Πολιτική

ΝΔ: Σχέδιο ανασύνταξης της κομματικής βάσης

ΝΔ: Σχέδιο ανασύνταξης της κομματικής βάσης

Πηγή Φωτογραφίας: [352567] 14ο ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ Ν.Δ. / 1η ΗΜΕΡΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Τα μηνύματα των κινήσεων Μητσοτάκη.

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, όπου η Νέα Δημοκρατία δεν κατάφερε να πετύχει τον στόχο που είχε θέσει, προκάλεσε ανησυχία στο «γαλάζιο» στρατόπεδο και άνοιξε τη συζήτηση για μια πιθανή επιστροφή στις παραδοσιακές αξίες του κόμματος. Στη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αρκετοί βουλευτές εξέφρασαν την επιθυμία για μια πιο στενή σύνδεση με το παραδοσιακό ακροατήριο του κόμματος.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ωστόσο, αποφεύγουν να εμπλακούν σε μια συζήτηση σχετικά με το αν θα πρέπει να υπάρξει στροφή προς τα δεξιά ή αν θα συνεχιστούν οι προσεγγίσεις προς το κέντρο, προτιμώντας να μιλούν για μια πορεία προς τα εμπρός. Παρ’ όλα αυτά, οι πρόσφατες κινήσεις, κυρίως οι αλλαγές σε κρίσιμες θέσεις, υποδεικνύουν ότι η προσοχή εστιάζεται στο εσωτερικό του κόμματος, με στόχο τη μείωση των παραπόνων. Πολλοί βουλευτές έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για την αντιμετώπισή τους, αναφέροντας ότι συχνά βρίσκονται μπροστά σε κλειστές πόρτες, ενώ ζητούν μεγαλύτερη αξιοποίηση στελεχών που προέρχονται από το κόμμα, αντί να γίνονται μεταγραφές.

Αναμφίβολα, το Μέγαρο Μαξίμου επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση της ακρίβειας και στην επίλυση ζητημάτων που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών. Ωστόσο, μια σειρά από πρωτοβουλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη υποδεικνύουν ότι η προσοχή στρέφεται και προς το εσωτερικό του κόμματος. Συγκεκριμένα, το φθινόπωρο θα ξεκινήσει ένας κύκλος επαφών του πρωθυπουργού με ομάδες βουλευτών, πιθανότατα ανά 20 άτομα.

Ταυτόχρονα, οι επιλογές σε κρίσιμες θέσεις δείχνουν ότι η προσοχή εστιάζεται σε πρόσωπα που προέρχονται από τον κομματικό πυρήνα, ενώ παράλληλα επιδιώκεται να μην δοθεί η εντύπωση ότι παραμελείται ο χώρος του κέντρου. Στον πρόσφατο ανασχηματισμό των γενικών γραμματέων, αξιοποιήθηκαν άτομα με στενές σχέσεις με τη Νέα Δημοκρατία. Αν και υπήρξαν και άλλες περιπτώσεις προσώπων που προήλθαν από μεταγραφές και δεν συμπεριλήφθηκαν (όπως η Ζέφη Δημαδάμα), αυτό δεν συνιστά γενικό φαινόμενο.

Την Πέμπτη ανακοινώθηκε ότι η Ελλάδα προτείνει τον Απόστολο Τζιτζικώστα για τη θέση του Επιτρόπου στην νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο κ. Τζιτζικώστας διαθέτει μακρά πορεία στη Νέα Δημοκρατία, καθώς εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής το 2007 και το 2015 είχε θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος. Επιπλέον, κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές ο κ. Τζιτζικώστας εξελέγη περιφερειάρχης με ποσοστό 60%, υποδεικνύοντας ότι απευθύνεται σε ένα ευρύτερο κοινό.

Επιπλέον, πολιτικά σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο Απόστολος Τζιτζικώστας προέρχεται από τη Βόρεια Ελλάδα, περιοχή στην οποία η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη προσοχή. Θυμίζουμε ότι στις τελευταίες ευρωεκλογές, κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας σημείωσαν υψηλότερα ποσοστά σε νομούς της Μακεδονίας σε σύγκριση με τον μέσο όρο της χώρας. Παρόμοια τάση παρατηρήθηκε και στις εθνικές εκλογές πέρυσι, με τους «γαλάζιους» να επικεντρώνονται στην επαναπροσέγγιση παραδοσιακών ψηφοφόρων του κόμματος που ενδέχεται να στραφούν προς τα δεξιά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments