Πολιτική

Κοντογεώργης:Προτεραιότητα της κυβέρνησης,η δίκαιη διανομή μερίσματος ανάπτυξης και η μείωση του κόστους ζωής

Κοντογεώργης:Προτεραιότητα της κυβέρνησης,η δίκαιη διανομή μερίσματος ανάπτυξης και η μείωση του κόστους ζωής

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//Κοντογεώργης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης, η δίκαιη διανομή του μερίσματος ανάπτυξης και η μείωση του κόστους ζωής

Η έκθεση της Κομισιόν για το κράτος δικαίου αλλά και θέματα οικονομικής πολιτικής, με έμφαση στο πρόβλημα της ακρίβειας, τίθενται, μεταξύ άλλων, στη συνέντευξη του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάση Κοντογεώργη, στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»

Η έκθεση της Κομισιόν για το κράτος δικαίου αλλά και θέματα οικονομικής πολιτικής, με έμφαση στο πρόβλημα της ακρίβειας, τίθενται, μεταξύ άλλων, στη συνέντευξη του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάση Κοντογεώργη, στην «Κυριακάτικη Απογευματινή».

«Αναγνωρίζεται πρόοδος της χώρας μας σε όλους τους τομείς»

Ξεκινώντας από την πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αφού υπογραμμίζει ότι η Ευρ. Επιτροπή «είναι και η μόνη αρμόδια για την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης», επισημαίνει πως «αναγνωρίζεται πρόοδος της χώρας μας σε όλους τους τομείς που είχαν διατυπωθεί συστάσεις στην προηγούμενη έκθεση. Αξιοποιώντας αυτές τις συστάσεις κάναμε βήματα στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της ταχύτητας απονομής της δικαιοσύνης, στην αντιμετώπιση της διαφθοράς κ.α. Η αντιπολίτευση μπορεί να διαβάσει αναλυτικά και με προσοχή την έκθεση και να καταθέσει προτάσεις προς βελτίωση παρά να ασκεί ανέξοδη κριτική. Για την κυβέρνηση, η ενδυνάμωση του κράτους δικαίου και η βελτίωση της ποιότητας της δημοκρατίας απαιτούν διαρκή δουλειά και επαγρύπνηση», διαβεβαιώνει εν κατακλείδι.

Ερωτηθείς για ενδεχόμενες δυσλειτουργίες στην παραγωγή κυβερνητικού έργου, μετά και τις πρόσφατες αλλαγές των γενικών γραμματέων των Υπουργείων, διευκρινίζει ότι «ο πρωθυπουργός αξιολογεί τις ανάγκες και προκλήσεις, στις οποίες καλούνται να ανταποκριθούν η κυβέρνηση και τα μέλη αυτής, με στόχο ένα αποτελεσματικότερο κράτος στην υπηρεσία των πολιτών και ορατές αλλαγές στην καθημερινότητα όλων. Οι γενικοί γραμματείς κατέχουν κομβικό ρόλο σε κάθε υπουργείο, καθώς βρίσκονται σε άμεση συνεργασία με τις διοικητικές υπηρεσίες και διασφαλίζουν την έγκαιρη και αποτελεσματική υλοποίηση του κυβερνητικού έργου σύμφωνα με τον κεντρικό σχεδιασμό. Σε κάθε περίπτωση, αναγνωρίζεται η προσφορά και συμμετοχή όλων στην επιτυχή υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος και στα βήματα προόδου που έκανε η χώρα μας».

«Τα κυβερνητικά μέτρα έχουν ενθαρρυντικά αποτελέσματα»

Ενώ στα θέματα οικονομικής καθημερινότητας, ο Θ. Κοντογεώργης δηλώνει: «Αποτελεί για εμάς κορυφαία προτεραιότητα η μείωση του κόστους ζωής και η σταθερή αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των συμπολιτών μας. Είναι σαφές ότι τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας απαιτούν χρόνο προκειμένου να μεταφραστούν σε αισθητά αποτελέσματα για τον καταναλωτή. Όμως, οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο μέτωπο αυτό όλο το προηγούμενο διάστημα, τώρα έχουν κάποια πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα: βελτιωμένη εικόνα του πληθωρισμού και μείωση των τιμών στα σούπερ μάρκετ σε σχέση με πέρυσι».

Και, με εργαλεία, όπως «εντατικοί έλεγχοι από τη ΔΙΜΕΑ, ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού με προσλήψεις ειδικών επιστημόνων, αναβάθμιση της πλατφόρμας e-katanalotis, για σύγκριση των τιμών, ανοικτό διάλογο και συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς της αγοράς. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση παρεμβαίνει σε κάθε έκτακτη περίπτωση, ιδίως όταν παρατηρούνται στρεβλώσεις στην αγορά σε βάρος των καταναλωτών».

«Προτεραιότητα η στήριξη όσων έχουν περισσότερη ανάγκη»

Εν όψει Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, υπενθυμίζει αυτό το οποίο «έχει ήδη αναφέρει ο Πρωθυπουργός, ο δημοσιονομικός χώρος και η ανάγκη δημοσιονομικής σταθερότητας θέτουν συγκεκριμένους περιορισμούς. Έχουμε βέβαια πάντα ως προτεραιότητα τη στήριξη εκείνων που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, όπως των συνταξιούχων, που θα ενισχυθούν με το ποσό που θα προκύψει από την έκτακτη φορολόγηση στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων το 2023».

Ειδικώς δε, για τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης, «για την εξειδίκευση των παρεμβάσεων πρέπει να ολοκληρωθεί η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων προκειμένου να αξιολογηθούν οι διαθέσιμες δυνατότητες», τονίζει και παραπέμπει στα ήδη γνωστά μέτρα, όπως είναι «η πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος από το 2025, καθώς και η περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών σε δύο δόσεις, ξεκινώντας από το 2025. Η φορολογική δικαιοσύνη και η δίκαιη διανομή του μερίσματος ανάπτυξης αποτελεί πυλώνα της πολιτικής μας».

Ερωτάται, τέλος, για τη δυσαρέσκεια, όπως αναφέρεται, από μερίδα βουλευτών για ορισμένους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς, και απαντά ως εξής: «Η παράταξη έχει δείξει ότι μπορεί να επικαιροποιεί το παρελθόν και να δίνει ιστορικό βάθος στο παρόν. Έχει έτσι την ικανότητα, όπως απέδειξε και η πρόσφατη πολιτική ιστορία, να αντέχει στις κρίσεις, να διευρύνεται και να εκφράζει την ευρεία πλειοψηφία των συμπολιτών μας, απαντώντας στις προκλήσεις της εποχής και δίνοντας πρακτικές λύσεις στα καθημερινά προβλήματα. Σε αυτή την προσπάθεια είμαστε στοιχισμένοι όλοι, κυβέρνηση, βουλευτές, κόμμα, κοινωνία με βάση τις κατευθύνσεις που δίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η προσπάθεια όλων μας θα κριθεί από τον ελληνικό λαό το 2027, και εργαζόμαστε ώστε αυτή η αξιολόγηση να είναι θετική», καταλήγει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments