Διεθνή

Οι χώρες της Δύσης ζητούν από τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν επειγόντως τον Λίβανο

Οι χώρες της Δύσης ζητούν από τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν επειγόντως τον Λίβανο

Πηγή Φωτογραφίας: Noticias Ao Minuto

Ώρες αγωνίας στη Μέση Ανατολή.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βηρυτό προέτρεψε τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν τον Λίβανο με “όποιο εισιτήριο είναι διαθέσιμο”, καθώς παραμένει στο κόκκινο το θερμόμετρο στη Μέση Ανατολή.

Αρκετές αεροπορικές εταιρείες έχουν αναστείλει πλήρως τις πτήσεις τους αλλά “οι επιλογές εμπορικής μεταφοράς για να φύγουν οι Αμερικανοί πολίτες από τον Λίβανο παραμένουν διαθέσιμες”, αναφέρει η ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στη Βυρητό.

Ανάλογες προειδοποιήσεις απεύθυνε επίσης ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Λάμι προς τους βρετανούς πολίτες, προσθέτοντας ότι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή “μπορεί να επιδεινωθεί γρήγορα” αλλά και οι υπουργοί Εξωτερικών άλλων χωρών της Δύσης και της Μέσης Ανατολής, μεταξύ των οποίων ο Καναδάς, η Γαλλία, η Ιορδανία κλπ.

Το Ιράν έχει υποσχεθεί “σκληρά” αντίποινα εναντίον του Ισραήλ, το οποίο κατηγορεί ως υπεύθυνο για τη δολοφονία του αρχηγού της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη την Τετάρτη.

Η δολοφονία Χανίγια σημειώθηκε λίγες ώρες αφότου το Ισραήλ σκότωσε με ρουκέτα τον διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ στη Βηρυτό.

Ο κίνδυνος περιφερειακής σύγκρουσης Εκφράζονται κατά συνέπεια φόβοι ότι η Χεζμπολάχ, μια σιιτική ένοπλη οργάνωση με έδρα τον νότιο Λίβανο που υποστηρίζεται από το Ιράν, θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο σε μια τέτοια αντίποινα, η οποία μπορεί με τη σειρά της, να πυροδοτήσει νέα επίθεση του Ισραήλ στο Λίβανο και άρα να μετατρέψει τον πόλεμο στη Γάζα σε μια σοβαρή περιφερειακή πολεμική σύγκρουση.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ ανέφερε ότι η σύγκρουση με το Ισραήλ σε “νέα φάση” μετά τις δολοφονίες των ηγετών της οργάνωσης του και της Χαμάς Φουάντ Σουκρ και Ισμαήλ Χανίγια αντίστοιχα.

ΗΠΑ και Βρετανία στέλνουν στρατιωτικές ενισχύσεις Τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή η Χεζμπολάχ εκτόξευσε δεκάδες ρουκέτες κατά της πόλης Μπέιτ Χιλέλ που βρίσκεται στο βόρειο Ισραήλ. Πλάνα που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν ωστόσο ότι το σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ Iron Dome αναχαίτισε τους πυραύλους και μέχρι στιγμής δεν υπήρξαν πληροφορίες για θύματα.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι αποστέλλει πρόσθετα πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη στην περιοχή για να βοηθήσει στην άμυνα του Ισραήλ από πιθανές επιθέσεις από το Ιράν και τις φίλιες προς αυτό οργανώσεις.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε επίσης ότι στέλνει πρόσθετο στρατιωτικό προσωπικό, προξενικό προσωπικό και αξιωματούχους των συνοριακών δυνάμεων για να βοηθήσουν σε τυχόν εκκενώσεις – αλλά προέτρεψε τους βρετανούς πολίτες να εγκαταλείψουν τον Λίβανο “όσο εκτελούνται εμπορικές πτήσεις”.

Δύο βρετανικά στρατιωτικά πλοία βρίσκονται ήδη στην περιοχή και η Βασιλική Αεροπορία έχει θέσει σε ετοιμότητα μεταγωγικά ελικόπτερα. Ο Βρετανός ΥΠΕΞ πρόσθεσε πάντως ότι “δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να εξαπλωθεί αυτή η σύγκρουση σε ολόκληρη την περιοχή”.

Γάζα: 17 νεκροί άμαχοι από ισραηλινό πλήγμα Εν τω μεταξύ, στη Γάζα, τουλάχιστον 17 άνθρωποι σε ένα σχολείο που φιλοξενούσε εκτοπισμένους σκοτώθηκαν από ισραηλινό χτύπημα, δήλωσαν το Σάββατο οι αρχές της Χαμάς. Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι το συγκεκριμένο σχολείο στην Πόλη της Γάζας χρησιμοποιούνταν ως κέντρο διοίκησης μαχητών – ανακοίνωση που η Χαμάς διέψευσε.

Δύο νεκροί από επίθεση Παλαιστινίου με μαχαίρι στο κεντρικό Ισραήλ Στο Ισραήλ, Παλαιστίνιος πραγματοποίησε επίθεση με μαχαίρι το πρωί της Κυριακής, με αποτέλεσμα δύο άτομα να βρουν το θάνατο και άλλα δύο να τραυματιστούν.

Η επίθεση έγινε σήμερα το πρωί κατά την ώρα αιχμής στην Χολόν, έξω από το Τελ Αβίβ. Ο δράστης μαχαίρωσε τα θύματα κοντά σε ένα πρατήριο καυσίμων και ένα πάρκο, σύμφωνα με την υπηρεσία ασθενοφόρων του Ισραήλ.

Δύο πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας, ένας άνδρας και μία γυναίκα, έχασαν τη ζωή τους, και δύο ακόμα άνθρωποι τραυματίστηκαν.

“Ο τρομοκράτης εξουδετερώθηκε γρήγορα από έναν από τους αστυνομικούς μας στο σημείο και απετράπη μια ακόμα χειρότερη επίθεση”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Έλι Λεβί στον ισραηλινό τηλεοπτικό σταθμό Channel 12.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments