Πολιτική

Ποιες μεταρρυθμίσεις προωθεί η κυβέρνηση με ορίζοντα τριετίας

Ποιες μεταρρυθμίσεις προωθεί η κυβέρνηση με ορίζοντα τριετίας

Πηγή Φωτογραφίας: [369241] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Το μήνυμα του πρωθυπουργού στους υπουργούς.

Η τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές χάραξε την κατεύθυνση των δράσεων και των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης μέχρι το 2027. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τους υπουργούς του να παραμείνουν σε εγρήγορση και να είναι αποτελεσματικοί.

Με κύριο στόχο να διατηρηθεί η δυναμική των μεταρρυθμίσεων και να μην χαθεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε από την αρχή ότι, αν και η Βουλή μπορεί να κλείσει για κάποιες εβδομάδες, τα μέτρα που αφορούν την καθημερινότητα δεν θα σταματήσουν.

Ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος και στους πολίτες, διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρέμβει στο ζήτημα της ακρίβειας και παραμένει σε πλήρη εγρήγορση, ιδιαίτερα στην αγορά ενέργειας. Στόχος είναι να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και η σταθερότητα και προβλεψιμότητα στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η συνεδρίαση είχε και απολογιστικό χαρακτήρα, καθώς αξιολογήθηκε η πορεία του κυβερνητικού έργου μέχρι σήμερα και καθορίστηκαν οι επόμενες ενέργειες.

Η άμεση βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη και οι μεταρρυθμίσεις που διορθώνουν χρόνιες παθογένειες οι οποίες εμποδίζουν την πορεία προς τα εμπρός αποτελούν τους δύο άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η κυβέρνηση και αποτελεί το μείγμα της πολιτικής της.

Οι μεγάλες προκλήσεις που έχει μπροστά της η κυβέρνηση δεν είναι λίγες. Το δημογραφικό, το κόστος στέγης, η κλιματική κρίση, τα κενά εργαζομένων στην αγορά εργασίας, η βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας και η περαιτέρω αύξηση των επενδύσεων.

Ήδη στον κυβερνητικό προγραμματισμό προστέθηκαν επιπλέον 58 έργα και 87 μεταρρυθμιστικές δράσεις, με 881 νέα ορόσημα πολιτικής που αφορούν και τους 5 άξονες του κυβερνητικού προγράμματος για μια Ελλάδα πιο παραγωγική, κοινωνική, ψηφιακή και πράσινη, δίκαιη και ισχυρή.

Σύμφωνα με τον απολογισμό του υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου, κατά τους πρώτους 12 μήνες της νέας θητείας έχει υλοποιηθεί το 42% των δεσμεύσεων για το 2024, περιλαμβάνοντας 29 μεταρρυθμίσεις και 25 σημαντικές δημόσιες επενδύσεις.

Αναλυτικότερα, οι κύριες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος της τετραετίας περιλαμβάνουν:

– Τη γενικευμένη εφαρμογή ηλεκτρονικών συναλλαγών, ψηφιακών ελέγχων και διασταυρώσεων, – Τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, – Την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, – Τη συνέχιση της μείωσης των συντελεστών στους άμεσους και έμμεσους φόρους.

Επίσης, ο επανασχεδιασμός του Χάρτη Υγείας βρίσκεται σε εξέλιξη, με κύριο στόχο την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας. Περιλαμβάνει προληπτικούς ελέγχους, ψηφιοποίηση υπηρεσιών και συνεργασίες μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, χωρίς να επιβαρύνονται οι ασφαλισμένοι. Μία από τις κεντρικές πτυχές αυτού του ανασχεδιασμού είναι η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση, η οποία ψηφίστηκε μόλις χθες.

Παράλληλα, ο νέος Δικαστικός Χάρτης –μια μεταρρύθμιση που βρίσκεται σε διαδικασία υλοποίησης– στοχεύει στην επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, με σκοπό να φτάσουμε στον μέσο ευρωπαϊκό χρόνο έκδοσης αποφάσεων μέχρι το 2027.

Ο χρόνος ολοκλήρωσης πολύπλοκων υποθέσεων αναμένεται να μειωθεί κατά 50%.

Θα υπάρξει αναμόρφωση του πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων με σκοπό την επιτάχυνση των διαγωνισμών, τη μείωση των απευθείας αναθέσεων και την εξοικονόμηση πόρων μέσω συμφωνιών πλαίσιο.

Θα αναπτυχθούν σύγχρονα και ασφαλή μέσα μαζικής μεταφοράς με ψηφιακή διαχείριση του στόλου και εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης. Η ανανέωση του στόλου των λεωφορείων έχει ήδη ξεκινήσει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Θα ξετυλιχτεί εθνική στρατηγική για την υποστήριξη των νέων, των ελληνικών οικογενειών και των εργαζόμενων γονέων, με επέκταση του ωραρίου λειτουργίας σχολείων και παιδικών σταθμών. Επίσης, θα αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία για την προώθηση κοινωνικής πολιτικής και την παροχή προσιτής στέγης για όλους, καλύπτοντας τις ανάγκες των δημοσίων υπαλλήλων σε νησιά και ημιαστικές περιοχές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments