Γεωπολιτικά

Οι ΗΠΑ θα αναπτύξουν περισσότερες δυνάμεις στη Μέση Ανατολή για να αποτρέψουν το Ιράν

Οι ΗΠΑ θα αναπτύξουν περισσότερες δυνάμεις στη Μέση Ανατολή για να αποτρέψουν το Ιράν

Πηγή Φωτογραφίας: RYAN D. MCLEARNON | Συντελεστές: AFP Πνευματικά δικαιώματα: Public Domain

Οι αναπτύξεις περιλαμβάνουν μια πρόσθετη μοίρα αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών μαζί με καταδρομικά και αντιτορπιλικά του Πολεμικού Ναυτικού, ικανά να καταρρίπτουν βαλλιστικούς πυραύλους, ανακοίνωσε το υπουργείο.

Το Πεντάγωνο ενέκρινε την Παρασκευή την ανάπτυξη νέων ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την υπεράσπιση του Ισραήλ και των αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή από μια αναμενόμενη επίθεση από το Ιράν και τις πολιτοφυλακές που έχει εξοπλίσει σε όλη την περιοχή.

Οι αναπτύξεις περιλαμβάνουν μια πρόσθετη μοίρα αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών μαζί με καταδρομικά και αντιτορπιλικά του Πολεμικού Ναυτικού, ικανά να καταρρίπτουν βαλλιστικούς πυραύλους, ανακοίνωσε το υπουργείο.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν ενέκρινε επίσης την ανάπτυξη του αεροπλανοφόρου USS Abraham Lincoln για να αντικαταστήσει το USS Theodore Roosevelt, το οποίο βρίσκεται σήμερα στον Κόλπο του Ομάν μαζί με πέντε κοντινά αντιτορπιλικά. Ο επικεφαλής του Πενταγώνου υπέγραψε επίσης την ετοιμασία πρόσθετων χερσαίων συστημάτων βαλλιστικής αντιπυραυλικής άμυνας για ανάπτυξη σε περίπτωση που χρειαστεί, ανακοίνωσε το υπουργείο.

“Ο υπουργός Όστιν διέταξε προσαρμογές στη στρατιωτική στάση των ΗΠΑ με σκοπό τη βελτίωση της προστασίας των αμερικανικών δυνάμεων, την αύξηση της υποστήριξης για την άμυνα του Ισραήλ και τη διασφάλιση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι προετοιμασμένες να ανταποκριθούν σε διάφορα ενδεχόμενα”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Σαμπρίνα Σινγκ.

Οι προετοιμασίες έρχονται καθώς το Ιράν και οι πληρεξούσιες πολιτοφυλακές του σε ολόκληρη την περιοχή έχουν σηματοδοτήσει σφοδρά και δυνητικά ενιαία αντίποινα για τη δολοφονία ενός ανώτερου διοικητή της Χεζμπολάχ στον Λίβανο και του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην ιρανική πρωτεύουσα. 

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσαν ότι δεν έλαβαν καμία προειδοποίηση πριν από τη δολοφονία του Χανίγια. Το Ισραήλ δεν σχολίασε τη δολοφονία, αν και Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι το Ισραήλ βρίσκεται πίσω από αυτήν.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι δεν εμπλέκονται σε ισραηλινό χτύπημα με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη Βηρυτό τη Δευτέρα, το οποίο σκότωσε τον στρατιωτικό διοικητή της Χεζμπολάχ, τον Φουάντ Σουκρ, γνωστό και ως Χατζί Μοχσέν.

Το Ιράν πιστεύεται ότι διαθέτει το μεγαλύτερο οπλοστάσιο μη επανδρωμένων αεροσκαφών και βαλλιστικών πυραύλων στην περιοχή εκτός του Ισραήλ και έχει διαδώσει ευρέως τα βλητικά του όπλα σε πολιτοφυλακές στο Ιράκ, τη Συρία, τον Λίβανο και την Υεμένη. Τουλάχιστον μία ομάδα πολιτοφυλακής στο Ιράκ απείλησε να επιτεθεί επίσης στις αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή ως απάντηση στα πρόσφατα πλήγματα.

Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι προετοιμάζονται για μια πιθανή πολυμέτωπη επίθεση παρόμοια με εκείνη που εξαπέλυσαν το Ιράν και οι πληρεξούσιοι του στα μέσα Απριλίου σε αντίποινα για μια επίθεση της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας που σκότωσε δύο ανώτερους στρατηγούς του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) στο συγκρότημα του προξενείου του Ιράν στη Δαμασκό.

Οι νέες αναπτύξεις των ΗΠΑ θα προστεθούν σε μια τεράστια σειρά ναυτικής και αεροπορικής δύναμης πυρός των ΗΠΑ που έχει ήδη συγκεντρωθεί στις περιοχές της Μεσογείου και του Περσικού Κόλπου τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες, καθώς ο συνεχιζόμενος πόλεμος του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας έχει τροφοδοτήσει άλλες λανθάνουσες συγκρούσεις σε ολόκληρη την περιοχή που εκμεταλλεύονται το Ιράν και οι πληρεξούσιοι του.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκαλάντ το πρωί της Παρασκευής, ο Όστιν τόνισε ότι η “πρωτοφανής κλίμακα της αμερικανικής υποστήριξης προς το Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου θα πρέπει να αφήσει το Ιράν, τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ και άλλες τρομοκρατικές ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν να μην έχουν καμία αμφιβολία για την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ”, δήλωσε ο Σινγκ στους δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο.

Οι αξιωματούχοι της αμερικανικής άμυνας παρέμειναν σιωπηλοί καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας σχετικά με το ενδεχόμενο νέων αναπτύξεων, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπάθησε να υποβαθμίσει το αναπόφευκτο της κλιμάκωσης με το Ιράν, ενώ πίεζε κατ’ ιδίαν τους Ισραηλινούς αξιωματούχους να αποδεχθούν μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς ως διέξοδο στην κρίση.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μίλησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου την Πέμπτη και υποσχέθηκε πρόσθετες στρατιωτικές αναπτύξεις, ενώ πίεσε επίσης για κατάπαυση του πυρός. Το πρωί της Παρασκευής, ο Όστιν διαβεβαίωσε τον ισραηλινό ομόλογό του ότι σύντομα θα έρθουν επιπλέον αμερικανικές δυνάμεις. Ο Όστιν υπογράμμισε επίσης στον Γκάλαντ ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για να εκτονωθεί η κατάσταση με την υιοθέτηση κατάπαυσης του πυρός για να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα.

“Πιστεύουμε ότι υπάρχει μια διέξοδος εδώ, και αυτή είναι αυτή η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός”, τόνισε ο Σινγκ. “Μόλις αυτή επιτευχθεί και μόλις απελευθερωθούν οι όμηροι, αυτό είναι που πραγματικά θέλουμε να πετύχουμε εδώ”.

Πηγή: Al Monitor

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments