Policy Briefs

Μέση Ανατολή: Κλιμακώνεται η ανησυχία για ευρύτερη ανάφλεξη

Μέση Ανατολή: Κλιμακώνεται η ανησυχία για ευρύτερη ανάφλεξη

Πηγή Φωτογραφίας: Middle East Monitor

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να μεταφέρουν μια μοίρα μαχητικών αεροσκαφών στη Μέση Ανατολή και να στείλουν ένα αεροπλανοφόρο στην περιοχή εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων.

Η ανακοίνωση έγινε αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ,Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι «ανησυχεί πολύ» για την προοπτική κλιμάκωσης της βίας στην περιοχή.

«Ο υπουργός θα κατευθύνει πολλαπλές επικείμενες κινήσεις δυνάμεων για να ενισχύσει την προστασία των αμερικανικών δυνάμεων σε ολόκληρη την περιοχή, να παράσχει αυξημένη υποστήριξη στην άμυνα του Ισραήλ και να διασφαλίσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να ανταποκριθούν σε αυτήν την εξελισσόμενη κρίση. τι συγκεκριμένα σημαίνει αυτό, δεν μπορώ να σας το πω αυτή τη στιγμή», δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου.

Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν τεθεί σε αυξημένη επιφυλακή μετά τις απειλές του Ιράν ότι θα εκδικηθεί για την προ ημερών δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη, καθώς μαίνεται ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας.

Ανάλογα μέτρα είχαν ληφθεί επίσης στις αρχές Απριλίου, πριν από την επίθεση με πυραύλους και drones που εξαπέλυσε το Ιράν στις 13 εναντίον του Ισραήλ. Αυτήν τη φορά όμως, σε ενδεχόμενη συνδυασμένη επίθεση της Χεζμπολάχ από τον Λίβανο, η αποστολή των αμερικανικών δυνάμεων να αναχαιτίσουν πυραύλους και drones θα είναι ακόμη πιο δύσκολη δεδομένου του μεγάλου οπλοστασίου της φιλοϊρανικής οργάνωσης και της γειτνίασης με το Ισραήλ.

Την 13η Απριλίου, το Ισραήλ είχε ανακοινώσει ότι κατέρριψε σχεδόν 300 drones και πυραύλους με τη βοήθεια των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων του.

Η δολοφονία του κορυφαίου ηγέτη της Χαμάς κλιμάκωσε τις ανησυχίες για ευρύτερη ανάφλεξη στην περιοχή.

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι στη Βηρυτό πραγματοποίησαν μια συμβολική κηδεία για τον ηγέτη της Χαμάς που δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη.

Εκτός από την πρόσφατη δολοφονία ενός διοικητή της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό, η περιοχή βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν ολοκληρωτικό πόλεμο.

Εκτός από τις απειλές του Ιράν το Ισραήλ έχει δεσμευτεί να σκοτώσει τους ηγέτες της Χαμάς για την επίθεση της οργάνωσης στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments