SPOTLIGHTS

Μπαίνουν στο ψηφιακό wallet του gov.gr τα 10 πιο σημαντικά πιστοποιητικά

Μπαίνουν στο ψηφιακό wallet του gov.gr τα 10 πιο σημαντικά πιστοποιητικά

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Μπαίνουν στο ψηφιακό wallet του gov.gr τα 10 πιο σημαντικά πιστοποιητικά

Πιο εύκολη η ταυτοποίηση του πολίτη για τις συναλλαγές με παρόχους υπηρεσιών. Η αρχή θα γίνει από τους παρόχους ρεύματος με νέα υπηρεσία που προστίθεται στο wallet για εύκολη αποστολή προσωπικών στοιχείων.

Σε μια νέα εποχή μπαίνει η σχέση του πολίτη με το Δημόσιο αλλά και τους φορείς και τις επιχειρήσεις, καθώς το ψηφιακό wallet του gov.gr μετατρέπεται σε μια υπερ-εφαρμογή και φέρνει το τέλος εποχής σε περιττές διαδικασίες ταυτοποίησης, ενώ θα δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες να αλλάζουν άμεσα και εύκολα εταιρείες παροχής υπηρεσιών.

Η αρχή θα γίνει από τους παρόχους ρεύματος και τη νέα υπηρεσία που προστίθεται στο wallet και μέσω της οποίας ο κάθε πολίτης θα μπορεί να δίνει τη συγκατάθεσή του με ένα κλικ, για την αποστολή των προσωπικών τους δεδομένων σε κάποιο φορέα ή υπηρεσία. Όπως ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δ. Παπαστεργίου, από τον επόμενο μήνα, οι πολίτες θα μπορούν να δίνουν την συναίνεσή τους μέσω του Gov.gr Wallet και για τους παρόχους ενέργειας.

Η νέα υπηρεσία φιλοδοξεί να βάλει τέλος στην ψηφιακή γραφειοκρατία που έχει απομείνει από άλλες εποχές. Η δυνατότητα συγκατάθεσης ανοίγει τον δρόμο για την κατάργηση πιστοποιητικών, επιταχύνοντας τις διαδικασίες που απαιτούνται για πολίτες και οργανισμούς. Πλέον με ένα μήνυμα που θα έρχεται στο wallet, ο πολίτης θα ζητείται να δώσει την συναίνεσή του για να αντληθούν τα απαιτούμενα στοιχεία για το νέο συμβόλαιο το οποίο έχει αιτηθεί, μειώνοντας την γραφειοκρατία.

Ο κ. Παπαστεργίου έχει επισημάνει πως το υπουργείο στοχεύει στην κατάργηση διαδικασιών που πλέον δεν έχουν καμία λογική καθώς προϋπήρχαν των υπολογιστικών συστημάτων. Στόχος είναι η προσθήκη τουλάχιστον των 10 πιο δημοφιλών πιστοποιητικών, όπως πιστοποιητικό γέννησης, οικογενειακής κατάστασης, στοχεύοντας σε λιγότερη διακίνηση στοιχείων και περισσότερη διακίνηση δεδομένων για να γίνονται τα πράγματα γρηγορότερα, ώστε οργανισμοί και φορείς να μην χρειάζεται πλέον να απαιτούν από τον πολίτη να τους δώσει στοιχεία ταυτοπροσωπίας, αλλά θα τα λαμβάνουν μέσω της συγκατάθεσής τους στο wallet.

Κλειδί πρόκειται να αποτελέσει ο προσωπικός αριθμός που αν και αναμενόταν στις αρχές της χρονιάς και είχε πάρει παράταση για μετά το Πάσχα, καταλήγει τελικά να βγει στον αέρα τον Σεπτέμβρη, σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργίου, που έχει σημειώσει ότι «έχουμε τελειώσει με όλα τα νομικά ζητήματα, θα πατήσουμε το ‘κουμπί’ μόλις συντονιστούν άπαντες, δεν είναι το καλοκαίρι κατάλληλη περίοδος παρότι τυπικά και νομικά είμαστε απολύτως έτοιμοι», σημειώνοντας ό,τι ο προσωπικός αριθμός θα συμβάλλει ουσιαστικά στην τακτοποίηση των μητρώων.

Οι νέες υπηρεσίες που ενισχύουν τη χρήση του wallet

Μέχρι σήμερα την εφαρμογή Gov.gr wallet έχουν εγκαταστήσει στο κινητό τους 3.893.817 Πολίτες. Στο ψηφιακό πορτοφόλι έχουν εκδοθεί και αποθηκευτεί 2.835.407 Δελτία Αστυνομικής Ταυτότητας, 2.243.416 Διπλώματα Οδήγησης, 47.144 Ψηφιακές Κάρτες Αναπηρίας, 145.117 Ψηφιακές Κάρτες Ανεργίας, 53.731 Κάρτες Δακτυλίου, 770.861 Στοιχεία Οχήματος και 46.517 Ακαδημαϊκές Ταυτότητες.

Στο wallet είναι ήδη διαθέσιμα: το Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας, το Δίπλωμα Οδήγησης, η Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας, η Ψηφιακή Κάρτα Ανεργίας (ΔΥΠΑ), το Σήμα Δακτυλίου για ελεύθερη πρόσβαση στον δακτύλιο της Αθήνας, τα στοιχεία οχήματος (MyAuto), η Ακαδημαϊκή Ταυτότητα και η Ασφαλιστική Ικανότητα.  Διαθέσιμη είναι επίσης και η Άδεια Χειριστή Ταχύπλοου Σκάφους και οι κάτοχοι άδειας χειριστή ταχύπλοου σκάφους μπορούν να εκδώσουν γρήγορα και απλά τη νέα ψηφιακή άδεια στο κινητό τους και να την επιδεικνύουν όπου απαιτείται.

Από τις πλέον σημαντικές προσθήκες στο wallet τη φετινή χρονιά αποτελεί και το ηλεκτρονικό εισιτήριο το οποίο γίνεται πλέον υποχρεωτικό για όλους τους φιλάθλους που θέλουν να παρακολουθήσουν αγώνες ποδοσφαίρου ή μπάσκετ. Οι φίλαθλοι θα πρέπει να εγγραφούν στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (Ε.Μ.Επ.), στο emep.gov.gr πριν κατεβάσουν την εφαρμογή Gov.gr Wallet από το Google Play ή το App Store. Θα προστεθούν και τα εισιτήρια διαρκείας, ενώ για τους φιλάθλους άνω των 67 ετών που δεν έχουν smartphone, θα υπάρχει ειδική διαδικασία προκειμένου η ταυτοποίηση να γίνεται με τον «παραδοσιακό» τρόπο.

Εκτός από την κατάργηση διαδικασιών, έρχονται να προστεθούν και νέες υπηρεσίες στο wallet, που θα αυξήσουν περαιτέρω τη χρήση του, καθώς τις επόμενες ημέρες αναμένεται να προστεθεί το point system και να δηλώνουν οι πολίτες τα κατοικίδια συντροφιάς που έχουν.

Από τις τελευταίες υπηρεσίες που έχουν προστεθεί και αντανακλούν τη σημασία της παροχής συγκατάθεσης είναι η δυνατότητα για σύναψη ασφαλιστηρίου συμβολαίου οχήματος μέσω του Gov.gr. και πλέον, οι πολίτες θα μπορούν να συνάπτουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο οχήματος χωρίς να χρειάζεται οι ίδιοι να προσκομίσουν σε φυσική ή ηλεκτρονική μορφή τα απαραίτητα έγγραφα.

Στο wallet θα έρχονται επίσης και τα «ραβασάκια» στους πολίτες που θα καλούνται να πληρώσουν τα πρόστιμα, όπως για τα ανασφάλιστα οχήματα, αλλά και τις κλήσεις οδήγησης. Μέσω του wallet απλοποιούνται παράλληλα περισσότερες διαδικασίες, καθώς η παροχή συναίνεσης θα επεκτείνεται και στις μισθώσεις αυτοκινήτων, σύναψη συμβολαίων με τηλεπικοινωνιακούς παρόχους αλλά και η εγγραφή σε βρεφονηπιακούς σταθμούς ή οι αιτήσεις για το voucher για παιδικό σταθμό.

Επίσης σύντομα οι πολίτες θα μπορούν πλέον να έχουν στο wallet διαθέσιμα τα πλήρη στοιχεία των ακινήτων που κατέχουν, ωστόσο σε πρώτη φάση θα φαίνονται μόνο τα ακίνητα που έχουν περάσει στην κτηματογράφηση. Στο προσεχές μέλλον πρόκειται να προστεθεί και η κάρτα αιμοδότη στην οποία ο κάθε αιμοδότης θα μπορεί να έχει ανά πάσα στιγμή πρόσβαση στα πλήρη στοιχεία του και θα είναι διαθέσιμα θα είναι, μεταξύ άλλων, ο αριθμός της κάρτας αιμοδοσίας και η ομάδα αίματος του πολίτη.

Πηγή: businessdaily.gr//

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments