Πόσα χρήματα μπορώ να μεταφέρω με το αυτοκίνητό μου -Πότε κατάσχονται
Πηγή Φωτογραφίας: Car toy and calculator stay on the dollars (Installation on the theme of car purchasing and auto credit)
Περιορισμοί αναφορικά με τις συναλλαγές που γίνονται βρίσκονται σε ισχύ στην Ελλάδα, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας περιορισμού της φοροδιαφυγής.Tο όριο των συναλλαγών με μετρητά στη χώρα μας ανέρχεται στα 500 ευρώ και οποιαδήποτε άλλη συναλλαγή πάνω από αυτό το όριο πρέπει να γίνεται αποκλειστικά με χρήση κάρτας ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής.
Το παραπάνω, ωστόσο, δεν σημαίνει ωστόσο ότι ένα άτομο δεν έχει το δικαίωμα να μεταφέρει με το αυτοκίνητο πολύ μεγαλύτερα ποσά. Όμως σε περίπτωση ελέγχου, αν σε ένα ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητο βρεθεί ένα πολύ μεγάλο ποσό, τότε ο ιδιοκτήτης του οχήματος και κάτοχος των χρημάτων ενδέχεται να κληθεί να δώσει εξηγήσεις και να αποδείξει τη νόμιμη κατοχή τους.
Ωστόσο, θα πρέπει να τονιστεί ότι βάσει νόμου δεν υπάρχει κάποιο ανώτατο όριο στα χρήματα που μπορεί να μεταφέρει κανείς στο αυτοκίνητό του.
Από εκεί και πέρα, υπάρχουν όρια και περιορισμοί στα διαθέσιμα ρευστά που μπορεί να «βγάλουν» εκτός χώρας οι οδηγοί που ταξιδεύουν συχνά στην Ε.Ε. ή εκτός αυτής.
Ειδικότερα, εφόσον ένας οδηγός διασχίσει τα σύνορα και εισέλθει ή εξέλθει στην Ελλάδα, είτε από χώρα της Ε.Ε. είτε όχι και μεταφέρει μαζί του ένα ποσό ίσο ή μεγαλύτερο των 10.000 ευρώ, τότε θα πρέπει να το δηλώσει στις τελωνειακές αρχές. Αυτό ισχύει και για κάθε άλλο χρηματοπιστωτικό ή νομισματικό μέσο που μπορεί να μεταβιβαστεί ανώνυμα από ένα πρόσωπο σε άλλο.
Σε επίπεδο Ελλάδας, η μεταφορά μετρητών στο εξωτερικό επιτρέπεται μέχρι το ποσό των 2.300 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο και ανά ταξίδι.
Στην περίπτωση που επιχειρήσετε να ταξιδέψετε με αυτοκίνητο στο εξωτερικό και μεταφέρετε ποσό από 10.000 ευρώ και πάνω, το οποίο δεν δηλώσατε στις αρχές υπάρχει το ενδεχόμενο οι τελωνειακές αρχές να δεσμεύσουν τα χρήματα αλλά και να επιβληθούν κυρώσεις, οι οποίες είναι διαφορετικές για κάθε κράτος μέλος.
Η δέσμευση μπορεί να διαρκέσει έως 3 μήνες, με επιφύλαξη των διατάξεων περί νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Επιπλέον, ο Τελωνειακός Κώδικας προβλέπει την επιβολή προστίμου ίσου με το 25% του ποσού των μη δηλωθέντων διαθεσίμων.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα Γάλλου οδηγού, ο οποίος προσπάθησε να περάσει τα σύνορα της χώρας με το αυτοκίνητό του μεταφέροντας το ποσό των 20.000 ευρώ. Ο Γάλλος δεν δήλωσε το ποσό και σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από τις τελωνειακές αρχές τα χρήματα κατασχέθηκαν καθώς ο οδηγός δεν μπορούσε να αποδείξει βρίσκονταν στην κατοχή του με νόμιμο τρόπο. Τελικά οι προσπάθειές τους καρποφόρησαν δύο χρόνια μετά και κατόπιν δικαστικής διαμάχης.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας