Σε κοινή γραμμή Ελλάδα – Κύπρος απέναντι στην πρόταση του ΟΗΕ
Πηγή Φωτογραφίας: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΗ ΤΡΙΜΕΡΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ - ΚΥΠΡΟΥ - ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Η κινητικότητα στο Κυπριακό συνεχίζεται, με τη Λευκωσία και την Αθήνα να εκφράζουν την προθυμία τους να συμβάλουν στην αναζήτηση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, πάντα εντός του πλαισίου των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η πρόταση που έφτασε χθες από τη Νέα Υόρκη στη Λευκωσία για τη διεξαγωγή τριμερούς συνάντησης προέρχεται από τις ενέργειες του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και αντανακλά τη διάθεση να τερματιστεί η κατάσταση που διατηρεί το νησί διαιρεμένο, με στρατεύματα κατοχής στο βόρειο τμήμα του εδώ και 50 χρόνια.
Η ελληνική κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή που φάνηκε η επιθυμία να «ξεπαγώσουν» οι συνομιλίες υποστήριξε σθεναρά τις κινήσεις του γ.γ. του ΟΗΕ προς την κατεύθυνση αυτή έχοντας πάντα κοινό βηματισμό με την κυπριακή κυβέρνηση.
Χθες, οι κυβερνήσεις της Αθήνας και της Λευκωσίας ενημερώθηκαν για την πρόταση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, σχετικά με τη διοργάνωση τριμερούς συνάντησης. Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν ο ίδιος, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, και ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ.
Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις 13 Αυγούστου στη Νέα Υόρκη, με τον Νίκο Χριστοδουλίδη να εκφράζει θετική απάντηση, την οποία ανακοίνωσε ο ίδιος κατά τη διάρκεια αντικατοχικής εκδήλωσης του Δήμου Αμμόχωστου στη Δερύνεια.
«Πριν από λίγες ημέρες, χάρη στις συνεχείς μας προσπάθειες, τόσο προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ όσο και προς την ΕΕ, και πάντα σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, έλαβα πρόταση από τα Ηνωμένα Έθνη να συμμετάσχω σε τριμερή συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, προγραμματισμένη για τις 13 Αυγούστου, με σκοπό την επανέναρξη των συνομιλιών», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Επιπλέον, ανέφερε: «Η απάντησή μου ήταν φυσικά θετική και ελπίζω – αν και δεν έχουμε λάβει μέχρι στιγμής ενημέρωση – να υπάρξει αντίστοιχη ανταπόκριση από την τουρκική πλευρά, ώστε η συνάντηση να οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα, που δεν μπορεί να είναι άλλα από την επανέναρξη των συνομιλιών».
Μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, οι τουρκοκύπριοι δεν είχαν δώσει απάντηση. Ωστόσο, όπως επισήμαναν έμπειροι Έλληνες διπλωμάτες, ένα σημαντικό στοιχείο της κατάστασης είναι η έκθεση της ειδικής απεσταλμένης του γ.γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο. Αν και αυτή η έκθεση δεν έχει δημοσιοποιηθεί, υπάρχουν υποψίες ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες έχει εντοπίσει κάτι σημαντικό σε αυτήν.
Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα υπογράμμισαν, απευθυνόμενοι στους γείτονές μας που συνεχίζουν να αποκαλούν την εισβολή του Αττίλα «ειρηνευτική επιχείρηση», ότι η Ελλάδα και η Κύπρος παραμένουν προσηλωμένες στη λύση του Κυπριακού προβλήματος, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι οποίες προβλέπουν τη δημιουργία διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Αναφέρουν επίσης ότι στο πλαίσιο αυτό υποστηρίζουν τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και της προσωπικής του απεσταλμένης για την επανένωση του νησιού.
Η τελευταία φορά που οι δύο πλευρές συναντήθηκαν ήταν τον Ιούλιο του 2017 στο Crans Montana, όπου οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν, χωρίς να επιτευχθεί τελική συμφωνία.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας