Πολιτική

Τα κύρια σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Τα κύρια σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Πηγή Φωτογραφίας: [363566] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ 87η ΔΕΘ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)

Το Μέγαρο Μαξίμου θα εισέλθει, σταδιακά, τις επόμενες ημέρες σε ρυθμούς Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Η αύξηση των τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ, που προκαλεί αναστάτωση στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, σε συνδυασμό με τις διακυμάνσεις στην αγορά ενέργειας, οδηγεί το Μέγαρο Μαξίμου να προετοιμαστεί σταδιακά για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τις επόμενες ημέρες.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου πριν από την ολιγοήμερη ανάπαυλα του Αυγούστου, ο πρωθυπουργός καθόρισε τις βασικές προτεραιότητες για τους επόμενους μήνες. Η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και η προώθηση μεταρρυθμίσεων για την αντιμετώπιση διαρθρωτικών προβλημάτων παραμένουν στο επίκεντρο της στρατηγικής που ακολουθεί η κυβέρνηση μετά τις εκλογές. Παράλληλα, η προσπάθεια για τον περιορισμό της αύξησης των τιμών αποτελεί μόνιμο στοίχημα, το οποίο θα κρίνει αν η κυβέρνηση θα εισέλθει στη νέα πολιτική και οικονομική χρονιά, που παραδοσιακά ξεκινά στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, υπό συνθήκες ηρεμίας ή αν οι ανατιμήσεις θα συνεχίσουν να προκαλούν κοινωνική αναστάτωση.

“Η Βουλή μεν μπορεί να κλείσει για κάποιες εβδομάδες, όμως τα μέτρα για την καθημερινότητα προφανώς και δεν πάνε διακοπές”. Με αυτό το σήμα… ξεπροβόδισε τους υπουργούς για τις ολιγοήμερες διακοπές τους ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος στοχεύει το σχέδιο “βελτίωση της καθημερινότητας” να έχει απτά αποτελέσματα, μέσα από την ολοκλήρωση του επόμενου κύκλου κυβερνητικών παρεμβάσεων σε κρίσιμους τομείς. Όπως η ακρίβεια, η ανάταξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, το στεγαστικό, η παιδεία, τα εργασιακά, οι υποδομές και η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών. “Ξέρουμε πού πρέπει να είναι εστιασμένη η πολιτική μας. Καταγράφουμε και αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα της κοινωνίας. Στόχος μας είναι, πάντα, η σύγκλιση με την Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα. Στους μισθούς, στην ανεργία, στην ποιότητα ζωής. Αυτήν τη σύγκλιση θέλουμε να πετύχουμε μέχρι την ολοκλήρωση της δεύτερης τετραετίας”, σχολιάζουν.

Στα υπουργικά γραφεία έχουν φτάσει συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με τις ενέργειες που θα γίνουν τις επόμενες εβδομάδες, μέχρι να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ο πρωθυπουργός επιδιώκει η εμφάνισή του (το πρώτο Σάββατο του Σεπτεμβρίου) στη συμπρωτεύουσα και στο συνεδριακό κέντρο “Ιωάννης Βελλίδης” να σηματοδοτήσει την ανανέωση που επιχειρεί το κυβερνητικό επιτελείο, αμέσως μετά την απογοητευτική πορεία στις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Αυτή η ανανέωση έχει περάσει από πολλές δυσκολίες, καθώς συνοδεύτηκε από ήπιες (κατά άλλους πιο έντονες) εσωτερικές διαφωνίες σχετικά με την ταυτότητα της παράταξης και τις στρατηγικές που εφαρμόστηκαν κατά τους πρώτους δώδεκα μήνες της δεύτερης “γαλάζιας” τετραετίας.

Αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο, στην Ηρώδου Αττικού θα ξεκινήσουν οι εσωτερικές συσκέψεις εν όψει της Διεθνούς Έκθεσης. Αυτές οι ημέρες θα είναι εκείνες κατά τις οποίες στο πρωθυπουργικό γραφείο θα φτάνουν οι αναφορές των υπουργών για θέματα της αρμοδιότητάς τους. Αυτές οι αναφορές θα αποτελέσουν, μεταξύ άλλων, τη βάση για την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βελλίδειο. Μια ομιλία που θα εστιάζει στο κοινωνικό αποτύπωμα των μεταρρυθμίσεων που προγραμματίζονται για το επόμενο έτος. Θέματα όπως οι μισθοί, οι θεσμοί, η λειτουργία του κράτους, η υγεία, η εκπαίδευση και η ασφάλεια θα είναι στο επίκεντρο της παρουσίασης του οδικού χάρτη για το τελευταίο τρίμηνο του 2024 και το 2025. “Δεν θα είναι μια Διεθνής Έκθεση παροχών. Η δέσμευσή μας για δημοσιονομική πειθαρχία είναι σαφής”, επισημαίνουν στελέχη της κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση, αναμένονται νέα μέτρα στήριξης, τα οποία θα είναι στοχευμένα. Αυτά θα επικεντρωθούν στις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Επιπλέον, θα υπάρξουν παρεμβάσεις για τη βελτίωση πολιτικών που οδήγησαν σε απογοητευτικά αποτελέσματα στις ευρωεκλογές, μακριά από τον στόχο του 33%. Ένα από τα ζητήματα που θα εξεταστούν είναι η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών. “Σκοπός μας είναι να καταστήσουμε το κράτος πιο αποτελεσματικό, να μειώσουμε τις κοινωνικές ανισότητες και να στηρίξουμε τα νοικοκυριά μέσω έκτακτων πρωτοβουλιών, αλλά κυρίως με σταθερές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις”, αναφέρουν “γαλάζιοι” παράγοντες . Με το ραντεβού στη Θεσσαλονίκη να αποτελεί το επόμενο σημαντικό ορόσημο για την κυβέρνηση, τα βλέμματα είναι στραμμένα στο περιεχόμενο της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη. Όπως έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια από το βήμα του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου, ο πρωθυπουργός δεν θα εστιάσει σε ιδεολογικές αναλύσεις, αλλά θα αναδείξει την ουσία της ατζέντας που θα προωθήσουν η Ηρώδου Αττικού και τα υπουργεία τους επόμενους δώδεκα μήνες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments