Ποιο ευρωπαϊκό χαρτοφυλάκιο διεκδικεί η Ελλάδα
Πηγή Φωτογραφίας: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΔΕΛΦΩΝ VI. 4η ΗΜΕΡΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ (EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Τα βλέμματα είναι στραμμένα στις Βρυξέλλες, όπου διεξάγεται το «παζάρι» για τα χαρτοφυλάκια, με τις τελικές ανακοινώσεις να αναμένονται στο τέλος του μήνα. Χθες ανακοινώθηκε η πρόταση του Απόστολου Τζιτζικώστα για τη θέση του Επιτρόπου στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την κυβέρνηση να επιδιώκει την απόκτηση ενός ισχυρού χαρτοφυλακίου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «η κατανομή των χαρτοφυλακίων είναι αποκλειστικό προνόμιο της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει ένα χαρτοφυλάκιο που θα αντικατοπτρίζει τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς και τον ιδιαίτερο γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό ρόλο που διαδραματίζει η χώρα μας στα Βαλκάνια και στη νοτιοανατολική Ευρώπη». Τα σενάρια σχετικά με το χαρτοφυλάκιο που θα μπορούσε να αποκτήσει η ελληνική πλευρά είναι πολλά, ωστόσο πολλά θα εξαρτηθούν από τον τρόπο που θα γίνει η κατανομή στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη.
Δεν πέρασε απαρατήρητη και η αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη πως « η επιλογή του κ. Τζιτζικώστα είναι μια επιλογή με πολιτικά χαρακτηριστικά, η οποία αναδεικνύει τη σημασία της Μακεδονίας και της Βόρειας Ελλάδας για την Ευρώπη, ως μια περιοχή με στρατηγική θέση, διασυνδεσιμότητα και γεωπολιτική σημασία τόσο για τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όσο και ως βορειοανατολικό άκρο της Μεσογείου». Μάλιστα κατά τη διάρκεια του briefing εστίασε στον πολύ σημαντικό ρόλο που έχει ευρύτερα η Βόρεια Ελλάδα και στην επόμενη πενταετία, λέγοντας πως «είναι ένας κόμβος από τον οποίο περνά η συντριπτική πλειοψηφία των μεγάλων έργων»
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική προσοχή είναι κυρίως στραμμένη στο χαρτοφυλάκιο των Μεταφορών, το οποίο περιλαμβάνει και τη Ναυτιλία, και φαίνεται ότι είναι ένα τομέας που θα μπορούσε να αναλάβει η χώρα. Ένα άλλο χαρτοφυλάκιο που ενδιαφέρει την Αθήνα είναι το χαρτοφυλάκιο της Διεύρυνσης, καθώς σχετίζεται με τα γειτονικά κράτη.
Είναι σαφές ότι ένα χαρτοφυλάκιο που επιθυμεί έντονα η ελληνική πλευρά είναι αυτό της Άμυνας. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, σε συνεργασία με τον Πολωνό ομόλογό του, έχει προτείνει την ανάπτυξη μιας ενιαίας ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής. Ωστόσο, αυτό το χαρτοφυλάκιο έχει πολλούς διεκδικητές, με την Πολωνία να είναι μία από τις χώρες που το επιθυμούν.
Υπάρχει έντονο ευρωπαϊκό ενδιαφέρον για οικονομικά χαρτοφυλάκια, τα οποία διεκδικούν ισχυροί παίκτες, όπως αυτά της Ανταγωνιστικότητας και της Ενέργειας, με την Ισπανία να στρέφει επίσης την προσοχή της σε αυτά. Σύμφωνα με πληροφορίες, χώρες όπως η Αυστρία, η Τσεχία και η Σουηδία στοχεύουν επίσης σε αυτά τα οικονομικά χαρτοφυλάκια.
Τέλος, αναμένονται με ενδιαφέρον οι κατευθύνσεις των δύο νέων χαρτοφυλακίων που αφορούν τη Στέγαση και τη Μεσογειακή περιφέρεια. Ένα από αυτά θα κατευθυνθεί σε χώρα του Νότου, αν και δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα το περιεχόμενό τους.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας