Διεθνή

Νιγηρία: Μαζικές διαδηλώσεις κατά της ακρίβειας

Νιγηρία: Μαζικές διαδηλώσεις κατά της ακρίβειας

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Δραματική έκκληση του προέδρου της χώρας.

Ο πρόεδρος της Νιγηρίας Μπόλα Άχμεντ Τινούμπου απηύθυνε σήμερα έκκληση για τερματισμό των διαδηλώσεων κατά του υψηλού κόστους διαβίωσης καθώς και της “αιματοχυσίας”, αφότου τουλάχιστον 13 διαδηλωτές σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις της τάξης σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

“Σας άκουσα ξεκάθαρα. Καταλαβαίνω τον πόνο και την απογοήτευση που οδηγούν στις διαδηλώσεις”, δήλωσε ο ίδιος σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, στις πρώτες του δημόσιες δηλώσεις από την έναρξη των διαδηλώσεων την περασμένη εβδομάδα.

Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση στους διαδηλωτές να “αναστείλουν κάθε νέα διαδήλωση και να δώσουν το περιθώριο για διάλογο”.

“Σας διαβεβαιώνω ότι η κυβέρνησή μας δεσμεύεται να ακούσει και να απαντήσει τις ανησυχίες των συμπολιτών μας”, πρόσθεσε ο Νιγηριανός πρόεδρος.

“Αλλά δεν πρέπει να αφήσουμε τη βία και την καταστροφή να διαλύσουν το έθνος μας”, προειδοποίησε ο ίδιος και πρόσθεσε: “Πρέπει να βάλουμε τέλος στην αιματοχυσία, στη βία και την καταστροφή”.

Η πιο πολυπληθής χώρα της Αφρικής διέρχεται μία από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις των τελευταίων αρκετών ετών μετά τις μεταρρυθμίσεις που έθεσε σε εφαρμογή ο Τινούμπου, που ανήλθε στην εξουσία τον Μάιο του 2023. Ο πληθωρισμός των τροφίμων υπερβαίνει το 40% και η τιμή της βενζίνης έχει τριπλασιαστεί.

Οι διαδηλωτές που συμμετέχουν στο κίνημα διαμαρτυρίας #EndbadGovernanceinNigeria (“Τέλος στην κακή διακυβέρνηση στη Νιγηρία”) ζητούν από τον πρόεδρο να ανακαλέσει κάποιες μεταρρυθμίσεις και θα “βάλει τέλος στα δεινά και την πείνα”.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει δηλώσει ότι τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας την Πέμπτη, την πρώτη ημέρα των διαδηλώσεων. Η αστυνομία αρνήθηκε ότι έκανε υπερβάλλουσα χρήση βίας και υποστηρίζει ότι επτά άνθρωποι έχασαν έως χθες, Σάββατο, τη ζωή τους –τέσσερις από εκρηκτικό μηχανισμό σε πορεία στη βορειοανατολική πολιτεία Μπόρνο, δύο που χτυπήθηκαν από αυτοκίνητο και ένας ακόμα που δέχθηκε πυρά από φρουρό ασφαλείας όταν οι διαδηλωτές λεηλάτησαν κατάστημα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments