Οικονομία

Δανειολήπτες: Στο 3% το Euribor στο τέλος του χρόνου

Δανειολήπτες: Στο 3% το Euribor στο τέλος του χρόνου

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//Δανειολήπτες: Στο 3% το Euribor στο τέλος του χρόνου

Οι προσδοκίες συμβαδίζουν με τους υπολογισμούς της ΕΚΤ για τουλάχιστον άλλες δυο μειώσεις των βασικών επιτοκίων ως το τέλος του χρόνου.

Τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους τελευταίους 16 μήνες κατέγραψε στις 31 Ιουλίου το Euribor 12μήνου με το οποίο συνδέονται τα περισσότερα στεγαστικά δάνεια και οι αναλυτές προβλέπουν πλέον ότι θα κλείσει τη χρονιά στο 3%, δίνοντας ανάσες στους δανειολήπτες.

Το Euribor 12μήνου έκλεισε τον Ιούλιο στο 3,526%, συνεχίζοντας την υποχώρησή του από τον περασμένο Απρίλιο. «Αυτό σημαίνει ότι για ένα στεγαστικό δάνειο 150.000 ευρώ για 30 χρόνια, του οποίου η αναθεώρηση λήγει τον Ιούλιο και με περιθώριο 0,99% από το Euribor , η ετήσια εξοικονόμηση για τους δανειολήπτες θα είναι 662 ευρώ. Αν το δάνειο είναι 300.000 ευρώ με τους ίδιους όρους, η εξοικονόμηση μειώνεται κατά 1.320 ευρώ ετησίως», τονίζουν στη Ναυτεμπορική, παράγοντες της αγοράς.

Ο Μάρτιος ήταν η τελευταία φορά που ο δείκτης Euribor αυξήθηκε από τον ένα μήνα στον άλλο. «Ο δρόμος για τη μείωση του επιτοκίου των κυμαινόμενων στεγαστικών δανείων ήταν πλέον ξεκάθαρος και τελικά στρώθηκε με τις ενέργειες της ΕΚΤ ,όταν δεσμεύτηκε να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο» , προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Τώρα, οι προσδοκίες συμβαδίζουν με τους υπολογισμούς της ΕΚΤ για τουλάχιστον άλλες  δυο μειώσεις των βασικών επιτοκίων ως το τέλος του χρόνου.

Κάτω από το 3% τον Ιανουάριο

Το μεγάλο ερώτημα που θέτουν τα νοικοκυριά που έχουν στεγαστικό δάνειο είναι πώς θα εξελιχθεί ο δείκτης και πόσο ακόμη  μπορεί να πέσει. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Euribor βοηθούν στην απόκτηση μιας ιδέας. «Αυτή τη στιγμή αναφέρουν ότι το επιτόκιο των στεγαστικών δανείων θα είναι 3,04% τον Δεκέμβριο. Δηλαδή, το Euribor 12μήνου  θα κλείσει τη χρονιά ελαφρώς πάνω από το 3% και τον Ιανουάριο του 2025 αναμένεται να υποχωρήσει κάτω από αυτό το επίπεδο», σημειώνουν οι παράγοντες της αγοράς. Πριν από δύο εβδομάδες, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ήταν λιγότερο αισιόδοξα, βλέποντας τον δείκτη στο 3,23% μέχρι το τέλος του έτους. Και πάλι, αυτό αντανακλά ότι οι προσδοκίες έχουν βελτιωθεί και ότι προεξοφλούν μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ μετά το καλοκαίρι.

Τα βλέμματα στις 12 Σεπτεμβρίου

Το ΔΣ της ΕΚΤ θα συνεδριάσει στις 12 Σεπτεμβρίου και οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι θα ανακοινωθεί νέα μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, χωρίς να περιμένει τη σύνοδο της Fed την επόμενη εβδομάδα.

Η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Τζερόμ Πάουελ  θα έχουν πάντως την ευκαιρία να «συντονιστούν» κατά την  παραδοσιακή καλοκαιρινή συνάντηση που διοργανώνει η Fed στο τέλος του μήνα στο Jackson Hole του Γουαιόμινγκ . «Με την ευκαιρία αυτή, ο Πάουελ και η Λαγκάρντ θα σηματοδοτήσουν πώς τα αντίστοιχα ιδρύματά τους σκοπεύουν να κινηθούν τον Σεπτέμβριο με βάση μια πιο ενημερωμένη βάση δεδομένων», τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Για τη Fed, ο Σεπτέμβριος θα σηματοδοτήσει πιθανώς την ημερομηνία έναρξης του κύκλου μείωσης των επιτοκίων. Ουσιαστικά, η προσδοκία είναι ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει να μειώνει τουλάχιστον κατά 25 μονάδες το βασικό επιτόκιο σε κάθε συνεδρίαση τον Σεπτέμβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Η συζήτηση είναι εάν, τουλάχιστον σε μία από τις τρεις συνεδριάσεις της Fed που αναμένονται μέχρι το τέλος του έτους, η περικοπή δεν θα μπορούσε να φτάσει και τις 50 μονάδες βάσης.

Στην Ευρωζώνη, πάντως,η εικόνα είναι πιο περίπλοκη: η οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνεται σε σύγκριση με τις προβλέψεις που είχε διατυπώσει η ΕΚΤ. Ο πληθωρισμός στις υπηρεσίες παραμένει υψηλός γύρω στο 4% ακόμη και αν, συνολικά, οι αντιπληθωριστικές δυνάμεις συνεχίσουν να λειτουργούν. Με άλλα λόγια, η ταχύτητα μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ θα είναι πιο αργή από αυτή της Fed.

Πρόβλημα η παραγωγικότητα

Όπως ανέφερε μάλιστα τις τελευταίες ημέρες η Ιζαμπέλ Σνάμπελ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, στην Φρανκφούρτη  ανησυχούν περισσότερο για την υποχώρηση της παραγωγικότητας παρά για τη συγκεκριμένη τάση του πληθωρισμού. Ουσιαστικά, ο Eurotower βλέπει με ανησυχία την πιθανότητα η χαμηλή παραγωγικότητα και η ανάκαμψη των μισθών μετά την απώλεια της αγοραστικής δύναμης στην ευρωζώνη, έχουν αυξήσει το κόστος για τις εταιρείες, γεγονός που θα μπορούσε  να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών.

Πηγή: naftemporiki.gr//Μιχάλης Ψύλος

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments