Πολιτική

Ακρίβεια – ΔΕΘ: Ο δίμετωπος αγώνας της κυβέρνησης

Ακρίβεια – ΔΕΘ: Ο δίμετωπος αγώνας της κυβέρνησης

Πηγή Φωτογραφίας: [370224] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI)

Η πάταξη της ακρίβειας και ο οδικός χάρτης για το 2025 που θα περάσει μέσω ΔΕΘ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν και ευχήθηκε καλές διακοπές στους υπουργούς του κατά τη διάρκεια του πρόσφατου υπουργικού συμβουλίου, δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι οι εργασίες έχουν σταματήσει, ακόμη και τον μήνα Αύγουστο.

Σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες, αρκετοί από τους επικεφαλής των παραγωγικών υπουργείων θα παραμείνουν ενεργοί τις ημέρες γύρω από τον Δεκαπενταύγουστο, καθώς τα ζητήματα, με κυριότερο την ακρίβεια, παραμένουν επίκαιρα και απαιτούν άμεσες ενέργειες.

Άλλωστε το καλοκαίρι πάντα κρύβει κινδύνους και κρίσεις ειδικά τα τελευταία χρόνια και ο μήνας Αύγουστος είναι ακόμα στην αρχή του.

Το ένα ζητούμενο είναι η διαχείριση της καθημερινότητας και για τον λόγο αυτό βλέπουμε σε καθημερινή βάση υπουργούς και υφυπουργούς να βρίσκονται σε οργανισμούς που ανήκουν στους τομείς ευθύνης τους.

Η εντολή είναι σύμφωνα με πληροφορίες αυτό να εξακολουθήσει να γίνεται γιατί αργότερα θα εισέλθουν στην τελική φάση της προετοιμασίας για την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ήδη ένας πρώτος οδικός χάρτης βρίσκεται στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώ οι συσκέψεις θα ενταθούν από τις 20 Αυγούστου και μετά για να οριστικοποιηθεί το πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός χωρίς παράλληλα να θέτουν σε κίνδυνο την δημοσιονομική σταθερότητα.

Τα προβλήματα

Η πιο περίπλοκη εξίσωση που καλείται να επιλύσει το κυβερνητικό επιτελείο είναι αυτή του πληθωρισμού. Αν και ο πληθωρισμός στα τρόφιμα παρουσίασε σημάδια αποκλιμάκωσης (1,4%), η κρίση στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος και οι νέες αυξήσεις οδήγησαν τον συνολικό πληθωρισμό στο 3%, από 2,5% που ήταν τον Ιούνιο.

Στο συγκεκριμένο τομέα, η κυβέρνηση έχει δηλώσει και έχει νομοθετήσει ότι θα παρεμβαίνει όπου και όποτε κρίνεται απαραίτητο, με στόχο την προστασία των καταναλωτών.

Για την καταπολέμηση της ακρίβειας, θα χορηγηθεί έκτακτη ενίσχυση στο τέλος του 2024 σε συνταξιούχους με προσωπική διαφορά, οι οποίοι δεν θα λάβουν αύξηση στη σύνταξή τους, με το συνολικό ποσό που θα διατεθεί να φτάνει τα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, που αποτελεί έναν από τους κύριους στόχους της κυβέρνησης, θα συνεχιστεί και το 2025.

Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η μείωση των εργοδοτικών εισφορών και η νέα αύξηση στις συντάξεις έχουν ήδη ανακοινωθεί, ωστόσο το ποσοστό που θα εφαρμοστεί θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αυξήσεις στις συντάξεις αναμένονται να φτάσουν έως το 3%.

Όσον αφορά τη ΔΕΘ, αναμένεται ότι το δημογραφικό ζήτημα θα είναι στο επίκεντρο, με την εφαρμογή του εθνικού σχεδίου δράσης που θα στηρίξει νέα ζευγάρια και τρίτεκνες οικογένειες που θα αλλάξουν το κοινωνικό τους στάτους.

Παράλληλα με τα προαναφερθέντα, υπάρχει ένα σχέδιο δράσης που εστιάζει σε πέντε βασικούς άξονες, με στόχο μια Ελλάδα πιο παραγωγική, κοινωνική, ψηφιακή, πράσινη, δίκαιη και ισχυρή.

Ανάμεσα στις προτεινόμενες δράσεις περιλαμβάνονται η αναδιοργάνωση δημόσιων οργανισμών, η διεύρυνση της ψηφιοποίησης σε επιπλέον τομείς του δημόσιου τομέα, η βελτίωση της οικονομικής διαχείρισης των δημόσιων νοσοκομείων, η παρακολούθηση και υλοποίηση έργων αποκατάστασης στη Θεσσαλία, καθώς και ο εκσυγχρονισμός των ενόπλων δυνάμεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments