Γεωπολιτικά

Ιράν: Αυξάνεται η πίεση για “αιματηρή” εκδίκηση στο Ισραήλ

Ιράν: Αυξάνεται η πίεση για “αιματηρή” εκδίκηση στο Ισραήλ

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Ιράν: Αυξάνεται η πίεση για “αιματηρή” εκδίκηση στο Ισραήλ

Οι ισχυροί σκληροπυρηνικοί του Ιράν πιέζουν για ένα άμεσο “αιματηρό αντίποινο” κατά του Ισραήλ για να εκδικηθούν τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια και να ανατρέψουν την ταπεινωτική αποτυχία ασφαλείας που προκάλεσε στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Οι ισχυροί σκληροπυρηνικοί του Ιράν πιέζουν για ένα άμεσο “αιματηρό αντίποινο” κατά του Ισραήλ για να εκδικηθούν τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια και να ανατρέψουν την ταπεινωτική αποτυχία ασφαλείας που προκάλεσε στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν προετοίμαζαν μια επίθεση κατά του Ισραήλ μετά τον θάνατο του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος έχει ωθήσει τους δύο εχθρούς πιο κοντά στο χείλος μιας άμεσης στρατιωτικής αντιπαράθεσης.

Κατηγορώντας αμέσως το Ισραήλ για τη δολοφονία, η Τεχεράνη υποσχέθηκε εκδίκηση σε μια στιγμή αυξημένης κλιμάκωσης σε μια περιοχή που βρίσκεται ήδη σε ένταση λόγω των επιπτώσεων του ισραηλινού πολέμου στη Γάζα.

Ωστόσο, ακόμη και αν οι πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι του Ιράν συνεχίζουν να εκφράζουν τη σοβαρότητα των προειδοποιήσεών τους, ο τρόπος και ο χρόνος με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί η υποσχόμενη επίθεση παραμένει άγνωστος.

Ο υποστράτηγος Μοχάμαντ Μπαγκερί, ο αρχηγός του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim στο περιθώριο της κρατικά οργανωμένης κηδείας του Χανίγια στην Τεχεράνη ότι η Ισλαμική Δημοκρατία σταθμίζει τις επιλογές της και βρίσκεται σε συντονισμό με το “μέτωπο αντίστασης” στην περιοχή για να αποφασίσει πώς θα απαντήσει στο Ισραήλ. Στην ιρανική πολιτική ορολογία, το “μέτωπο αντίστασης” αναφέρεται σε ένα δίκτυο συμμαχικών παραστρατιωτικών ομάδων που υποστηρίζονται από την Τεχεράνη, συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, ένοπλων παλαιστινιακών ομάδων, των Χούθι στην Υεμένη και πλήθος σιιτικών οργανώσεων στο Ιράκ.

Ο θάνατος του Χανίγια που συνέβη λιγότερο από μία ημέρα αφότου το Ισραήλ σκότωσε τον ανώτερο διοικητή της Χεζμπολάχ, Φουάντ Σουκρ, σε στοχευμένη επίθεση σε γειτονιά της Βηρυτού, έχει εγείρει την πιθανότητα μιας πολυμερούς, ή τουλάχιστον μιας κοινής, απάντησης Ιράν-Χεζμπολάχ.

Την Παρασκευή, ο υποστράτηγος Ισμαήλ Σαλαμί, ο οποίος διοικεί το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), δήλωσε στον επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα ότι το Ισραήλ “πρέπει να αναμένει την ιερή οργή που προέρχεται από διαφορετικούς τομείς του μετώπου της αντίστασης”.

Η κόκκινη γραμμή ξεπεράστηκε

Σε ένα διαφορετικό μέτωπο, ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αλί Μπαγκερί Κανί, προώθησε μια διπλωματική εκστρατεία για να δικαιολογήσει νομικά και πολιτικά την πιθανή επίθεση.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον ύπατο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, ο Κανί σημείωσε ότι το Ιράν επιφυλάσσεται του “νόμιμου και αναφαίρετου δικαιώματός του” να απαντήσει με αποφασιστικότητα στο Ισραήλ, καθώς η επίθεση στην Τεχεράνη “παραβίασε την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία του Ιράν”.

Ο Ιρανός υπουργός μετέφερε το ίδιο μήνυμα στον επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, καθώς και στους ομολόγους του της Ρωσίας, του Ομάν και της Αλγερίας, με βάση το επιχείρημα ότι το Ισραήλ “πέρασε όλες τις κόκκινες γραμμές”.

Τον Απρίλιο, το Ιράν εκτόξευσε πάνω από 300 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους προς το Ισραήλ, αν και πάνω από το 90% αυτών δεν κατάφεραν να εισέλθουν στον ισραηλινό εναέριο χώρο, καθώς αναχαιτίστηκαν κυρίως από τους δυτικούς συμμάχους του Ισραήλ, οι οποίοι προσπαθούν να κρατήσουν τις δύο πλευρές μακριά από έναν ολοκληρωμένο περιφερειακό πόλεμο. Η ιρανική επιχείρηση διεξήχθη ως απάντηση στη δολοφονία επτά αξιωματικών του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης σε αεροπορική επιδρομή στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, για την οποία η Τεχεράνη κατηγόρησε το Ισραήλ.

Οι συντεταγμένες της επίθεσης του Απριλίου είχαν κοινοποιηθεί σε ορισμένα αραβικά κράτη της περιοχής, παρέχοντας στο Ισραήλ επαρκή χώρο για να μετριάσει τις ζημιές, όπως αναφέρει το Ιράν που ήθελε να αποφύγει τις απώλειες.

Ωστόσο, με τον υψηλού προφίλ χαρακτήρα της επίθεσης στην Τεχεράνη, τη στόχευσή της στον “VIP επισκέπτη” και τις αδυναμίες ασφαλείας που αποκάλυψε, οι σκληροπυρηνικοί του Ιράν φαίνεται ότι δεν θα κατευναστούν από το ίδιο εγχειρίδιο που χρησιμοποιήθηκε στην επιχείρηση του Απριλίου.

Για αυτούς, η επίθεση του Απριλίου ήταν επιτυχής ως προς τον συμβολικό της χαρακτήρα, καθώς είχε ως στόχο απλώς να επιδείξει τις πυραυλικές δυνατότητες του Ιράν. Αυτή τη φορά, ωστόσο, έχουν ήδη ανεβάσει τον πήχη.

“Η εκδίκηση πρέπει να είναι σκληρή, ακρωτηριαστική και χωρίς άλλη καθυστέρηση”, έγραψε η εφημερίδα Kayhan, της οποίας ο εκδότης διορίζεται από τον ανώτατο ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Παρά τις επίσημες διαψεύσεις της Ουάσινγκτον ότι εμπλέκεται στον θάνατο του Χανίγια, η Kayhan ζήτησε το ίδιο σχέδιο αντιποίνων για να στοχεύσει τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή. “Δεκάδες στρατιωτικά, κατασκοπευτικά και στρατηγικά κέντρα των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκονται στο στόχαστρό μας”. Η εφημερίδα φάνηκε να απηχεί έναν ισχυρισμό του υπουργού πληροφοριών του Ιράν, Ισμαήλ Χατίμπ, ο οποίος δήλωσε την Πέμπτη ότι το Ισραήλ πραγματοποίησε τη δολοφονία του Χανίγια με “πράσινο φως από τις Ηνωμένες Πολιτείες”.

“Αυτή τη φορά, δεν πρόκειται απλώς για επίδειξη”, δήλωσε ένας σκληροπυρηνικός ειδήμων κατά τη διάρκεια ζωντανής εκπομπής στην κρατική τηλεόραση. “Διαπράχθηκε ένα έγκλημα για το οποίο πρέπει να χυθεί αίμα. Αυτή η εκδίκηση, όπως υποσχέθηκε ο ανώτατος ηγέτης, πρέπει να είναι αίμα για αίμα”.

Σε παρόμοια σχόλια, ο κληρικός Μοχαμάντ Τζαβάντ Χατζ Ακμπάρι δήλωσε στους πιστούς στην Τεχεράνη ότι “η νέα επιχείρηση πρέπει να είναι πιο ισχυρή, καθώς το ιρανικό έθνος περιμένει να εκπληρωθεί η υπόσχεση που έδωσε ο ανώτατος ηγέτης”.

Στο ίδιο πλήθος απευθύνθηκε και ο Μεχντί Φαζαέλι, ανώτερος εκπρόσωπος του γραφείου του Χαμενεΐ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι η Τεχεράνη έχει ήδη “αποφασίσει τα μέτρα κατά του Ισραήλ που ελπίζουμε ότι θα υιοθετηθούν”, καθώς δεσμεύτηκε ότι “το σιωνιστικό καθεστώς και οι εγκληματίες που το κυβερνούν πρέπει να είναι βέβαιοι ότι η εκδίκηση έρχεται σίγουρα”.

Καθώς η συζήτηση συνεχίστηκε σχετικά με τις συνθήκες που περιέβαλαν την επίθεση, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης πήραν αμυντική γραμμή απέναντι στις αφηγήσεις των δυτικών μέσων ενημέρωσης, ελλείψει μιας διαφανούς λεπτομερούς έρευνας από την ιρανική κυβέρνηση.

Δημοσίευμα των New York Times επικαλέστηκε ανώνυμες ιρανικές αρχές που ανέφεραν ότι ο Χανίγια δολοφονήθηκε από βόμβα που είχε τοποθετηθεί πριν από δύο μήνες στο καθορισμένο δωμάτιό του μέσα σε ένα αυστηρά φυλασσόμενο τετραώροφο κτίριο στη βόρεια Τεχεράνη.

Ο απολογισμός απορρίφθηκε κατηγορηματικά από το πρακτορείο ειδήσεων Fars, που συνδέεται με το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, ως “κατασκευή μυθοπλασίας”, την οποία είχε επίσης πάρει “το παγκόσμιο δίκτυο σιωνιστικών μέσων ενημέρωσης για να αθωώσει το Ισραήλ από την ξένη επιθετικότητα”. Το πρακτορείο διπλασίασε την αρχική σύντομη ανακοίνωση του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης σκοτώθηκε από “βλήμα”.

Ωστόσο, η θεωρία της βόμβας, υποστήριξαν ορισμένοι ειδήμονες, θα μπορούσε να τοποθετήσει το Ιράν σε πιο ευνοϊκή θέση. Ο πολιτικός αναλυτής και λέκτορας Καμράν Ματίν με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο έγραψε σε ανάρτησή του στο X ότι μια τέτοια εκδοχή θα κατηγοριοποιούσε την επίθεση ως μέρος του σκιώδους πολέμου Ιράν-Ισραήλ, ο οποίος διεξάγεται και εξομαλύνεται με την πάροδο των ετών, παρά ως άμεση ξένη επίθεση. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, θα μπορούσε να δώσει στο Ιράν την ευκαιρία να δικαιολογήσει ένα δυνητικά περιορισμένο εύρος στα αντίποινά του και τελικά να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο ενός πολέμου πλήρους κλίμακας.

Πηγή: Al Monitor

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments