Υποκλοπές: Δεν υιοθετήθηκε το αίτημα για κλήση της εισαγγελέως κ. Αδειλίνη
Πηγή Φωτογραφίας: [371148] ΒΟΥΛΗ. ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΜΟΝΙΜΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI)
Απορρίφθηκε το αίτημα της αντιπολίτευσης για κλήση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κ. Γεωργίας Αδειλίνη για τις υποκλοπές από την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Η επιτροπή αποφάσισε κατά πλειοψηφία πως το σχετικό αίτημα είναι αντισυνταγματικό, καθώς δικαστικός λειτουργός μπορεί να κληθεί μόνο για θέματα λειτουργίας των Θεσμών και την ενίσχυση της διαφάνειας και όχι για τον έλεγχο δικαστικών κρίσεων.
Επίσης, η επιτροπή δεν θα ζητήσει το πόρισμα του Αρείου Πάγου, καθώς θεωρεί πως πως αντίκειται στους κανόνες του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, καθώς υφίσταται ανοιχτή ποινική δίκη.
Ένταση κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης Τα κόμματα της αντιπολίτευσης- γνωρίζοντας ότι δεν διαθέτουν τη πλειοψηφία προκάλεσαν ένταση, κυρίως η Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης και ορισμένες φορές πέρασαν και λογική του του κοινοβουλευτικού ακτιβισμού καταγγέλλοντας απόπειρα συγκάλυψης της υπόθεσης. Κατά την έναρξη της συνεδρίασης υπήρξε πολιτική αντιπαράθεση επί της διαδικασίας με την κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου να ζητά επαρκή χρόνο για να τοποθετηθούν τα κόμματα και τον πρόεδρο της Επιτροπής, Θανάση Μπούρα να επιχειρεί να συντονίσει τη συζήτηση.
Ο εισηγητής της ΝΔ αναπτύσσοντας την θέση της πλειοψηφίας υποστήριξε πως τα αιτήματα της αντιπολίτευσης για κλήση ανώτατων δικαστών προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για τις αποφάσεις τους είναι αντισυνταγματικά καθώς παραβιάζουν την διάκριση των εξουσιών. «Είναι η πρώτη φορά που υποβάλλεται αίτημα προδήλως αντισυνταγματικό. Λυπούμαι γιατί οι αιτήσεις κατατέθηκαν και από ανθρώπους που ξέρουν νομικά. Ένας πρωτοετής φοιτητής της νομικής θα κοβόταν. Μας ζητούν διαβίβαση του πορίσματος του Αρείου Πάγου, την διάταξη του εισαγγελέα και την κλήση της εισαγγελέως που χειρίστηκε την υπόθεση. Σύμφωνα με το Σύνταγμα υπάρχει διάκριση εξουσιών. Εμείς ασκούμε νομοθετικό έργο και οι δικαστές το δικαστικό. Όποτε ο συντακτικός νομοθέτης θέλησε να μας δώσει δικαστικό έργο το έκανε με τις προκαταρκτικές. Το αίτημα κλήσης της εισαγγελέως προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για αποφάσεις της αντιβαίνει το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής» είπε ο κ. Θάνος Πλεύρης για να προσθέσει «το θέμα αυτό έχει απαντηθεί στο παρελθόν από τον τότε αντεισαγγελέα Βουρλιώτη».
Από την άλλη πλευρά η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη υποστήριξε ότι το αίτημα της αντιπολίτευσης δεν προσκρούει στην διάκριση των εξουσιών καθώς – όπως είπε – επιτρέπεται ο έλεγχος της δικαστικής εξουσίας.
«Έχουμε δικαίωμα να λάβουμε γνώση των εισαγγελικών εγγράφων. Η μυστικότητα προδικασίας αφορά στην μυστικότητα της διεξαγωγής της και όχι για το τελικό συμπέρασμα» είπε για να προσθέσει «η άποψη ότι οι διατάξεις των εισαγγελέων συνεχιστούν δικαστικές αποφάσεις είναι εσφαλμένη».
«Δεν ζητούμε τον έλεγχο της εισαγγελικής αρχής αλλά να μας ενημερώσει για τις αποφάσεις της» σημείωσε η κυρία Τζάκρη.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας