Μπάιντεν σε Νετανιάχου: «Σταμάτα να με κοροϊδεύεις»
Πηγή Φωτογραφίας: President Joe Biden, right, meets with Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu, left, in the Oval Office of the White House in Washington, Thursday, July 25, 2024. (AP Photo/Susan Walsh)
«Σταμάτα να με κοροϊδεύεις» φέρεται να είπε ο αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, στον ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνομιλίας την περασμένη Πέμπτη, σύμφωνα με το ισραηλινό Channel 12.
Το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο δεν ανέφερε πηγές, αλλά μετέδωσε ότι το ξέσπασμα Μπάιντεν ακολούθησε τη δήλωση Νετανιάχου στον αμερικανό πρόεδρο ότι το Ισραήλ προχωρά στις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς και σύντομα θα στείλει αντιπροσωπεία για να συνεχίσει τις συνομιλίες.
Σύμφωνα με τους Times of Israel, ο Νετανιάχου φέρεται να έχει ενθαρρυνθεί να ενεργήσει εναντίον των εχθρών του Ισραήλ από τότε που ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποχώρησε από την κούρσα για τις προεδρικές εκλογές.
Στο τέλος της συνομιλίας της Πέμπτης, ο Μπάιντεν φέρεται επίσης να είπε στον Νετανιάχου: «Μην θεωρείτε τον πρόεδρο δεδομένο».
Σύμφωνα με το Channel 12, αυτό το σχόλιο έγινε στο πλαίσιο της ισραηλινο-αμερικανικής συνεργασίας σε έναν πιθανό πόλεμο με το Ιράν και τους αντιπροσώπους του στην περιοχή, μετά τις πρόσφατες δολοφονίες του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, και του δεύτερου στην ιεραρχία της Χεζμπολάχ, Φουάντ Σουκρ.
Το γραφείο του Νετανιάχου απάντησε στην αναφορά του Channel 12, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός δεν σχολιάζει το περιεχόμενο των ιδιωτικών συνομιλιών του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Στη δήλωση τονίζεται ότι ο πρωθυπουργός «δεν επεμβαίνει στην αμερικανική πολιτική και θα συνεργαστεί με όποιον εκλεγεί πρόεδρος και αναμένει από τους Αμερικανούς επίσης να μην επεμβαίνουν στην ισραηλινή πολιτική».
Οι New York Times ανέφεραν ότι ο Μπάιντεν είχε πει κατά τη διάρκεια της συνομιλίας με τον Νετανιάχου ότι η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς στο Ιράν ήταν «κακώς συγχρονισμένη», «ακριβώς σε αυτό που οι Αμερικανοί ήλπιζαν ότι θα ήταν το τέλος» των συνομιλιών για κατάπαυση του πυρός και μια συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων.
Επικαλούμενη έναν ανώνυμο αξιωματούχο των ΗΠΑ, η εφημερίδα ανέφερε ότι ο Μπάιντεν υποστήριξε επίσης ότι η επιχείρηση θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν περιφερειακό πόλεμο.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας