ισραήλ από πολλές κατευθύνσεις ταυτόχρονα, περιπλέκοντας τις άμυνες που είναι ήδη καταπονημένες από τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Γάζα και τις πολύμηνες επιθέσεις με πυραύλους και ρουκέτες από το Λίβανο.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι μια συντονισμένη επίθεση κατά του Ισραήλ θα μπορούσε να είναι στα σχέδια. «Εφόσον έχουν επιλέξει να εμπλακούν σε μια μάχη με όλους, δεν γνωρίζουν από πού θα προέλθει η απάντηση», ανέφερε. «Η αντίδραση μπορεί να είναι είτε μεμονωμένη είτε συντονισμένη».

Επιπλέον, ο ηγέτης των Χούθι, Αμπντούλ Μαλίκ αλ Χούθι, προειδοποίησε την Πέμπτη για «στρατιωτική αντίδραση στα εγκλήματα αυτά, τα οποία είναι προκλητικά και επικίνδυνα, αποτελώντας σημαντική κλιμάκωση από τον ισραηλινό εχθρό».

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Παρασκευή, ότι θα στείλει περισσότερες δυνάμεις στη Μέση Ανατολή. Πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη θα κατευθυνθούν στην περιοχή λόγω των απειλών από το Ιράν, καθώς και τις οργανώσεις Χαμάς και Χεζμπολάχ που υποστηρίζει.

Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν τεθεί σε αυξημένη επιφυλακή μετά τις απειλές του Ιράν ότι θα εκδικηθεί για την προ ημερών δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη, καθώς μαίνεται ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας.

Παρόμοια μέτρα είχαν ληφθεί και στις αρχές Απριλίου, πριν από την επίθεση με πυραύλους και drones που πραγματοποίησε το Ιράν στις 13/4 κατά του Ισραήλ.

Ωστόσο, σε περίπτωση μιας ενδεχόμενης συνδυασμένης επίθεσης από τη Χεζμπολάχ από τον Λίβανο, η αποστολή των αμερικανικών δυνάμεων να αναχαιτίσουν πυραύλους και drones θα είναι ακόμα πιο δύσκολη, λόγω του εκτενούς οπλοστασίου της φιλοϊρανικής οργάνωσης και της εγγύτητάς της με το Ισραήλ.

Η κηδεία του Ισμαήλ Χανίγια πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Κατάρ μέσα σε κλίμα οργής όπου χιλιάδες άνθρωποι είχαν συρρεύσει για να αποτίσουν φόρο τιμής στον ηγέτη της Χαμάς. Παράλληλα, αξιωματούχοι του αραβικού κόσμου έδωσαν το παρών.

Η δολοφονία του Χανίγια ήρθε λίγες ώρες μετά την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κοντά στη Βηρυτό με στόχο τον Φαούντ Σουκρ, υψηλόβαθμο ηγέτη της Χεζμπολάχ, η οποία έχει εμπλακεί σε συγκρούσεις δεκαετιών με το Ισραήλ. Στον απόηχο του πλήγματος κατά της λιβανέζικης οργάνωσης, ο ηγέτης της Χασάν Νασράλα απείλησε ευθέως το Ισραήλ και διαμήνυσε ότι ο πόλεμος εισήλθε σε νέα φάση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments