Διεθνή

Axios: Αμερικανοί και Ισραήλ περιμένουν επίθεση του Ιράν μέσα στο επόμενο 24ωρο

Axios: Αμερικανοί και Ισραήλ περιμένουν επίθεση του Ιράν μέσα στο επόμενο 24ωρο

Πηγή Φωτογραφίας: Forbes

Ζήτημα χρόνου η εκδήλωση της ιρανικής επίθεσης.

Ο επικεφαλής στρατηγός των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή Μάικλ Κουρίλα έφτασε στην περιοχή το Σάββατο καθώς συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την πιθανή επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, σε αντίποινα για τις δολοφονίες δύο κορυφαίων ηγετών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, δήλωσαν δύο αμερικανοί αξιωματούχοι στον ιστότοπο Axios.

Η επίσκεψη του στρατηγού Μάικλ Κουρίλα στην Μέση Ανατολή είχε προγραμματιστεί πριν την πρόσφατη κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Ισραήλ, Ιράν και Χεζμπολάχ, αλλά πλέον στόχος του θα είναι να προσπαθήσει να κινητοποιήσει τον ίδιο διεθνή και περιφερειακό συνασπισμό που βοήθησε τις ΗΠΑ να υπερασπιστούν ο Ισραήλ ενάντια στην επίθεση από το Ιράν στις 13 Απριλίου, δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Συν τοις άλλοις, τρεις Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αναμένουν η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ να ξεκινήσει τη Δευτέρα. Για το λόγο αυτό, οι ΗΠΑ ενισχύουν τις δυνάμεις τους στη Μέση Ανατολή στέλνοντας περισσότερα πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη στην περιοχή, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκανε την Παρασκευή το Πεντάγωνο.

Στο δημοσίευμα του Axios αναφέρεται ακόμη ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι τυχόν ιρανικά αντίποινα θα είναι της ίδιας φύσης  με την επίθεσή του Ιράν στο Ισραήλ της 13ης Απριλίου— αλλά θα έχουν δυνητικά μεγαλύτερη έκταση— και θα μπορούσαν να εμπλέξουν τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Στόχος η συνδρομή της Ιορδανίας

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανησυχεί ωστόσο ότι μπορεί να αποδειχτεί πιο δύσκολο να κινητοποιήσει τον ίδιο διεθνή και περιφερειακό συνασπισμό χωρών που υπερασπίστηκαν το Ισραήλ από την προηγούμενη ιρανική επίθεση, επειδή η δολοφονία του Χανίγια έλαβε χώρα στο πλαίσιο του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, ο οποίος έχει προκαλέσει έντονα αντι-ισραηλινά αισθήματα σε όλη την περιοχή.

Ο στρατηγός Κουρίλα  αναμένεται να επισκεφθεί πολλές χώρες του Κόλπου, την Ιορδανία και το Ισραήλ. Βασικός σταθμός στο ταξίδι του θα είναι ωστόσο η Ιορδανία, καθώς το Αμμάν διαδραμάτισε  σημαντικό ρόλο κατά την επίθεση της 13ης Απριλίου αναχαιτίζοντας ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εισήλθαν στο έδαφός του με κατεύθυνση προς το Ισραήλ και επιτρέποντας στα αεροσκάφη των ΗΠΑ και του Ισραήλ να χρησιμοποιήσουν τον εναέριο χώρο του για να αναχαιτίσουν τα ιρανικά drones.

Οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι το ίδιο θα συμβεί ξανά εάν χρειαστεί, είπε ο αξιωματούχος.

Θα συντονιστούν Ιράν και Χεζμπολάχ;

Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι δεν γνωρίζουν εάν το Ιράν και η Χεζμπολάχ θα πραγματοποιήσουν συντονισμένη επίθεση ή θα διεξάγουν χωριστές επιχειρήσεις. Πρόσθεσαν ότι πιστεύουν ότι τόσο το Ιράν όσο και η Χεζμπολάχ εξακολουθούν να εργάζονται για την οριστικοποίηση των στρατιωτικών τους σχεδίων και την έγκρισή τους σε πολιτικό επίπεδο.

Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έσπευσε να ανακοινώσει την ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή την Παρασκευή, επειδή το Ιράν και η Χεζμπολάχ βρίσκονταν ακόμη ας συζητήσεις για τον τύπο των αντιποίνων τους, με την ελπίδα ότι οι ανακοινώσεις θα λειτουργούσαν ανασταλτικά για τα στρατιωτικά τους σχέδια.

Όταν το Σάββατο, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάιντεν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους εάν πιστεύει ότι το Ιράν θα επιδείξει αυτοσυγκράτηση, απάντησε: “Το ελπίζω. Δεν ξέρω”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments