Κιβωτός ζωής πάει στη Σελήνη: Σχέδιο αποστολής για τη σωτηρία των ειδών της Γης
Πηγή Φωτογραφίας: selini.gr
Τη δημιουργία μιας κιβωτού της ζωής, η οποία θα τοποθετήσει την ανθρωπότητα στη Σελήνη για λόγους ασφαλείας προτείνει με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «BioScience» ομάδα ειδικών.
Σε μια -ειδικά σχεδιασμένη για την περίσταση- αποθήκη σε αρκτικό νησί τοποθετούνται τα τελευταία χρόνια σπόροι φυτών ώστε σε περίπτωση ανάγκης η ανθρωπότητα να έχει στη διάθεση της όσο δυνατόν περισσότερα φυτά της Γης και ειδικά αυτά που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τροφίμων. Κάτι ανάλογο για τα είδη ζωής του πλανήτη και ειδικά αυτά που κινδυνεύουν με εξαφάνιση προτείνουν επιστήμονες με επικεφαλής τη Μέρι Χάτζεντορν του Εθνικού Ζωολογικού Κήπου Σμιθσόνιαν και του Ινστιτούτου Βιολογικής Διατήρησης.
Πρόκειται για μια εγκατάσταση που θα μπορούσε να φιλοξενήσει παγωμένα βιολογικά δείγματα πλασμάτων της Γης. Αυτή η «βιοαποθήκη» θα μπορούσε να τοποθετηθεί σε σημεία της Σελήνης τα οποία δεν έχουν δει ηλιακό φως για δισεκατομμύρια χρόνια και επικρατούν κυριολεκτικά παγωμένες συνθήκες. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι έως και 8 εκατομμύρια είδη υπάρχουν στη Γη και πάνω από 1 εκατομμύριο από αυτά απειλούνται με εξαφάνιση. Υπάρχει η εκτίμηση από ειδικούς ότι αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου καθώς θα μπορούσαν να υπάρχουν πολλά είδη που θα μπορούσαν να εξαφανιστούν πριν καν εντοπιστούν.
Το «φορτίο» Αυτή η αποθήκη θα διατηρεί σε βαθιά ψύξη κυτταρικό υλικό από διάφορα είδη, υλικό που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επαναφορά στη ζωή αυτών των ζώων με υπάρχουσες ή μελλοντικές τεχνικές κλωνοποίησης. Σύμφωνα με τους επιστήμονες που κάνουν αυτή την πρόταση ακόμη και οι πολικές περιοχές της Γης δεν διαθέτουν τις απαραίτητες για την περίσταση θερμοκρασίες ενώ τα ψυχρά σημεία της Σελήνης μοιάζουν ιδανικά για αυτό τον σκοπό αφού οι θερμοκρασίες σε αυτά αγγίζουν τους – 200 βαθμούς Κελσίου.
Η ιδέα μπορεί να ακούγεται ενδιαφέρουσα αλλά θα πρέπει οι εμπνευστές της ή όσοι την στηρίζουν να βρουν απαντήσεις σε μια σειρά από ζητήματα που τίθενται όπως το πώς θα συσκευαστούν τα δείγματα ώστε να είναι ασφαλή τόσο για την μεταφορά τους στη Σελήνη όσο και προστατευμένα από τα αυξημένα επίπεδα ακτινοβολίας που δέχεται η επιφάνεια του φεγγαριού. Επίσης θα πρέπει να μελετηθεί το κόστος του εγχειρήματος και το πώς αυτό θα καλυφθεί.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας