Διεθνή

Σήμερα η αυλαία στο εκλογικό δράμα της Χειμάρρας

Σήμερα η αυλαία στο εκλογικό δράμα της Χειμάρρας

Πηγή Φωτογραφίας: [370791] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΦΡΕΝΤΙ ΜΠΕΛΕΡΗ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Μετά την καθαίρεση του εκλεγμένου δημάρχου Φρέντη Μπελέρη, στις σημερινές δημοτικές εκλογές στη Χειμάρρα δεν κρίνεται «απλώς» ένας δήμος, αλλά και το μέλλον της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην περιοχή.

Σήμερα ολοκληρώνεται το εκλογικό δράμα της Χειμάρρας, κλείνοντας παράλληλα ένα κεφάλαιο στην υπόθεση του Φρέντη Μπελέρη, αν και παραμένουν ανοιχτά άλλα σημαντικά ζητήματα που ενδέχεται να προστεθούν στο μέλλον.

Μετά τις ενέργειες της κυβέρνησης του Έντι Ράμα, οι οποίες οδήγησαν στην απομάκρυνση του εκλεγμένου δημάρχου Φρέντη Μπελέρη, ο οποίος καταδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό για εξαγορά ψήφων και έχασε τα πολιτικά του δικαιώματα, οι πρόωρες δημοτικές εκλογές στη Χειμάρρα δεν αφορούν μόνο τον υποψήφιο που θα αναλάβει το αξίωμα του δημάρχου, αλλά και το μέλλον της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην περιοχή.

Έχει παρέλθει πάνω από ένας χρόνος από την ακύρωση των προηγούμενων δημοτικών εκλογών και τη σύλληψη και καταδίκη του Φ. Μπελέρη, με μια ενοχοποιητική έκθεση από τις Εισαγγελικές Αρχές και διαδικασίες που δεν τηρούσαν τις βασικές αρχές του Κράτους Δικαίου, πόσο μάλλον για μια χώρα που επιδιώκει την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από τότε, η κυβέρνηση Ράμα έχει διορίσει δύο υπηρεσιακούς δημάρχους – ο ένας παραιτήθηκε, ενώ ο άλλος συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του ως αναπληρωτής.

Ο Βαγγέλης Τάβος, ο οποίος θεωρείται εντολοδόχος του Έντι Ράμα και του Σοσιαλιστικού Κόμματος, προέρχεται από τη Δρόπολη του νομού Αργυροκάστρου και κατηγορείται ότι έχει «φυτευτεί» στη Χειμάρρα. Για να ενισχύσει τη θέση του Τάβου, ο Αλβανός πρωθυπουργός τον διόρισε νομάρχη Αυλώνας, μια θέση που του παρέχει σημαντικό πλεονέκτημα για να επηρεάζει τα τοπικά ζητήματα και να διεξάγει προεκλογική εκστρατεία αξιοποιώντας τους πόρους του κράτους και της κυβέρνησης.

Με τη μετακόμιση του Φρέντη Μπελέρι ως ευρωβουλευτή στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο, καθώς και με την επικείμενη αποφυλάκισή του μετά την εκτέλεση της ποινής του, ο Έντι Ράμα προσπαθεί να απομακρύνει το «αγκάθι» Μπελέρη από τις σχέσεις με την Ελλάδα. Παράλληλα, προβάλλει τον ομογενή Βαγγέλη Τάβο ως υποψήφιο δήμαρχο, γεγονός που θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες, ειδικά αν εκείνος εκλεγεί. Στόχος του Ράμα είναι να «μηδενίσει» τις παραβιάσεις των αρχών του Κράτους Δικαίου.

Οι κάτοικοι της Χειμάρρας ανησυχούν ότι η εκλογή του Βαγγέλη Τάβου θα μπορούσε να προκαλέσει άμεσες δυσκολίες σχετικά με τους τίτλους ιδιοκτησίας, ένα ζήτημα που παραμένει άλυτο εδώ και πάνω από 30 χρόνια. Το περιουσιακό ζήτημα είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Η επιμονή του Έντι Ράμα να απαλλοτριώσει τμήματα ελληνικών περιουσιών για την υλοποίηση του σχεδίου ανάπλασης της Χειμάρρας υπήρξε η κύρια αιτία της σύγκρουσης μεταξύ του Αλβανού πρωθυπουργού και του Φρέντη Μπελέρη, η οποία τελικά οδήγησε στην καθαίρεση και φυλάκιση του εκλεγμένου δημάρχου.

Απέναντι στον εκπρόσωπο του Έντι Ράμα, η Ομόνοια, το ΚΕΑΔ και η ενωμένη αντιπολίτευση υποστηρίζουν τον ομογενή Πέτρο Γκικουρία, ο οποίος κατάγεται από το χωριό Δρυμάδες και έχει επιστρέψει στη γενέτειρά του από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ζει και εργάζεται.

Σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, ο Πέτρος Γκικουρίας διαβεβαιώνει ότι η επόμενη ημέρα για τον Δήμο Χειμάρρας θα είναι χωρίς αποκλεισμούς. «Δεν θα υπάρχουν παιδιά και αποπαίδια. Μόνιμοι κάτοικοι και απόδημοι. Σοσιαλιστές και Δημοκρατικοί. Δικοί μας και μη δικοί μας. Δεν θα υπάρχει διαφθορά. Δεν θα υπάρχει ανασφάλεια για την περιουσία κάθε πολίτη. Δεν θα έχουμε διορισμένο δήμαρχο, ο οποίος θα εκτελεί πιστά τις εντολές εκείνων που επιθυμούν να σφετεριστούν τις περιουσίες μας», τονίζει.

Δηλώνει επίσης ότι την επόμενη ημέρα, η Χειμάρρα «θα έχει δήμαρχο που θα διατηρεί ανοιχτές τις πόρτες του στα Τίρανα, στις Βρυξέλλες, στην Αθήνα, καθώς και στην Ουάσινγκτον, προκειμένου να διεκδικήσει το καλύτερο για το μέλλον της Χιμάρας».

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη μειονότητα, από τον Μάιο του περασμένου έτους, όταν πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες εκλογές που ακυρώθηκαν, μέχρι πρόσφατα έχουν προστεθεί νέοι ψηφοφόροι στους εκλογικούς καταλόγους της Χειμάρρας. Αυτό το γεγονός δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, καθώς πρόκειται για επαναληπτικές εκλογές και θα έπρεπε να διεξαχθούν με τους ίδιους εκλογικούς καταλόγους. Επιπλέον, παρά τις ενστάσεις του ΚΕΑΔ σχετικά με την παραβίαση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος του Φρέντη Μπελέρη να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής για την απομάκρυνσή του από το αξίωμα του δημάρχου, ο Αλβανός πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέγραψε το σχετικό διάταγμα για τη διεξαγωγή εκλογών στον δήμο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments