Διεθνή

Βρετανία: Αντιισλαμικές διαδηλώσεις και νύχτα ταραχών σε επτά πόλεις

Βρετανία: Αντιισλαμικές διαδηλώσεις και νύχτα ταραχών σε επτά πόλεις

Πηγή Φωτογραφίας: EPA/STR//Βρετανία: Αντιισλαμικές διαδηλώσεις και νύχτα ταραχών σε επτά πόλεις

Περισσότεροι από 90 άνθρωποι συνελήφθησαν χθες μετά τις ταραχές που ξέσπασαν σε πολλές πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου οργανώθηκαν διαδηλώσεις κατά των μεταναστών και των μουσουλμάνων από οπαδούς της άκρας δεξιάς, αναφέρει σε ρεπορτάζ του το BBC.

Περισσότεροι από 90 άνθρωποι συνελήφθησαν χθες μετά τις ταραχές που ξέσπασαν σε πολλές πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου οργανώθηκαν διαδηλώσεις κατά των μεταναστών και των μουσουλμάνων από οπαδούς της άκρας δεξιάς, αναφέρει σε ρεπορτάζ του το BBC.

Ιδιαίτερα βίαια και εκτεταμένα επεισόδια έλαβαν χώρα στο Χαλ, το Λίβερπουλ, το Μπρίστολ, το Μάντσεστερ, το Στόουκ-ον-Τρεντ, το Μπλάκπουλ και το Μπέλφαστ, με οδομαχίες, λεηλασίες καταστημάτων και επιθέσεις κατά των αστυνομικών δυνάμεων. Άλλες μικρότερες διαδηλώσεις που έγιναν σε άλλες πόλεις δεν εκτράπηκαν σε βιαιότητες.

Ιδιαιτέρως βίαια επεισόδια στο Λίβερπουλ

Οι πιο σοβαρές ταραχές καταγράφηκαν στο Λίβερπουλ, όπου οι διαδηλωτές πέταξαν τούβλα, μπουκάλια και φωτοβολίδες κατά των αστυνομικών δυνάμεων, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο αστυνομικοί.

Περίπου χίλιοι διαδηλωτές κατά της μετανάστευσης, μερικοί από τους οποίους φώναζαν ισλαμοφοβικά συνθήματα, βρέθηκαν αντιμέτωποι με αντιδιαδηλωτές, που καλούσαν σε ενότητα και ανοχή, φωνάζοντας “οι πρόσφυγες είναι ευπρόσδεκτοι εδώ” και “Ναζιστικά αποβράσματα, έξω από τους δρόμους μας”.

Η αστυνομία με τη βοήθεια ειδικών σκυλιών προσπάθησε να κρατήσει τις δύο διαδηλώσεις μακριά και κλήθηκαν ενισχύσεις για να διατηρηθεί η τάξη.

Τα επεισόδια στο Λίβερπουλ συνεχίστηκαν κατά το μεγαλύτερο μέρος της νύχτας, με τους διαδηλωτές να πετούν στους αστυνομικούς φωτοβολίδες.

Συν τοις άλλοις οι ταραχοποιοί έβαλαν φωτιά σε μια βιβλιοθήκη στην περιοχή Γουόλτον και προσπάθησαν να εμποδίσουν την κατάσβεσή της από την πυροσβεστική.

Και σε άλλες πόλεις

Βίαια επεισόδια με επιθέσεις κατά των αστυνομικών, χώρων που στεγάζουν αιτούντες άσυλο, τζαμιών και λεηλασίες καταστημάτων σημειώθηκαν επίσης στο Μπρίστολ, το Μπλάκπουλ και το Μπέλφαστ.

Από τα επεισόδια έχουν τραυματιστεί αρκετοί αστυνομικοί εκ των οποίων δύο έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Νέες διαδηλώσεις έχουν εξαγγελθεί για σήμερα Κυριακή, αν και λιγότερες σε αριθμό σε σχέση με χτες Σάββατο.

Στάρμερ: Πλήρης στήριξη στην αστυνομία

Ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ έχει δεσμευθεί να προσφέρει στις αστυνομικές δυνάμεις την “πλήρη στήριξη” της κυβέρνησης για να λάβει δράση απέναντι στους “εξτρεμιστές” που επιχειρούν να “σπείρουν το μίσος”.

Οι ταραχές, οι πιο εκτεταμένες στη χώρα εδώ και 13 χρόνια, ξέσπασαν μετά τη δολοφονία τριών κοριτσιών στη βορειοδυτική Αγγλία, σε επίθεση με μαχαίρι σε σχολή χορού, και τις ψευδείς πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στη συνέχεια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο ύποπτος για το έγκλημα ήταν εξτρεμιστής μουσουλμάνος που βρισκόταν παράνομα στη Βρετανία.

Η αστυνομία έχει ανακοινώσει ότι ο ύποπτος Άξελ Ρουντακουμπάνα, 17 ετών, έχει γεννηθεί στη Βρετανία, αλλά οι διαμαρτυρίες από διαδηλωτές κατά των μεταναστών και των μουσουλμάνων συνεχίστηκαν και κλιμακώθηκαν σε βίαια επεισόδια.

Με πληροφορίες από BBC

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments