Οικονομία

Τέλος τα μετρητά στις συναλλαγές άνω των 500 ευρώ

Τέλος τα μετρητά στις συναλλαγές άνω των 500 ευρώ

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay//Τέλος τα μετρητά στις συναλλαγές άνω των 500 ευρώ

Διάταξη που ψηφίστηκε στη Βουλή προβλέπει πρόστιμα σε συναλλαγές άνω των 500 ευρώ που πραγματοποιούνται με μετρητά

Πρόστιμο επιβάλλεται για πληρωμές άνω των 500 ευρώ που πραγματοποιούνται με τη χρήση μετρητών, σύμφωνα με τη νέα διάταξη που ψηφίστηκε στη Βουλή και είναι ήδη σε ισχύ. Το ύψος του προστίμου καθορίζεται στο διπλάσιο του ποσού που πληρώθηκε με μετρητά.

Για παράδειγμα, αν κάποιος αγοράσει ένα αγαθό αξίας 800 ευρώ και η πληρωμή γίνει με μετρητά, τότε θα επιβληθεί πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο της τιμής του αγαθού, δηλαδή 1.600 ευρώ.

Η διάταξη υπογραμμίζει ότι η πώληση αγαθών σε ιδιώτες για ποσά άνω των 500 ευρώ πρέπει να εξοφλείται αποκλειστικά με τη χρήση κάρτας. Δεν επιτρέπεται η εξόφληση αυτών των ποσών με μετρητά. Αυτό το μέτρο έχει ως στόχο να περιορίσει τη χρήση μετρητών σε μεγάλες συναλλαγές και να ενισχύσει τη διαφάνεια στις οικονομικές συναλλαγές.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας, καθώς και για την ενίσχυση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και των ψηφιακών πληρωμών. Οι επιχειρήσεις και οι ιδιώτες καλούνται να προσαρμοστούν σε αυτό το νέο πλαίσιο, διασφαλίζοντας ότι οι συναλλαγές τους συμμορφώνονται με τις νέες απαιτήσεις.

Στόχος είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αφού όταν ο επαγγελματίας δέχεται πληρωμή με κάρτα, μέσω POS, θα εκδίδει υποχρεωτικά και απόδειξη και σε κάθε περίπτωση η συναλλαγή του θα καταγράφεται στο Taxisnet.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments